Gasztro

Tarts szilveszteri bulit: a legjobb falatkák

A nyolcvanas években a töltött gomba és a kaszinótojás volt a menő, ha az ember házibulit rendezett. 2013-ban viszont illik ennél nagyobbat villantani.

Tarts szilveszteri bulit: a legjobb falatkákMártogatók és házi chips

Chipshez, grissinihez, sült krumplihoz egyaránt kínálhatjuk ezeket a mártogatókat.

Kecskesajtos-tejfölös:
keverjünk össze 5 dkg kecskekrémsajtot 35 dkg tejföllel, néhány csepp fehérborecettel és sóval.

Krémsajtos-olajbogyós:
20 dkg natúr krémsajtot keverjünk ki sóval, borssal, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 8 dkg magozott, aprított olajbogyóval és 1 teáskanál frissen facsart citromlével.

Fetás-paradicsomos: 20 dkg fetát villával nyomkodjunk össze, adjunk hozzá 10 dkg aprított aszalt paradicsomot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, majd alaposan keverjük ki 20 dkg natúr joghurttal, sózzuk ízlés szerint.

Házi chips 
Bolti helyett kínáljuk házi chipsszel a vendégeket, olcsóbb és finomabb is: hámozzunk meg 50 dkg burgonyát, mossuk meg, és uborkagyaluval szeleteljük nagyon vékonyra. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd szárítsuk 100 °C-on 25-30 percig, aztán pirítsuk 130-140 °C-on 5 percig. Várjuk meg, míg kihűl, utána sózzuk. Készíthetjük céklából, sárgarépából és zellergumóból is.

Aszalt szilvás csirkefalatok

Hozzávalók 20-25 darabhoz:

  • 1-2 csipet só
  • sütéshez olaj
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 csipet őrölt bors
  • 2 db szegfűszeg
  • 30 dkg csirkemell
  • 15 dkg aszalt szilva
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vörösbort 5 percig forraljuk a szegfűszeggel, majd 15 percig áztatjuk benne az aszalt szilvákat. A csirkehúst megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd hosszában félbevágjuk és felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk, majd belecsomagoljuk a szilvákat. Feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük, majd serpenyőben olajon minden oldalát körbesütjük pár perc alatt.

 

 

Szalonnás-zöldséges quiche

Töltelék:

  • pár csipet só
  • 1 salátacukkini
  • 3 tojás
  • 8 dkg füstölt sajt
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 1 csipet őrölt bors
  • 3 ek. olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 dkg húsos bacon

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • fél tk. só
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek. víz
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a sóval elkevert lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a vizet, összegyúrjuk. A tésztagombócot fóliába csomagoljuk, egy félórára hűtőbe tesszük.

A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, lobogó sós vízbe dobjuk, 5 percig pároljuk, majd leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, a paprikát megmossuk, felkockázzuk, a húsos szalonnát szintén apróra vágjuk. A cukkinit megmossuk, héjastól almareszelőn lereszeljük. Az olajon megfonnyasztjuk a felcsíkozott hagymát, hozzáadjuk a szalonnát, a paprikát, a cukkinit, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összepároljuk. A tejszínt a tojásokkal elkeverjük, belereszeljük a sajtot.

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, kb. 24 cm átmérőjű formába simítjuk. Sütőpapírt terítünk rá, és sütőnehezékkel vagy szárazbabbal beborítva 20 percig elősütjük. A nehezéket eltávolítjuk (később ugyanígy felhasználható, de már nem fogyasztható). A tejszínes részt összekeverjük a zöldségekkel, az elősütött tésztára öntjük, és 200 °C-on 30 perc alatt pirosra sütjük.

 

Gombás-olívás focaccia

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1,5 ek. olaj
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dkg élesztő

Feltét:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 ek. olaj
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 csipet őrölt bors
  • 5 ek. olívaolaj
  • 1 paprika
  • 30 dkg gomba
  • 8 olajbogyó
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt rámorzsoljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót és a langyos vizet. Addig gyúrjuk a tésztát, míg fényes, rugalmas lesz, majd egy tálban duplájára kelesztjük
A feltéthez a zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát, paprikákat, gombát apróra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd megpirítjuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfüvet adunk hozzá.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán 30×45 cm-re nyújtjuk, olajjal vékonyan megkenjük. Rászórjuk a zöldséget, az olajbogyót, majd 200 °C-on 45 perc alatt megsütjük.

Csilis-olívás sajtkockák

Hozzávalók:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 db chili paprika
  • 1 szál rozmaring
  • 10 dkg olívabogyó
  • 10 dkg olajbogyó
  • 30 dkg juhsajt
  • 7 dkg aszalt paradicsom
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

30 dkg juhsajtot (pl. manchego) kockázzunk, 10 dkg zöld, magozott olívabogyót karikázzunk fel! Vágjunk finomra 1 szál rozmaringot és 1 friss csilipaprikát, reszeljünk le 1 gerezd fokhagymát. Aprítsunk fel 7 dkg aszalt paradicsomot! 4 evőkanál olívaolajjal keverjük el a fűszereket, a fokhagymát és a paradicsomot, adjuk hozzá fél lime levét, majd forgassuk bele a sajtkockákat. Érleljük egy éjszakán át, aztán pirítóssal vagy friss kenyérrel kínáljuk.

Még több szilveszteri recept a Nők Lapja Konyhában! Fizess elő rá te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top