Gasztro

Gyors görög receptek uzsonnára

A görög utcai fogások elképesztően finomak, a nyaralás már messze jár, de az emlékek még éltetnek minket. Most jöjjön 3 népszerű görög recept, szigorúan az utcáról.

Kotopita (csirkés lepény)

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csomag (8 lapos) réteslap
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 10 dkg feta
  • 500 (zöldséglevesben főzve, feldarabolva) csirkemell
  • pár csepp olívaolaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 4 dl tej
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • pár csipet só
  • 3 evőkanál margarin
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemellfilét főzzük meg zöldséglevesben, majd a húst daraboljuk fel.

A besamelmártáshoz egy serpenyőben olvasszuk fel a margarint, amikor elolvadt, keverjük hozzá a lisztet, majd öntsük hozzá a tejet, szerecsendiót, sót, borsot, ízlés szerint. Főzzük sűrű krémmé! Ekkor üssük bele egyenként a két tojást, keverjük át. Adjuk hozzá a megfőzött, feldarabolt csirkét és morzsoljuk bele a fetasajtot.



Kenjünk ki egy közepes tepsit olajjal és terítsük szét az alján a réteslapok felét úgy, hogy a széle kilógjon a tepsiből. Öntsük rá a tölteléket és fedjük be a maradék réteslappal. Hajlítsuk be a tészta széleit is, és egy éles késsel vágjuk fel négyszögekre. Tetejét kenjük be vékonyan olívaolajjal.

Tipp: Feltekerhetjük hosszában, rétesszerűen, ebben az esetben 4 laponként töltsük meg.

 Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Feldarabolva, salátával tálaljuk.

Szuvlaki – házi pitakenyérrel



Szuvlaki:

  • nyárshoz vöröshagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • ízlés szerint oregánó
  • nyárshoz paradicsom
  • 1 db citrom leve
  • nyárshoz (zöld vagy piros) kaliforniai paprika
  • 50 dkg sertéshús

Házi pitakenyér:

  • 100 g liszt
  • fél teáskanál só
  • 60 ml olívaolaj
  • 100-140 ml víz
  • 1 teáskanál koriander
  • 100 g fehér tönkölyliszt
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
Kategóriafőétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A húst vágjuk fel kb. 2 cm-es kockákra. Tegyük egy tálba és locsoljuk meg olajjal, a citrom levével, fűszerezzük oregánóval, sóval, borssal. Vágjuk nagyobb darabokra a hagymát, a paprikát és a paradicsomot, és ezt is tegyük a tálba. Forgassuk át a páclével, majd hűtőben érleljük néhány órára. Majd nyársra tűzve, grillserpenyőben vagy grillsütőn, többször megforgatva süssük készre.

Tzatzikivel és pitakenyérrel tálaljuk.

 

A lepény sütéséhez keverjük össze a kétféle lisztet, a fűszereket és a sót egy nagy tálban. Locsoljunk hozzá az olívaolajból, majd adjunk hozzá annyi langyos vizet, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze a tésztát egy nagy gombóccá és hagyjuk fél órát állni. Ezután formázzunk belőle golflabda méretű kisebb gombócokat (kb. 6 darab lesz), majd nyújtsuk ki. Grillserpenyőben mindkét oldalán süssük át. 

 

Bugatsa (rétes krémes töltelékkel)

Hozzávalók:

  • 18 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 5 dl tej
  • 5-6 dkg (olvasztott) vaj
  • 8 lap réteslap
  • 1 db narancs reszelt héja
  • a tetejére (fahéjjal) porcukor
  • 10 dkg búzadara
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Keverjük robotgéppel krémesre a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá a búzadarát is. Egy kevés tej hozzáadásával keverjük csomómentesre, majd a maradék tejet is hozzáöntve alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett főzzük sűrű krémmé. Ízesítsük a narancs lereszelt héjával.

Egy nagy kerek forma alját kenjük ki olvasztott vajjal, majd rétegenként tegyünk bele 5 réteslapot, egyenként, olvasztott vajjal meglocsolva a rétegeket. Az 5. lap után öntsük rá a grízes krémet, majd fedjük be a maradék 3 réteslappal, ezt is egyenként, vajjal meglocsolva. A kilógó széleket hajtsuk vissza, locsoljuk a tetejére a maradék olvasztott vajat és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük 20 percig, amíg a teteje enyhén megpirul.  Amikor kissé kihűlt, szórjunk meg porcukorral, fahéjjal.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top