Gasztro

Bolti kontra házi – így készül az E80 torta

Mi a Daubner cukrászdából ismerjük, de valójában Auguszt Elemér 80. születésnapjára készült. Csokis, kávés, marcipános kalóriabomba – csak erős idegzetűeknek.

Egyszer már nekiálltam E80-ast sütni, egy barátnőm 30. szülinapjára gyártottam le, akkor a csokkirém helyett csokimousse-t használtam, és a kávéhabot is máshogy csináltam. Az eredmény elképesztően finom lett, de nem hasonlított az E80-ra, “egyszerű” mousse-torta volt és kész. Másodjára azonban jobban figyeltem. A kávékrém így is kifogott rajtam, kétszer csináltam meg, de a tesztelők szerint a  végeredmény kifogástalan lett, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy 6 órán keresztül bajlódtam vele.

A Daubner tortája
A Daubner tortája
A házi E80
A házi E80

 

Városi legenda: Házi E-80

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 db tojás
  • 5 dkg vaj

Csokikrém:

  • 40 dkg étcsokoládé
  • 5 dl tejszín

Kávékrém:

  • 2 evőkanál cukor
  • 4 db tojás
  • 3 dl tejszín
  • 2 teáskanálA folytatásért kattints! zselatin
  • 5 dl kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tészta

Nem sima piskótát, hanem úgynevezett dobos alapot sütöttem hozzá, ami annyiban különbözik a sima tésztától, hogy adunk hozzá olvasztott vajat is. A Daubnerben csokis piskóta megy hozzá, de én igazi brutál csokikrémet főztem, ezért indokolatlannak éreztem a duplázást. 

A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgáját közben a cukorral habosra keverjük, a vajat óvatosan hozzáadjuk, majd fellazítjuk 2 evőkanálnyi keményre vert habbal. A hab többi részét óvatosan keverjük hozzá. A lisztet rászitáljuk és beleforgatjuk, vigyázzunk, hogy ne keverjük túl a tésztát. Kivajazott, sütőpapírral kibélelt 25 centis tortaformába öntjük a tészta felét, majd a 8-10 perc alatt 180 fokos sütőben megsütjük. Így járunk el a torta másik felével is. 

Krémek:

A csokikrém egy teljesen alap krém, amin nem is érdemes variálni, maximum annyit, hogy aki szereti, az tehet bele egy kevés rumot vagy rumaromát is, nem ront a helyzeten. A kávékrém viszont macerás jószág, ha elrontjuk az arányokat, akkor folyós lesz, és töltelékként használhatatlan. 

A tejszínt lábosba öntjük, majd belekockázzuk a csokit és megvárjuk, ameddig a csoki elolvad, állandóan kevergetve forrásig hevítjük, de nem forraljuk. Majd hideg helyre tesszük, és gyakran átkeverve kihűtjük. Az sem árt, ha egy éjszakán át állni hagyjuk. 

A tojássárgáját gőz felett a cukorral együtt besűrítjük, állandóan kevergetve, hogy nehogy a tojás megsüljön. Hozzákeverjük a kávét. Egy kis edényben felforraljuk 3 evőkanál vízzel a zselatint, majd ha langyosra hűlt, a tojásos keverékhez öntjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a kávés krémhez, majd ugyanezt tesszük a tejszínhabbal is. 2-3 órára hűtőbe tesszük. 

Összeállítás:

 

A tökéletes tortához szükség lesz még 20 deka marcipánmasszára is, amit akkorára nyújtunk, amekkora a tortaforma, amit használunk. Én túl vékonyra nyújtottam a marcipánt, ezért két réteg lett. Bőven elég fél centi vastagra nyújtani. 

Először jöhet egy réteg tészta, majd a csokikrém fele, rá a marcipán, majd újabb réteg csoki, ismét egy lap piskóta és a végén a kávéhab. Aztán az egészet megszórhatjuk keserű kakaóporral. 

Tipp: A kávékrémnél nem muszáj nyers tojást használni, ki is hagyhatjuk, akkor csak tejszínnel keverjük el a felfőzött tojásos krémet.

Kattints a fázisfotókért!
Kattints a fázisfotókért!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top