Gasztro

Ízes utazások: thai menü

Csípős, pikáns, fűszeres. A thai konyha az egyik legjobb a világon, ha odakinn kicsit hidegebb lenne, még jobban imádnánk ezeket a melegítő fogásokat, de így se rossz.

Csípős sült-főtt tojás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiscsokor koriander
  • 1 teáskanál mogyoróvaj
  • 4 szál újhagyma
  • 5 evőkanál mogyoró olaj
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 2 teáskanál tamarindpaszta
  • 1 teáskanál halszósz
  • 4 db főtt tojás
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Keverjük el egy serpenyőben a mogyoróolajat, a tamarindpasztát, a halszószt, a barna cukrot, a mogyoróvajat és az aprított fokhagymát. Melegítsük fel, majd adjuk hozzá a főtt, felezett tojásokat. Enyhén süssük meg őket, aprított újhagymával és korianderrel szórva kínáljuk.

 

Fűszeres csirkeragu jázmin rizzsel

Hozzávalók 4 főre:

  • pár csipet só
  • 4 evőkanál mogyoró olaj
  • 1 teáskanál curry fűszerkeverék
  • 50 dkg csirkecomb
  • 25 dkg jázminrizs
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 2-3 cm gyömbér
  • 1 kiscsokor koriander
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 teáskanál chilikrém
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A mogyoróolajon dinszteljük meg az apróra kockázott hagymát. Adjuk hozzá a curry fűszerkeveréket, pirítsuk le, majd tegyük rá a felcsíkozott csirkehúst is. Ezt is pirítsuk, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel 3 dl vízzel, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a reszelt gyömbért és a csilikrémet. Lefedve, takarékon főzzük puhára a húst. Ha elfő a leve, pótoljuk, keverjük el benne a 2 nagy evőkanál mogyoróvajat, forraljuk össze. Szórjuk meg friss korianderlevéllel, főtt jázmin rizzsel tálaljuk.

 

Kókusztejes csirkeleves rizstésztával

Hozzávalók 4 főre:

  • pár csipet só
  • 25 dkg rizstészta
  • 1 teáskanál chilikrém
  • 1 db lime
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 4 evőkanál mogyoró olaj
  • 2 dl kókusztej
  • 2-3 cm gyömbér
  • tálaláshoz koriander
  • 1 szál fehérrépa
  • pár csipet őrölt bors
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db csontos csirkemell
Kategórialeves
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A megmosott csirkemellet filézzük le, a húst kockázzuk fel, pirítsuk le a mogyoróolajon. Adjuk hozzá a csontot is, öntsük fel 1,5 liter vízzel. Adjuk hozzá egészben a hámozott répákat, a hagymát és az aprított fokhagymát, a felcsíkozott paprikát. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 40 percet a levest. A répákat és a mellcsontot vegyük ki, majd öntsük a leveshez a kókusztejet, reszeljük hozzá a gyömbért, a csilikrémmel és a lime kifacsart levével ízesítsük. A külön kifőzött tésztát adjuk a leveshez. Szórjuk meg friss korianderlevéllel, és tálaljuk.

Tipp: Tamarindpasztát, halszószt, mogyoróolajat és -vajat bioboltokban, hipermarketek nemzetközi polcain találhatunk.

A recept a Nők Lapja Konyhában jelent meg, fizess elő rá te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top