Gasztro

Húsvéti recept: Így hasznosítsd a maradék kalácsot!

Ételt márpedig nem dobunk ki – ez alapigazság, bár azért tudnánk olyan esetet mondani, amikor az ételnek is és nekünk is jobb, ha a kukában landol. Most azonban, készülve a húsvéti kalácsdömpingre, gondoljunk a maradékokra is, tervezzük meg előre, hogyan hasznosítjuk majd újra őket. Mert maradék az lesz, ez szinte biztos.

Hosszú évek tapasztalata áll mögöttünk, mindig megsütjük a legjobb húsvéti kalácsot, legalább egy kiló lisztből, és a fele minimum a nyakunkon marad. Nem azért, mert nem finom, hanem mert egyszerűen nem fér több étel a családba már. Erre a “félig megszáradt maradék kalács”-problémára kerestünk megoldást, és gyűjtöttünk recepteket, hogy egy morzsa se vesszen kárba.

Kalácspuding karamellizált eperrel

Hozzávalók (2-4 főre):
Így hasznosítsd a maradék kalácsot● 8 vastagabb szelet kalács
● 2 nagy tojás
● 2 púpos ek cukor
● 2 dl tej
● 2 dl tejszín
● 1 kk őrölt kardamom
● 1 kk vaníliakivonat
● kb. 2 dkg vaj
● 1 ek barna cukor
● 2 marék eper
● 2 ek barna cukor
● 1 tk vaj
● balzsamecet
● só, vaníliakivonat

Elkészítés:
Egy tűzálló tálba elrendezzük a húsvéti kalács maradék szeleteit. A tojásokat habosra verjük a cukorral, apránként hígítva a tej és tejszín keverékével, végül fűszerezzük és a kalácsra kanalazzuk, szép egyenletesen. Hűtőbe tesszük legalább fél órára. A sütőt addig előmelegítjük 190°-ra. A pihenő után, megszórjuk a szeletek tetejét a barna cukorral, és a vajat kis kockákra vágva elosztjuk rajta, majd a forró sütőbe toljuk és 20-30 perc alatt tetszés szerinti mértékben aranybarnára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt az epreket megmossuk, kicsumázzuk, negyedeljük vagy felezzük; mérettől függően. A cukrot a vajon megkaramellizáljuk egy tapadásmentes serpenyőben, majd hozzáadjuk az epret, összeforgatjuk – sisteregni fog és összeáll a cukor, de nem kell megijedni tőle :). Belekeverünk egy-egy kávéskanálnyi balzsamecetet és vaníliakivonatot, majd egy csipet sót is, és addig forgatjuk, takaréklángon, míg a karamell teljesen felolvad. (Ezzel a módszerrel, a kevésbé édes eperből is mennyei gyümölcsös öntetet készíthetünk.) Meglocsoljuk vele a kész kenyérpudingot, meghinthetjük porcukorral is.
Tökéletes kalácsmentő, így húsvét környékén. Forrás: mrsliptonkonyhaja.cafeblog.hu

Csilicsali

Így hasznosítsd a maradék kalácsotHozzávalók 4 személyre:
● 4 ek vaj + a formák kikenéséhez
● 3,3 dl tejszín
● 20 dkg étcsokoládé
● 2 ek barna cukor
● 2 kk vaníliakivonat (elhagyható)
● 2 kiskanál őrölt fahéj (én kihagytam)
● 1/2 kk őrölt csili
● 1 csipet só
● 4 tojás
● 8 vékony szelet kalács

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A vajat a tejszínnel, a darabokra tört étcsokoládéval és az összes többi hozzávalóval egy edénybe tesszük, és lassú tűzön összefőzzük addig, amíg a csoki és a vaj is el nem olvad. Ha kész, beleforgatjuk az apró kockákra vágott kalácsot.
Kivajazott szufléformákba kanalazzuk és 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle már összeállt, megsült, de középen még laza. Tálalás előtt 5 percet hagyjuk hűlni. Tejszínhabot tehetünk a tetejére a desszert megkoronázásaként.

Tipp: A szufléforma helyett egy alacsony falú bögre is tökéletesen megfelel a célra.

Forrás: hahopihe.cafeblog.hu

Kalácsfelfújt szilvapálinkával

Így hasznosítsd a maradék kalácsotHozzávalók:
● 5 dkg teavaj olvasztva
● 20 dkg kalács szeletelve
● 6 dkg aszalt szilva apróra vágva, plusz egy marék mazsola
● 2 tojás
● 2 tojássárgája
● 5 dkg cukor
● 3 dl tejszín (20%-os főzőtejszínt tettem bele)
● 3 dl tej
● egy kupica házi szilvapálinka
● baracklekvár a tetejére

Elkészítés:
Felvágjuk a húsvétra készült kalács maradékát apró darabokra és egy nagy tálba készítjük, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal és rádobáljuk az aszalt szilvát és mazsolát. Egy másik tálban felverjük a 2 egész tojást, a 2 sárgáját a cukorral, hozzáadjuk a tejet, tejszínt és szilvapálinkát, majd alaposan összekeverjük. Ezt az egészet ráöntjük a kalácsdarabokra, és picit összeforgatjuk, majd 20 percig állni hagyjuk. Közben kivajazunk egy legalább 1,5 literes tepsit, tálat vagy jénait és előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Ha lejárt a 20 perc, az egész masszát, ahogyan van, átöntjük a tálba, elrendezgetjük kicsit, és betesszük a sütőbe, vízfürdőbe állítva.
40-50 percig sütjük, amíg a teteje szépen megbarnul. Ha szeretjük a baracklekvárt, akkor picit melegítsük fel, és amint kivesszük a kalácsot a sütőből, kenjük rá még melegen.

Forrás: dinavilaga.cafeblog.hu

Boros almaleves bundás kaláccsal

Így hasznosítsd a maradék kalácsotHozzávalók 2 személyre:
● 2 dl muskotályos fehérbor
● 8 dl almalé
● 2 ek méz
● 1 rúd fahéj
● 8 szem szegfűszeg
● 3 dl tejszín
● ánizs, gyömbér, vaníliás cukor ízlés szerint
● 2 nagyobb piros alma
● 4 szelet kalács
● 1 tojás
● olaj vagy zsír a sütéshez
● 1 ek porcukor

Elkészítés:
A bort és az almalevet lábosba öntjük, majd a mézzel, a szegfűszeggel és a fahéjjal felforraljuk. (Ha száraz bort használunk, valószínűleg több mézre lesz szükségünk.) 4-5 percig forraljuk, majd leszűrjük. Az almát meghámozzuk, kiszedjük a magházát, felkockázzuk, majd belekeverjük a leszűrt levesbe (azzal már nem forraljuk). Hozzáadunk 2 dl tejszínt, összemelegítjük, majd az egészet lehűtjük. (Tovább ízesíthetjük őrölt fahéjjal, 1 zacskó vaníliás cukorral, reszelt gyömbérrel vagy kevés őrölt szegfűszeggel.) A maradék 1 dl tejszínbe beáztatjuk a kalácsokat, ezután kivesszük, és megforgatjuk a felvert tojásban. A felforrósított zsiradékon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük, megszórjuk a porcukorral, és a leves mellé tálaljuk.

Még több húsvéti recept:

Gyönyörű olasz húsvéti kalács – Tradicionális recept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top