Gasztro

Gondold újra: receptek karalábéval

A karalábé tavasszal a legfinomabb. Finom, zsenge, roppanós. Nehéz megállni, hogy ne nyersen majszoljuk el az összeset. Szatmári Feri most három szuper receptet mutat nekünk, ha sikerülne ellenállnunk...

A friss, zsenge karalábéval az a legnagyobb baj, hogy mire oda jutok, hogy megfőzzem, addigra a felét nyersen eleszegetem. Csak még egy kicsit és még egy kicsit, aztán bottal üthetem az ebédem vagy éppen a vacsorám nyomát. Persze nincs is ezzel baj, mert az ember ilyenkor eleve többet vesz, felkészülve a mérhetetlen otthoni nassolásra, és azért lássuk be, hogy mégis csak egészségesebb, mint a chips. Ropogjon hát a karalábé, rajtam ne múljon. Alább három újszerű receptet mutatok, amikhez érdemes a karalábé száraiból és lehámozott héjából egy egyszerű alaplevet főzni, hogy ezzel is tovább fokozzuk a tavasz tagadhatatlan hangulatát.

Avokádós karalábé-krémleves

Gondold újra: receptek karalábévalHozzávalók 2 főre:
• 1 ek vaj
• 2 ek olaj
• 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
• 2 fej karalábé hámozva, kisebb darabokra vágva
• 6 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem
• fél kk só
• félérett avokádó
• frissen őrölt szerecsendió, bors
• egy cikk citrom leve
• a díszítéshez pirított fenyőmag, petrezselyemzöld

Közepes lángon a vajat és az olajat összemelegítem egy lábosban. Rádobom a hagymát, finoman sózom, és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve megpárolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy hamarabb puhuljon. Beleborítom a karalábét, további egy percig kevergetem, majd felöntöm az alaplével. Sózom és fedő alatt 12-14 perc alatt – a forrástól számítva – puhára főzöm. Amíg fő, megpirítom a fenyőmagot vagy bármilyen más olajos magot. Ha megpuhul a karalábé, hozzáadom az avokádó felét, és az egészet összepürésítem. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezem. Sózom, ha kell, és a citrom levével savanyítom. Pirított fenyőmaggal és friss petrezselyemmel tálalom.

Karalábéleves ázsiai instant tésztával

Gondold újra: receptek karalábévalHozzávalók 2 főre:

• 2 nagyobb fej karalábé másfél centisre kockázva
• 5 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem
• pár szál petrezselyem
• 1 szál újhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 2 tasak instant ázsiai tészta
• 1 gerezd citrom
• tálaláshoz 2 szál tavaszi hagyma, friss koriander vagy petrezselyemzöld, csilipaprika

A karalábét tegyük fel főni egy szál újhagymával és pár szál petrezselyemmel az alaplébe. Sózzuk, borsozzuk. Egy másik edényben forraljunk vizet, és áztassuk benne a tésztát a zacskón található ideig. Amikor megfőtt a karalábé (kb. 12-14 perc) a megpuhult tésztát tegyük mélytányérba, szedjük rá a levest, és szórjuk meg a tetejét felkarikázott hagymával, aprított korianderrel és csilipaprikával. Csepegtessük meg pár csepp citrommal.

Currys karalábéfőzelék

Gondold újra: receptek karalábévalHozzávalók 2 főre

• 1 ek vaj
• 3 ek olaj
• 4 szál újhagyma,vékonyra karikázva – a zöldjével együtt
• 1 tk currypor
• 6 fej karalábé hámozva, kétcentisre kockázva
• 5 dl alaplé, amit a karalábé szárából és héjából főztem
• fél tk só
• 1 dl tejszín
• 1 ek étkezési keményítő
• pár csepp citromlé, friss koriander, csilipaprika

Közepes lángon az olajat és a vajat összeolvasztom egy lábosban. A hagymát egy perc alatt megfonnyasztom rajta, vigyázva, hogy ne égjen meg. Megszórom curryvel, ráborítom a karalábét, és felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom, majd lefedve, forrástól számítva 12-14 perc alatt puhára főzöm. Ekkor egy merőkanálnyit kiveszek és pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. A tejszínt kikeverem a keményítővel és besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Citromlével, sóval és borssal ízesítem, ha kell. Tálaláskor friss korianderrel és csilipaprikával turbózom. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top