Szuper húsvéti menütippek a sztárbloggertől

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Közeleg a húsvét, és már most azon aggodalmaskodsz, mit főzzél a vendégseregnek? Egy komplett húsvéti menüt mutatunk be, ami jól előkészíthető, hogy ne kelljen az egész ünnepet a konyhában töltened!
Írta: | 2014. 04. 15. |

Kövess minket!

f Ajánlom

A borsólevest akár két nappal korábban is elkészítheted, hűtőben jól tárolható. A ragu is elkészíthető előző este, a mini Pavlovákat is érdemes elkészíteni korábban, jól záródó műanyag dobozban két napig eláll a tejszín és a gyümölcsök nélkül.

Húsvéti menütipp a sztárbloggertőlMentás borsókrémleves

• 1 fej hagyma
• 60 dkg fagyasztott zöldborsó
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 csokor menta
• só
• frissen őrölt bors
• olívaolaj

A hagymát finomra vágjuk, és három evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk. A borsót hozzáadjuk, annyi vízzel felengedjük, hogy ellepje, majd addig főzzük, hogy a borsó megpuhuljon. Közben a fokhagymát belereszeljük. Botmixerrel a mentát is beleturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű volna, vízzel hígíthatjuk.



Rózsaborsos, spárgás sertéscsíkok mascarponés szószban

Húsvéti menütipp a sztárbloggertől

• 80 dkg sertéscomb
• 1 csokor újhagyma
• 3 ek olaj
• só
• frissen őrölt bors
• 2 dl száraz fehérbor
• 1 dl tejszín
• 1 csomag zöld spárga
• 1 ek rózsabors
• 25 dkg mascarpone
• fél citrom leve

A húst megmossuk, szeletekre vágjuk, majd felcsíkozzuk. Az újhagymát vékonyra karikázzuk. A serpenyőt előmelegítjük, beleöntjük az olajat, majd megüvegesítjük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a sertéshúst, fehéredésig körbepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A borral felöntjük, hagyjuk, hogy pár perc alatt az alkohol elillanjon belőle, majd lefedve pároljuk a húst, míg meg nem puhul. Adott esetben vizet is öntünk hozzá, ha elpárolgott volna a folyadék, de a hús még nem volna puha. A zöld spárga szárvégét levágjuk, a többi részt kétcentis darabokra vágjuk, a sípokat félretesszük. Ha már puha a hús, hozzáadjuk a spárgakockákat, majd a tejszínt, a mascarponét és a rózsaborsot. Fél citrom levével pikánsabbá tehetjük. Széles metéltet főzzünk hozzá!


Húsvéti menütipp a sztárbloggertőlMini Pavlova eperrel

• 4 tojásfehérje
• 20 dkg kristálycukor
• 2 tk kukoricaliszt vagy keményítő
• 1 tk fehérborecet
• fél l tejszín
• 3 ek porcukor
• eper

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A fehérjéket felverjük félkemény habbá, majd innentől kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és minden kanál cukor után két percig verjük a habot. A végére fényes, szinte vágható habot kapunk. Hozzákeverjük villával (hogy ne törjön a hab) a kukoricalisztet/keményítőt és a fehérborecetet. Egy sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk kis részletekben a habot. Sütőbe toljuk, és a hőmérsékletet visszavesszük 150 fokra, így sütjük/szárítjuk egy órán át. Ha kész, a sütő ajtaját résnyire kitámasztjuk, és hagyjuk így hűlni egy félórát, ezt követően már nem fog összeesni, kivehetjük a sütőből.
A tejszínt kemény habbá verjük a cukorral, a tortára halmozzuk, majd rászórjuk a gyümölcsöket.


Olvass tovább

Hozzászólások

klára13 2014-04-16 10:18

  Mára inkább én köszönhetem az ötletet, Szöszi, mert készítek szombat estére én is kaszinótojást. Valaki mindig az aprított fagyasztott zöldségből készíti, ezt teszem én is, azt tervezem, hogy csontlében főzöm meg, úgy finomabb lesz, szerintem.

   Töredelmesen bevallom, kész majonézt fogok használni, mert elkapott a gépszíj és több flakonnal vásároltam az Aldiban, alacsony árán fellelkesülve. Salátaöntetnek szoktam alkalmazni.

klára13 2014-04-16 10:06

A gömbölyű végén? Nahát, rosszul csináltam volna. A műveletnek az a lényege, hogy eltávozzon a kén a tojásból. Ki fogom próbálni, mert szeretem az új dolgokat.

radica947 2014-04-16 08:41

Kedves Klára, a tojás gömbölyűbb végén van a levegő, az is csak akkor, ha nem teljesen friss, ennek is csak akkor van jelentősége, ha lágytojást csinálsz, mert akkor a forró vízbe kell tenni a tojásokat. Keménytojásnál hideg vízben kezded a főzést, így kicsi az esélye annak, hogy megreped, szerintem elég sima hidegvízzel leöblíteni a tojásokat. Kellemes ünnepet mindenkinek!

klára13 2014-04-15 22:08

  Szívesen leírom.

  A főtt tojásnak van valami kis fura szaga, bármennyire friss. Ez, mint megtudtam, a kéntől van, amelyet tartalmaz, a tojássárgája felületén alkot zöldes bevonatot.

   A tojás hegyes végét ki kell lyukasztani tűvel.  A levegő így ki tud áramlani főzés közben, és nem repedezik meg a héj. A 10 perc stimmel. Kicsikét én rá szoktam tenni.

   Készítsünk ki edényben a tojás mennyiségéhez mérve jégkockákkal hűtött vizet, és abba tegyük át a  főtt tojásokat. Hámozásukat vízcsap alatt végezzük, a víz bemegy a hártya alá, és gyönyörűen tisztítható. 

   Nem lesz zöld lepedék a sárgáján, és a kénszag is eltűnik.

   Így mondták, mutatták, nekem nagyon tetszik a módszer, magam is most fogom bevetni az ünnep alkalmával. 

    Megköszönöm, hogy a legjobbkor irányítottad figyelmemet a tojásra, mert unokámnak holnap egy kifújtat kell vinnie az óvodába. Elvállaltam a készítést, és teljesen megfeledkeztem róla.

 

   Nekem a füstölthúshoz jönnek vendégeim. A szokásos kiegészítők jönnek hozzá, kalács, zöldségfélék, sajt és persze főtt tojás.

    Boldog húsvétot és finom tojásokat kívánok!

 

 

szokitettno 2014-04-15 20:33

Köszi az ötletet, lehet, hogy kaszinó tojást viszek.

Igazából azért írtam a cikkhez, mert azt gondoltam, hogy többen leírják, hogy mit szoktak ilyenkor főzni, így biztos merítenék ihletet.

A kemény tojás főzését pedig megköszönném, ha leírnád.

klára13 2014-04-15 19:08

  Esetleg kaszinótojás? Jól megy a sonkához is. Vagy ma már ódivatú?

  Ha mellette döntenél, megírom kérésedre a tökéletes kemény tojás  főzését. Persze lehet, te is láttad valamelyik főzős műsorban.

   Vagy libamáj zsírjában?  Igaz, ez nálunk a karácsonyi menü része.

szokitettno 2014-04-15 17:28

Sziasztok!
Nálatok mi lesz a menü húsvétkor? Mi vendégségbe megyünk, szeretnék vinni valamit a sütin kívül, de nincs ötletem, mit. Talán quiche-t, sonkával töltve, nem tudom.

Nők Lapja Cafe 2014-04-15 17:28

Közeleg a húsvét, és már most azon aggodalmaskodsz, mit főzzél a vendégseregnek? Egy komplett húsvéti menüt mutatunk be, ami jól előkészíthető, hogy ne kelljen az egész ünnepet a konyhában töltened!

Nők Lapja Café: Szuper húsvéti menütippek a sztárbloggertől