3 zabkeksz – jobb, mint a bolti

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2014. Május 28.
A zabkeksz óriási találmány, de nem érdemes egy csomó pénzt a boltban hagyni érte, mert otthon is könnyen összedobható, és melegen még sokkal finomabb. Most három bevált variációt hoztunk, indulhat a házi kekszgyár!
3 zabkeksz - jobb, mint a bolti

Kókuszos-aszalt meggyes keksz

Hozzávalók 20-25 db-hoz:
•    12 dkg zabpehely
•    8 dkg liszt
•    6 dkg kókuszreszelék
•    8 dkg aszalt meggy
•    6 dkg cukor
•    1 ek. méz
•    2 ek. tej
•    10 dkg puha vaj
•    1 mk. sütőpor
A puha vajat kikeverjük a tejjel, a mézzel és a cukorral, majd hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt meggyet és elkeverjük. A masszából diónyi gombócokat formázunk, tenyérrel ellapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. 180 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük.

Csokis-diós zabpelyhes keksz

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
•    10 dkg zabpehely
•    8 dkg dió
•    10 dkg vaj
•    4 dkg cukor
•    1 db tojás
•    1 mk. szódabikarbóna
•    5-6 dkg étcsokoládé

A zabpelyhet és a dióbelet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk. A vajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a darált zabpelyhet, diót és szódabikarbónát is. Az étcsokoládét apróra vágjuk és a tésztához adjuk. Összekeverjük, majd kiskanállal kupacokat adagolunk egy sütőpapírral bélelt tepsire – egymástól távol, hogy legyen helyük a növekedésre. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.

Gyömbéres-zabpelyhes tallérok

Hozzávalók 2 tepsihez:
•    8 dkg puha vaj
•    8 dkg cukor
•    5 dkg finom zabpehely
•    5 dkg liszt
•    2 ek.. tej
•    2 ek. méz
•    fél tk. őrölt gyömbér
•    fél tk. sütőpor

A puha vajat összekeverjük a cukorral, a tejjel és a mézzel, majd hozzáadjuk a lisztet, a zabpelyhet, az őrölt gyömbért és a sütőport. A masszából kanállal kis kupacokat adagolunk a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távol, hogy legyen helyük a növekedésre. 200 fokos sütőben 6-10 percig sütjük. A massza közben elterül, így lesznek szép, vékony tallérok belőle. Ha kész, megpirult, akkor zárjuk el a sütőt, majd hagyjuk a tepsin kihűlni, és ha teljesen kihűlt, akkor vegyük le a sütőpapírról. Még melegen könnyen hajlíthatók is, így akár félbe is hajthatjuk őket.

Exit mobile version