Gasztro

Bodrogiék főznek: libanapi menü

A libát nem lehet megunni, Márton-napkor pedig szinte kötelező, na meg persze mellé az újbor. Bodrogiék ismét hagyományos fogásokkal készültek.

Libaleves 

Libaleves vargányás maceszgombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 4 db libazúza
  • 2 db libaszárny
  • 1 db libafarhát
  • 2 karika gyömbér
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 8.10 szem bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint leveszöldség

Hozzávalók a maceszgombóchoz (12-14 db):

  • pár csipet só
  • 3 db tojás
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér
  • 9 evőkanál maceszliszt
  • 3 evőkanál libazsír
Kategórialeves
Elkészítési idő200 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A húsokat megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. Megsózzuk, majd amikor a habját feladta, lehabozzuk. Belerakjuk a megtisztított zöldségeket és a fűszereket (ezeket nem kell feltétlenül megtisztítani), és 3 órán keresztül lassú, gyöngyöző forrás mellett készre főzzük.

Utána 15-20 percet pihentetjük, és tiszta, vékony vásznon keresztül leszűrjük. A húsokat és zöldségeket kiszedjük a fazékból, ízlés szerint darabolva a leveshez kínáljuk.

Az „evőkanál\” mértékegység éppen annyira pontos meghatározás, mint a „csipetnyi\” vagy a „szűk maroknyi\”. Mi egy régi típusú evőkanalat szoktunk használni, nem a falatnyiakat.

A libazsírt az egész tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemzöldjével, a gyömbérrel és a borssal rendesen összekeverjük. Hozzáadjuk a kézzel összemorzsolt maceszt, amit annyira törjünk össze, hogy a nagyobb darabok körömnyi méretűek legyenek. Jól összedolgozzuk egy kanállal, és 20-30 percre hűtőben pihentetjük. Forrásban lévő, kellemesen sós vízben formázzuk, és 15 percig fedő alatt, lassú tűzön főzzük, utána a tűzről levéve még mindig fedő alatt újabb 15 percig pihentetjük. Az edény megválasztásánál vegyük figyelembe azt, hogy a kis huncut gombócok a végére azért szépen megdagadnak.

 

Töltött libanyak

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 15 dkg libahús
  • 2 db libanyak bőre
  • 1 evőkanál libazsír
  • 3 db (főzve) libazúza
  • ízlés szerint majoranna
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • pár csipet bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 3 db zsemle
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A libanyakon lévő bőrt kívül-belül megtisztítjuk, és a keskenyebb végét egy fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzzük. A ledarált libahúst a vízbe áztatott és kinyomkodott zsemlével jól összedolgozzuk a finomra vágott és kevés zsíron megpirított vöröshagymával, az apróra vágott libazúzával, a petrezselyemzölddel, az egész tojással és a fűszerekkel. Egy nyomózsák segítségével (amiben nincsen cső, olyan, amivel habot és hasonló finomságot formázunk, mert a libanyak szempontjából mindegy, hogy milyen formát alkot a töltelék a nyakon belül) lazán a bőrbe nyomom a tölteléket, majd a másik végét is összetűzzük, sóval megszórjuk, és serpenyőben felforrósított zsírban hirtelen körbepirítjuk.  Egy megfelelő méretű tepsiben 140 fokon, 40 percig sütjük. Lehet melegen és hidegen is tálalni, mi mostanában hidegen kínáljuk, hagymás rizikesalátával (ez egyfajta gomba, ami nagyon finom, aromás és szinte roppanós).

 

Libacomb saját zsírjában omlósra sütve

 

Libacomb saját zsírjában omlósra sütve

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízlés szerint só
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • ízlés szerint bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • 1 db alma
  • “jó sok” libazsír
  • 4 db libacomb
Kategóriaebéd
Elkészítési idő300 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A libacombokat megtisztítjuk, sóval, borssal alaposan bedörzsöljük, és egy mélyebb tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a feldarabolt hagymákat, az almát és a fűszereket, ráöntök annyi zsírt, ami ellepi, és 100-110 fokos sütőben 4-5 órát sütjük. A sütési idő függ a combok méretétől. Akkor lesz jó, amikor a beleszúrt húsvilla könnyedén kijön belőle. Amikor elkészült, kiszedjük a zsírból, a tepsiből a zsírt, amennyire lehet, leöntjük az alján lévő szaftról. A szaftot átöntjük egy lábosba, felforraljuk, és rúdmixerrel mártássá turmixoljuk. Semmilyen sűrítést nem igényel, mert a benne lévő hagymák és alma kellemesen besűríti. Ha esetleg egy kicsit sós lett, vízzel hígítjuk. Tálalás előtt grill fokozaton vagy nagyon forró sütőben néhány perc alatt ropogósra sütjük a bőrét. Nagyon szeretjük aszalt szilvás párolt káposztával.  

 

Piacmustra Bodrogiékkal: júniusi finomságok

Tetszettek a család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is!
Nézd meg, a család féltett vadreceptjeit is.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top