Gasztro

Gourmet Fesztivál: fókuszban a rakott krumpli

A tavalyi fesztiválon a gulyást járták körbe a legjobb séfek, idén pedig a rakott krumpli kerül terítékre. A legváltozatosabb módokon találkozhatunk május 30-a és június 1-je között ezzel a hagyományos étellel.

A fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján jelentették be a rendezvény szervezői, hogy a rakott krumpli lesz a főszereplő 2014-ben. A rendezvény főszervezője, Gerendai Károly elmondta, hogy azért pont a rakott krumplira esett a választásuk, mert szemtelenül egyszerű ételt akartak az érdeklődés középpontjába állítani. Olyat kerestek, amit mindenki ismer, mindenkinek valamilyen emléke, ízélménye kötődik hozzá, hogy a korlátokat ledöntve tágítsák a magyar ízlelés határait.

A rakott ételeket minden nemzet konyhájában fellelhetjük szinte, ha csak a lasagnéra vagy a muszakára gondolunk. A rakott krumplit egyenesen a franciáktól származtatjuk, becsületes nevén Tartiflette, amiben camambert-szerű sajt, szalonna, hagyma és krumpli van, megbolondítva egy kevés fehérborral. A tojás és a kolbász azonban hiányzik belőle, így természetesen a mi rakott krumplink sokkal jobb. Valószínűleg a magyar családok nagy részénél gyakran kerül az asztalra, még a gyerekek is szeretik, és a családfő is jóllakik tőle.

A rakott krumplit most több mint 30 különböző módon ismerhetjük meg május végén. Európa-szerte különleges rendezvénnyel van dolgunk, hiszen 50 élvonalbeli étterem mutatja meg tudását és ételeit egyszerre. Felsorakoznak a legjobb hazai éttermek, borászatok, cukrászdák és a magyar gasztronómia jeles képviselői. Összesen 110 kiállítóra számíthatunk, köztük a legjobb séfekkel, akik kizárólag erre az eseményre vállalnak közszereplést.

A Gourmet Fesztivál már a negyedik évében jár, egyre bővítve kínálatát, idén már teret kap a street food, és a hazai gasztronómián túl a legjobb külföldi konyhát vivő éttermek is bemutatkoznak.

Megnézem
Összes kép (1)

A rendezvény sajtótájékoztatóján három hazai Michelin-csillagos étterem vezető séfje készítette el a rakott krumplit háromféleképpen. Miguel Rocha Vieira (Costes), Széll Tamás (Onyx) és Sárközi Ákos (Borkonyha) mutatta meg, mit tud kihozni egy ilyen egyszerű ételből. Aki nem lehetett jelen a sajtótájékoztatón, ne csüggedjen, ilyen bemutató főzés-sütés a séfekkel a fesztiválon is lesz, lehetősége van bárkinek megtekinteni és megkóstolni az alkotásokat.

Különleges megoldások

Miguel Rocha Vieira rakott krumplija egyértelműen elvitte a pálmát a három séf alkotása közül, a hagyományos ízeket különleges formába csomagolva, fürjtojással és konfitált paradicsommal tárta elénk. Szubjektív vélemény, lehet, hogy másnak inkább Sárközi Ákos alkotása ízlett jobban, bár valamiért engem a – nem túl szép emlékű – finomfőzelékre emlékeztetett gyermekkoromból. Széll Tamás különleges, 2-3 órán át sütött, fokhagymás krumplija pedig a céklával megbolondítva egészen érdekes ízegyveleget adott nekünk: kicsit tormás, kicsit édeskés íze nagyon finom volt, ám a rakott krumplira nem igazán ismertem rá benne.

Túl a sztárséfek fellépésén, ahol a nagyközönség is megismerheti a fent leírt rakottkrumpli-variációkat, a rendezvény mindenkinek rejt kikapcsolódási lehetőséget. Gyermek- és ismeretterjesztő programokkal, főzősulival, francia sztárséfek vendégszereplésével és a már hagyománnyá vált Bíró Lajos – Segal Viktor párbajjal várják a nagyközönséget.

Gourmet Fesztivál 2014
Időpont: 2014. május 30. – június 1.
Helyszín: Millenáris Park

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top