Gasztro

Lehagyták a csokitojások a csokinyulakat

Tavaly idehaza fejenként 3,2 kilogramm csokoládé fogyott el.

A tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak az édességgyártók, idén is nagyjából 900 tonna csokoládéfigura kelhet el, a forgalom értéke pedig 3 milliárd forint körül alakulhat. A tavalyi, több mint 900 tonnás húsvéti csokifigura-forgalom egyharmaddal haladta meg például a csokimikulásokét. A minőségi termékek részesedése tovább nőtt a húsvéti édességek belföldi piacán is: míg világszinten a csokoládéfigurák alig több mint fele készül valódi csokoládéból, a Magyarországon kapható figurák több mint 90 százaléka már nem tartalmaz bevonómasszát, valódi csokoládéból készül.

A húsvéti népszerűségi listát a csokitojások vezetik: az összes eladott figura 50 százalékát teszik ki, utánuk következnek 45 százalékkal a nyulak. A bárányok, kacsák és csokicsibék lemaradtak, együttesen is csak 5 százalékot tudhatnak a magukénak. Nem csak mennyiségben, de értékben is a tojás vezet.

A sós ropogtatnivalók fogyasztása is megnő: az ünnepek idején 2 millió zacskó chips fogy Magyarországon, elsősorban a legnépszerűbb, hagymás-tejfölös, sajtos, illetve paprikás ízekben.

Csokoládéból Magyarországon fejenként 3,2 kilogramm fogyott tavaly. Az egy főre jutó fogyasztás az EU-ban 6,5 kilogramm, az Egyesült Államokban pedig 5,5 kilogramm volt 2013-ban.

Ha kíváncsi vagy, melyek az idei szezon legfinomabb csokinyulai, kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top