Gasztro

Móri borok, csípős rák, balatoni BBQ a TV Paprikán

Ezen a hétvégén is úton lesz a séf. Szombaton Lázár Chefet Siófokra hívja barátja, Hock Roland. A kikötőből hárman indultak vitorlázni a több mint félszáz éves gyönyörű Délibáb fedélzetén. A két kapitány nem kímélte séfünket. Megtanították csomókötésre, vitorlahúzásra, sőt egy rögtönzött hevederben felsegítették az árboc tetejére is. Vajon megállta a helyét a séf?

Móri borok, csípős rák, balatoni BBQ a TV Paprikán

Vasárnap Mórra utazunk. Miklós Csaba borász igazi átéléssel mutatja be a móri borvidéket, és közben arra is jut idő, hogy a helyi tűzoltók életébe is bepillantsunk. A mindig jókedvű lánglovagok két gonosz tréfát eszeltek ki, hogy a közös főzés előtt bemelegítsék kedvenc séfjüket. Téves riasztás, és egy nagymacska életének megmentése is bizony mind műsorra kerül a Séf legyen veled! vasárnapi adásában, délután 17:00 órakor.

Móri borok, csípős rák, balatoni BBQ a TV Paprikán

Sokat utazik a séf a hétvégén, számos kalandon segítik át barátai, akikkel jólesik a közös főzés.

Móri borok, csípős rák, balatoni BBQ a TV Paprikán

Íme az egyik kedvenc recept a Balaton partjáról:

Sertésoldalas házi BBQ-mártással

Az egész sertésoldalas felületéről levágjuk a húsos-zsíros réteget, a csontok mentén csíkokra vágjuk, majd só, bors és fűszerezés nélkül, 150 fokon, tehát alacsony hőfokon puhára pároljuk.

Közben elkészítjük a BBQ-mártást: egy serpenyőben 3 evőkanál barna vagy nádcukrot karamellizálunk, hozzáadunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 3 evőkanál szójaszószt, 2 evőkanál chiliszószt, 1 teáskanál füstölt sót, 1 teáskanál sót, a fél liter paradicsomlé és 3 evőkanál sűrű paradicsomszósz összeforralt keverékét, fél dl rozét, 3 gerezd apróra vágott fokhagymát, 2 evőkanál Worcestershire-szószt, valamint 2 mokkáskanál őrölt borsot. Jól elkeverjük, majd 20-30 perc alatt gyakori kevergetés mellett összefőzzük. 

A kifehéredett oldalascsíkokat vágódeszkára helyezzük, majd az oldalascsíkok minden oldalát megkenjük a BBQ-mártással. A megkent oldalascsíkokat visszahelyezzük a nem forró, kb. 130-150 fokos grillre, 1,5 órán át grillezzük, majd megint átkenjük a BBQ-mártással. A megsült sertésoldalas csíkokat sült burgonyával, félbevágott koktélparadicsommal és vékony szeletekre vágott chili paprikával díszítve tálaljuk.

Móri borok, csípős rák, balatoni BBQ a TV Paprikán

 

 További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top