Gasztro

Finom, olcsó, gyors: végy egy bögre amarántot…

Mi ez a furcsa nevű növény, és miért jó főzni vele? Dubravecz Emese lerántja a leplet az egyik legsokoldalúbb gabonáról.

Mi is az az amaránt vagy más néven disznóparéj?

Az inkák kincse az egyik legegészségesebb gabonáink egyike, kiemelkedően magas vas-, kalcium-, magnézium- és cinkforrás, mégis konyhai felhasználásával kissé bátortalanok vagyunk még. Próbáljunk ismerkedni, barátkozni ízével: szórhatjuk levesbe, készíthetünk belőle kencéket, vagy gazdagíthatjuk vele a sütemények tésztáját is.

Amarántos túrókrém

Hozzávalók:

  • 1 csipet só
  • 15 dkg túró
  • 2 kiskanál tejföl
  • 2 dl víz
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • ízlés szerint snidling
  • 1 bögre (kipattogtatott) amaránt
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Két deci vízben pároljuk sűrű kása állagúra az amarántot, majd tegyük félre hűlni.

Amikor kihűlt, keverjük össze a túróval, a tejföllel, őrölt köménnyel, paprikával, felaprított újhagymával vagy snidlinggel. Sózzuk ízlés szerint.

 

Sütőtökcurry amarántos köleskásával

Sütőtökös ragu:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg sütőtök
  • 1 kiskanál paradicsompüré
  • 4 evőkanál kókuszreszelékből (150 ml vízzel felöntve) kókusztej
  • 1 kiskanál currypor
  • 1 kiskanál méz
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 kiskanál garam masala
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vörösbab konzerv

Amarántos köles:

  • fél bögre köles
  • 1 bögre amaránt
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kölest forraljuk fel kb. kétszer annyi mennyiségű vízzel, majd amikor félig megfőtt, adjuk hozzá az amarántot is. Főzzük sűrű kásává, ízesítsük csipetnyi sóval!

A raguhoz a feldarabolt sütőtököt tegyük egy serpenyőbe, adjunk hozzá 2 evőkanál vizet és fedővel szorosan lefedve pár perc alatt saját levében pároljuk puhára. Ekkor adjuk hozzá a felaprított vörös hagymát, fokhagymát és egy kanál olaj hozzáöntésével pirítsuk kissé át. Tegyük bele a lecsöpögtetett babot.

Öntsük fel a vízbe áztatott kókuszreszelékkel, ízesítsük curryporral, garam masalával, kevés sóval, egy-egy kanál joghurttal, mézzel és paradicsompürével. Forraljuk össze!

Nagyon jól illik mellé valamilyen lekvár (pl. áfonyalekvár), zselé vagy csatni.

Ha babkonzerv helyett száraz babot használunk, kb. 40 perc alatt külön lábosban főzzük előzőleg puhára.

 

 

Keleti csemege amaránttal

Hozzávalók:

  • 1 kiskanál vaj
  • 1 bögre víz
  • 1 kiskanál fahéj
  • 5 evőkanál kókuszreszelék
  • 15 szem datolya
  • 3/4 bögre amaránt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Magozzuk ki a datolyát és vágjuk fel egészen apróra! Öntsük fel az amarántot a vízzel és főzzük puhára. Nagyjából 7 perc után sűrűsödni kezd. Ekkor adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a felaprított datolyát, és főzzük egészen addig, míg a sűrű kása állagot nem kapunk. Keverjük hozzá a vajat, ízesítsük fahéjjal. Apró golyókat formázzunk belőle és szórjuk meg kókuszreszelékkel.

 

Kattints a többi spórolós receptért!

Spórolós fogások kuszkusszal
Spórolós fogások kuszkusszal

 

Spórolós savanyú levesek
Spórolós savanyú levesek

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top