Variációk sajttortára

nlc | 2013. Június 26.
A sajttorta sikere hosszú évek óta töretlen, unjuk is rendesen. Mert egy ideig szinte minden étteremben ez desszert szerepelt fixen az étlapon... Most három különleges változatot mutatunk.

Amarettós sajttorta

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál (olvasztott) vaj
  • 2/3 csésze amaretto keksz

Töltelék:

  • 1 teáskanál liszt
  • 2/3 csésze cukor
  • 2 db tojás
  • 500 g krémsajt
  • 3/4 teáskanál mandulaaroma
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és a cukorral, majd alaposan belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába. 180 fokos sütőben 5-6 percig sütjük, közben elkészítjük a tölteléket: 

A krémsajtot a liszttel elkeverjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a lisztes krémsajthoz, és végül mehet hozzá a mandulaaroma. A masszát ráöntjük a tésztára és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha krém már nem folyós. Hűtőben 3-4 óra alatt készre hűtjük. 

Exkluzív: Mini sajttorták sós karamellel


Hozzávalók kb. 12 darabhoz
:

  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 és 1/4-ed csésze teljes kiőrlésű keksz
  • 7 evőkanál sózott vaj

Krém:

  • 3 evőkanál liszt
  • 1 és 1/2 csésze cukor
  • fél csésze tejföl
  • 4 db tojás
  • fél csésze tejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 23 dkg krémsajt

Sós karamell:

  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 teáskanál sóvirág
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés


A kekszet a sózott vajjal és a cukorral elkeverjük, nem kell félni a vajtól, nem lesz tőle sós a desszert, csak pikáns. Majd a papírral kibélelt muffinformák aljába nyomkodjuk őket, 180 fokos sütőben 5 perc alatt elősütjük.

 A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert krémsajthoz. Óvatosan mehet bele a tejföl és a tejszín is, majd kanállal merjük a kekszes alap tetejére. Ne töltsük teljesen tele, mert a tojás miatt kicsit emelkedni fog a tészta. 180 fokos sütőben nagyjából 30-35 perc alatt készre sütjük. 
Közben a karamellkrémhez a cukorból készítsünk sötét karamellt, amikor kész, keverjük hozzá a vajat, melegítsük, míg felolvad a krém, majd keverjük hozzá a mascarponét és a sót is. (Utána már nem kell melegíteni!)
Ha a tortácskák megsültek, mehetnek egy órára hűtőbe, majd a tetejére 1-2 teáskanál karamellt teszünk, és újabb 2-3 órára visszatesszük a hűtőbe. 

Jéghideg cheesecake vajas keksszel



Hozzávalók a torta alapjához
:

  • 1 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál vaj
  • 15 db (angolok vajas keksze) Shortbread



Hozzávalók a fagyihoz
:

  • 1/4 csésze cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 4 dl tejszín
  • 3 evőkanál citrom leve
  • 1 csésze (pürésítve) eper
  • 230 g krémsajt
  • 1 csésze görög joghurt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A kekszet a cukorral és a vajjal összekeverjük, majd egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. A fagyihoz a cukrot a tojással fehéredésig keverjük. A tejszínt forráspontig hevítjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz, alacsony tűz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük. Vigyázzunk, nehogy felforrjon. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a joghurtot és a krémsajtot, a citromlevet és az epret. 

Fagyigépbe tesszük, és 25-30 perc alatt krémesre keverjük. Ha nincs gépünk, akkor 3 órára mélyhűtőbe tesszük, és félóránként átkeverjük. Ha megvagyunk ezzel, ráhalmozzuk a kekszalapra, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.


Exit mobile version