Gasztro

Forradalmi: megelőzi a fogszuvasodást az új cukorka

Hagyján, hogy nem okoz fogszuvasodást, de még meg is előzi azt.

Egy berlini biotechnológiai cég szakemberei olyan cukorkát találtak fel, amely nemcsak hogy nem árt a fogaknak, de még használ is.

A fogszuvasodást baktériumok okozzák, ezek közül is a leggyakrabban a Streptococcus mutans nevű baktérium. A kutatók tisztában voltak azzal, hogy más típusú baktériumok, így például a kefirben megtalálható Lactobacillus paracasei csökkenti a sztreptokokkuszok szintjét. Kifejlesztettek hát egy olyan cukormentes cukorkát, mely ennek a baktériumnak a semlegesített mintáit tartalmazza, majd 60 önkéntesen tesztelték azt. Az önkéntesek egyharmada 1 milligramm, egyharmada 2 milligramm L. paracaseit tartalmazó cukorkát kapott, míg a maradék egyharmad olyan változatot, melybe nem került a baktériumból.

Azoknak az önkénteseknek a nyálában, akik az L. paracaseit tartalmazó cukorkából ettek, másnapra lényegesen lecsökkent a Streptococcus mutans szintje, viszont a szájban jelenlévő jótékony hatású baktériumokat a cukorka nem rombolta.

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a cukorka mikor kerülhet a boltokba. Mi mindenesetre alig várjuk…

Forrás: Medicalxpress.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top