Gasztro

Alapkonyha: mindent a krémlevesekről

A krémleves annyi lenne, hogy lepürésítjük közepesen jól sikerült alkotásunkat? Nem! Ízbolygó mindenkit kiokít, hogy melyek is a műfaj sajátosságai, és mitől lesz egy leves krém vagy püré...

Sokan talán nem is tudják, de “levestani” szempontból nem minden krémleves krémleves, van olyan, ami püréleves. A különbség az, hogy a pürélevesek esetében nem használunk tejterméket a sűrítéshez, míg a krémlevesek tejtermékkel, tojássárgájával sűrítettek. Napjaink trendje az, hogy igyekeznek könnyíteni a fogásokon, azonban összességében elmondható, hogy sem krém-, sem pürélevesből nem kíván az ember akkora mennyiséget fogyasztani, mint az úgynevezett tiszta, híg, húsleves jellegű levesekből. A püré- és a krémlevesek esetében szabadon szárnyalhat a fantáziánk, készíthetjük egy vagy többféle zöldségből, gyümölcsből, számtalan módon ízesíthetjük, garázdálkodhatunk kedvünkre a fűszerpolcon, játszhatunk a leves sűrűségével, a zöldséget különféle alaplevekben is elkészíthetjük, így is más-más ízt kapunk. A levesbetétek sem merülnek ki a cérnametéltnél…

Alapkonyha: mindent a krémlevesekről

  • kerülhet aprított zöldfűszer a tetejére (petrezselyem, bazsalikom, koriander, snidling, rozmaring, kakukkfű, zsálya, menta, levendula, turbolya, hogy csak néhányat említsünk)
  • bolondíthatjuk pirított magvakkal (tökmag, napraforgó, dió, mogyoró, kesudió, paradió, pisztácia, stb.)
  • locsolhatunk a tetejére jófajta olajokat (dió, mogyoró, olíva, szőlőmag…) vagy ecetet (málna, balzsam, almaecet)
  • aromatizálhatjuk reszelt citrushéjjal (citrom, lime, narancs, mandarin)
  •  kanalazhatunk a tetejére tejhabot, és már kész is a trendi vargánya, cékla, paradicsom stb. cappuccino
  • kínálhatunk hozzá kenyérféléket: pirított kenyérkockákat (kruton), sajtos csigát, grissinit, megszórhatjuk pirított morzsával
  • kerülhet rá nyers zöldség, gyümölcskockák, vagy csírák
  • adhatunk hozzá zöldség- vagy gyümölcschipset
  • meglocsolhatjuk tejföllel, tejszínnel, joghurttal
  • szórhatunk rá különböző sajtokat
  • húsféléket: pirított szalonnakockákat, pirított kolbászkarikákat, csirkemellkockákat

Illetve mindezeket variálhatjuk is.

A fő szempont az legyen, hogy a kevesebb több. Ha az alapleves már fűszeres ízvilágú, inkább játsszunk a textúrákkal, tegyünk hozzá valami ropogósat, mint hogy például egy aromás olajjal locsoljuk meg.

A variációk száma végtelen. Hoztunk néhány példát sütőtökkrémlevesre, amit kínálhatunk pirított kenyérkockákkal, tökmaggal és tökmagolajjal, ropogós almaszirommal vagy sajtchipsszel is.

A sütőtökkrémleves azonban remek kéksajttal is, készíthetünk belőle “cappuccino”-t, keverhetjük körtével, almával, készülhet keletiesen curryvel, gyömbérrel, adhatunk hozzá sült, chilis sárgarépakockákat, hogy csak néhány variációt említsünk.

Összeszedtük az eddigi legjobb krémleveseinket! 

Káposztakrémleves

Hozzávalók 4 főre::

  • pár csipet só
  • ízlés szerint bors
  • 1-2 dl tejszín
  • ízlés szerintElkészítése: A káposztát addig főzzük a húslevesben, míg megpuhul (körülbelül fél óra), utána leturmixoljuk. Ha túlságosan besűrűsödik, hígíthatjuk még húslevessel, majd hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, igény szerint édesítjük egy k méz
  • 15 dkg savanyú káposzta
  • 2 l csirke alaplé
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Elkészítése:

A káposztát addig főzzük a húslevesben, míg megpuhul (körülbelül fél óra), utána leturmixoljuk. Ha túlságosan besűrűsödik, hígíthatjuk még húslevessel, majd hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, igény szerint édesítjük egy kis mézzel, majd addig főzzük, míg felforr. 
Levesbetétnek a friss, megmosott zöldségeket finomra vágjuk, majd leforrázzuk forró húslevessel, és szinte még nyersen tesszük a levesbe.

Tipp: 
Ha túl savanyú a káposzta, akkor mossuk át, ha viszont nem elég savanyú, akkor adjunk hozzá citromot vagy fehérborecetet. 

Válasszunk hozzá nyugodtan levesbetétet is, pl.:sárgarépa, cukkini, fehérrépa

 

 

 

 

mceBlockPasteEnd

Spenótkrémleves túrógaluskával

Spenótkrémleves túrógaluskával:

  • pár cispet só
  • 40 dkg spenótlevél
  • 1-1,5 l alaplé
  • túrógaluska ízesítéséhez kapor
  • túrógaluska ízesítéséhez bazsalikom
  • 1 dl tejszín
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 12 dkg túró
  • túrógaluska ízesítéséhez snidling
Kategórialeves
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Vajon megpirítjuk a felszeletelt fokhagymát, hozzáadjuk a megtisztított spenótleveleket. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük húslevessel, turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, felforraljuk, és hideg vajdarabokat adunk hozzá. A finomra vágott zöldfűszereket alaposan összekeverjük a túróval, sózzuk, borsozzuk, kanállal galuskákat szaggatunk belőle, ezt adjuk tálaláskor a leveshez. 

Csicseriborsó-krémleves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 + 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál ételízesítő
  • 2 db csicseriborsó konzerv
  • 1/2 kiskanál őrölt kömény
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy evőkanál olajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát.

Add hozzá a két doboz csicseriborsó-konzervet a levétől lecsöpögtetve, és öntsd fel fél liter vízzel (vagy fél liter zöldségalaplével), szórd meg Vegetával. 10-15 percnyi idő elegendő ahhoz, hogy összefőjön. Ekkor turmixold össze a leves tartalmát, és krémesítsd tejszínnel.

Két evőkanál olajban keverd el a pirospaprikát és az őrölt köményt, tálaláskor ezzel a szósszal meglocsolhatod a leves tetejét.

– Cipós levesek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top