Gasztro

Török kürtőskalácsot árulnak Berlinben

Török kürtőskalácsos nyílt Berlinben, a német főváros központjában működő büfében. Sós és csípős változatban is árulják a magyar eredetű kalácsot.

A nyugat-berlini Kurfürstendamm metróállomás aluljárójában kürtőskalácsot árulnak – a büfé az isztambuli alapítású Makara nevű lánc tagja.

Török kürtőskalácsot árulnak BerlinbenA kürtőskalács nem ismeretlen Berlinben, de a magyar árusok csak időnként, főleg az ünnepi vásárokon, például karácsony idején tűnnek fel a városban. Állandóan működő, ilyen profilú üzlet eddig nem volt. „Mindenütt csak a hagyományos pékségek vannak, pedig a kürtőskalács egész évben finom” – mondta Serkan Bilir vállalkozó, akinek eszébe jutott az ötlet. A kürtőskalácsot magyar specialitásként hirdetik, és elkészítésekor a magyar hagyományokat követik – emelte ki Bilir.

Ugyanakkor a magyar hagyományt a török környezetben újraértelmezték, így megjelent például a nutellás és a pisztáciás kürtőskalács, valamint az édes fajták mellett a sós – sajtos-olívás – változat is. Berlinben aztán még tovább fejlődött a magyar eredetű kalács kultúrája: a vállalkozó találmánya a jalapeno csilipaprikával ízesített, igen csípős verzió.

Van már olyan vendég is, aki szinte minden nap kürtőskalácsot reggelizik – mondta el a tulajdonos. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top