Gasztro

Újdonság: bálnahúsból főznek sört

Természetvédők erkölcstelennek nevezték az italt.

Új, különleges sört dob piacra január végén Izland. Fő alapanyaga nem maláta és komló, hanem bálnahúsliszt.

Az 5,2 százalékos alkoholtartalmú Hvalur nevű sört a Steojar magánfőzde a Hvalur bálnavadász vállalattal együttműködve készíti. Az ital íze elsősorban a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományos áldozati ünnep, a Thorrablot ételeihez illik – ilyenek tradicionálisan a belsőségek, a birkahere, a fókauszony vagy a birkafej. A Hvalur – gyártója szerint – „egészséges is, hiszen proteinben különösen gazdag, zsírszegény, ugyanakkor cukor hozzáadása nélkül készül”. „Aki ebből iszik, igazi vikinggé válik” – így reklámozzák az italt.

A sörhöz használt húsliszt előállításához a bálnahúsból olajat nyernek. A visszamaradó szilárd anyagot kiszárítják, ledarálják. Ezt a lisztet gyakran állateledelként is értékesítik. A bálnasör csak korlátozott ideig, január 4. és február 22. között és csak Izlandon elérhető, exportálását nem tervezik.

Az állatvédők ugyanakkor kritikával illetik, egyenesen erkölcstelennek nevezik a bálnahúslisztből készült sört. A Whale and Dolphin Conservation környezetvédelmi szervezet élesen kritizálta a Hvalurt, amiért „kétségbeesetten keres új piacot raktáron lévő húsának”, valamint felháborítónak tartja, hogy „egy gyönyörű, érző lényt egy sör egyszerű összetevőjévé degradálnak”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top