Gasztro

3 izgalmas tésztarecept

Ha tészta, akkor nálam csakis frissen fogyasztva jöhet szóba, semmi esetre sem megvárakoztatva. Kevés nagyobb bűnt tudok elképelni, mint hogy valaki hagyja ezeket az ételeket kihűlni, és aztán újramelegíti.

Belegondolni is rossz. Ezek az ételek pont attól nagyszerűek, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek, így nem indokolja semmi, hogy szentségtörésre adjuk a fejünket azzal, hogy órákkal a fogyasztás előtt megfőzzük őket. Nincs bennük semmi extra, éppen csak egy-egy finom csavarral tettem izgalmasabbá ezeket a klasszikusnak számító fogásokat. Néha érdemes egy kicsit újítani! Szerintem nem marad majd el érte a hála…

3 izgalmas tésztareceptSpenótos-tojásos nokedli

Hozzávalók:
•    40 dkg liszt
•    3+3 egész tojás
•    kb. 3 dl víz
•    fél kk. só
•    5 dkg friss parajlevél, vékonyra csíkozva
•    1 dl tejföl
•    1 ek. vaj
•    1 gerezd fokhagyma, reszelve

A salátaecethez:

•    10 dkg cukor
•    1 dl 10%-os ecet
•    csipet só
•    fél liter víz

Készítsük el a salátaecetet. A cukrot először keverjük el az ecettel, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet is. Addig kevergessük, amíg a cukor teljesen fel nem olvadt benn. Sózzuk. Tegyük bele a fejes salátát, és 10-15 percig áztassuk benne. Eközben elkészítjük a galuskát.

Egy fazékban tegyünk fel 4-5 liter vizet forrni. Sózzuk egy teáskanál sóval. A nokedli hozzávalóit tegyük egy nagyobb keverőtálba és kezdjük el összedolgozni. Ezt akkor tegyük, amikor a vizünk már forr. Nem kell teljesen kidolgozni, maradjon kicsit rusztikus. Szaggassuk a vízbe, várjuk meg, amíg feljönnek a galuskák a víz felszínére és ezt követően hagyjuk még főni egy percig. Érdemes két részletben elkészíteni. Szedjük tálba, adjunk hozzá egy kanál olajat. A tojásokat üssük fel és verjük habosra. Egy nagy átmérőjű serpenyőben olvasszuk meg a vajat és pár másodperc alatt futassuk meg rajta a fokhagymát. Borítsuk rá a galuskát, keverjük hozzá a tojást, és egy percig melegítsük. Végül forgassuk hozzá a tejfölt is. Sózzuk, borsozzuk, a salátával tálaljuk. 2-3 adag lesz belőle.

3 izgalmas tésztareceptMentás-paradicsomos spagetti, currys húsgolyókkal

Hozzávalók:
•   30 dkg spagetti tészta
•    3 ek. olaj
•    3 szál tavaszi hagyma, zöldjével együtt vékonyra karikázva
•    1 gerezd fokhagyma, reszelve
•    3 dl paradicsomlé
•    2 dl víz
•    10-15 mentalevél
•    só, frissen őrölt bors
•    fél tk. cukor
•    A húsgombóchoz:
•    fél kg darált sertéshús (20-30% zsírtartalommal a legjobb)
•    1 tk. currypor
•    fél tk. őrölt kömény
•    fél kk. só
•    friss petrezselyem vagy újhagyma zöldje aprítva
•    frissen őrölt bors, parmezán sajt

Alaposan keverjük össze a húsgolyó hozzávalóit, majd vizes kézzel formáljunk diónyi nagyságú golyókat. Tegyünk fel egy fazékban vizet, forraljuk fel, sózzuk, és főzzük meg benne a tésztát. Közben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd 2 perc alatt pirítsuk meg benne a hagymát. Finoman sózzuk. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, majd öntsük rá a paradicsomlevet és a vizet. Cukrozzuk, borsozzuk, mentával ízesítsük majd tegyük bele a húsgolyókat. Fedjük le és közepes lángon 6-8 percig főzzük. Ha nagyon besűrűsödne a szósz, adjunk hozzá 2-3 kanállal a tészta főzővizéből. A megfőtt tésztát szűrjük le, de fél deci főzőlevet tartsunk meg. A golyókat szedjük ki a serpenyőből, és a visszamaradt mártásba forgassuk bele a tésztát. Öntsük rá a félretett főzőlevet, melegítsük össze, majd a húsgolyókkal frissen tálaljuk. Parmezánnal a legjobb. 2-3 adag lesz belőle.

3 izgalmas tésztarecept“Zöld” tészta

Hozzávalók:
•    30 dkg széles metélt
•    20 dkg brokkoli, rózsáira szedve
•    10 dkg zöldborsó
•    10 dkg friss parajlevél
•    1 ek. vaj
•    2 ek. olívaolaj
•    2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
•    1 gerezd fokhagyma
•    2 dl tejszín
•    só, frissen őrölt bors, parmezán sajt

Egy nagy fazékban tegyünk fel forrni 2-3 liter vizet. Sózzuk. Ha felforrt, tegyük bele a brokkolit és a borsót, és főzzük 4 percig. Szedjük ki őket hideg vízbe, majd újra hozzuk forrásba a vizünket. Tegyük bele a tésztát és főzzük meg. Szűrésnél tegyünk félre fél decit a főzőlevéből. Közben egy nagy átmérőjű serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk és 2 percig pároljuk. Reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk 10-12 másodpercig, majd öntsük rá a tejszínt. Forraljuk, 2-3 perc után dobjuk bele a parajt, keverjük hozzá a leszűrt tésztát és a főzővizet, a félretett, leszűrt zöldségeket. Forgassuk össze, majd azonnal tálaljuk. Frissen őrölt borssal, reszelt parmezánnal extrázzuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top