Gasztro

Mit főzzek vacsorára? – péntek

A tavasznak nemcsak a napsütés miatt örülünk ugrándozva, hanem a friss zöldségek miatt is. Mai tippjeink könnyűek és finomak!

Karalábéfőzelék zöldfűszeres rizottófasírttal

3 tuti tipp vacsiraHozzávalók:
● 1 kisebb fej vöröshagyma
● 5 ek vaj
● 1 ek olívaolaj
● 10 dkg rizottórizs (pl. arborio),
● fél dl száraz fehérbor
● 4 dl zöldségleves
● 4 fej új karalábé
● 2 szál újhagyma
● só, fehér bors
● 6 levél friss zsálya
● 1 ek méz
● 1 csokor friss petrezselyem
● 1 dl főzőtejszín
● 1 szál lestyán
● 5 levél bazsalikom
● 2 tojás
● 6 dkg zsemlemorzsa
● 5 dkg liszt
● 2 dl étolaj a feltét kisütéséhez

A rizottófasírthoz a vöröshagymát apróra vágjuk, 1 evőkanál vajon és az olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Felengedjük a fehérborral, amikor elpárolgott, merőkanalanként hozzáadjuk a meleg levest, és folyamatosan adagolunk hozzá 2 evőkanálnyi vajat. A kész rizottót félretesszük hűlni. A főzelékhez a megtisztított karalábét apró kockára vágjuk, az újhagymát vékony karikára. 2 evőkanál vajon együtt megpirítjuk őket, sóval, 3 levélnyi vágott zsályával, a mézzel ízesítjük, majd felengedjük fél liter zöldségalaplével vagy vízzel. Amikor a karalábé megpuhult, a felét turmixgéppel összepépesítjük, majd hozzákeverjük a másik feléhez, így sűrítjük a főzeléket. Az aprított petrezselyemmel, sóval, fehér borssal ízesítjük, a tejszínnel dúsítjuk, és levesszük a tűzről. A rizottóból kis pogácsákat formázunk, közben apróra vágott fűszernövényeket (zsálya, lestyán, bazsalikom) gyúrunk bele, majd hagyományos módon bepanírozzuk lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva. Forró zsiradékban kisütjük. A kész pogácsákat a karalábéfőzelékre tálaljuk.

3 tuti tipp vacsiraRukolás reteksaláta tojással

Hozzávalók:
● 10 dkg rukola
● 1 csomag retek
● 6 tojás
● 1 dl olívaolaj
● 1 tk mustár
● 1 ek ecet
 
A tojásokat megfőzzük, majd hideg vízbe tesszük őket és megtörjük a héjukat (így könnyebb lesz majd megpucolni). Hagyjuk kihűlni. A salátát megmossuk, leszárítjuk, a retket szintén megmossuk, majd vékony karikákra, illetve a karikákat csíkokra vágjuk. A mustárt az ecettel és az olajjal összeturmixoljuk, majd a salátára csurgatjuk és összeforgatjuk vele. 

3 tuti tipp vacsiraCsokis joghurthab

Hozzávalók:
● 20 dkg natúr joghurt
● 2 dl hideg habtejszín
● 8 dkg (gluténmentes) étcsokoládé
● 2 evőkanál méz

A csokoládét kockákra törjük, 2 kockát félreteszünk, a többit kis lábasban vízgőz felett vagy alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, felverjük a habtejszínt. A joghurtot elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt és az olvasztott csokoládét. Ízlés szerint még adhatunk hozzá mézet, majd poharakba adagoljuk és hűtőbe tesszük. Tálaláskor a félretett 2 kocka csokit lereszeljük, és megszórjuk vele a krémet.

Ha tetszett az összeállítás és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy minden nap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!

Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top