Gasztro

A család kedvence: variációk fasírtra

Nincs igazából hazája, minden nemzet előszeretettel gyúrja és sütögeti. Univerzális főzelékfeltét készülhet belőle, vagy gazdagíthatjuk vele salátánkat, hidegen pedig szendvicsben se rossz.

Egyiptomi kurkumás húsgolyók (Koftit Ferakh)

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db citrom leve
  • 1 kiskanál kurkuma
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • ízesítéshez bors
  • sütéshez olaj
  • 1 db tojás
  • 50 dkg darált pulykahús
Kategóriaebéd
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Keverjük össze a darált húst a fűszerekkel, a kakukkfűvel, kurkumával, fahéjjal, ízlés szerint sóval, borssal. Adjuk hozzá egy citrom reszelt héját és levét, majd a felvert tojást. Szórjuk rá a zsemlemorzsát, és gyúrjuk össze a fűszeres masszát. Formázzunk belőle kisebb húspogácsákat és a megforrósított olajon mindkét oldalán süssük át.

Mini Stefánia-vagdalt

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1 db zsemle
  • 6 db főtt tojás
  • 50 dkg darált sertéshús
  • ízlés szerint majoranna
  • ízlés szerint fűszerpaprika
  • 1 dl tej
  • ízesítéshez bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • ízlés szerint borsikafű
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A zsömlét tépkedjük szét, és áztassuk be a tejbe. A hagymát aprítsuk fel és pirítsuk meg kevés olajon,  adjuk a darált húshoz. Fűszerezzük majoránnával, borsikafűvel, sóval, borssal, pirospaprikával. Üssünk hozzá egy tojást, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a tejtől kinyomkodott zsemledarabokat. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle 6 nagyobb húspogácsát. 

Készítsük elő a muffinformát, kenjük ki olajjal és hintsük be zsemlemorzsával. Minden egyes húsgombóc közepébe tegyünk egy főtt tojást, burkoljuk be alaposan a hússal, és tegyük a muffinforma mélyedéseibe. 

180 fokra melegített sütőben süssük legalább 40 percig!

 

 

Svéd húsgolyók (Köttbullar)

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 10 dkg (sütéshez) vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 25 dkg darált marhahús
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 80 ml főzőtejszín
  • 2 kiskanál zsemlemorzsa
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

Adjuk a darált húshoz a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen. Öntsünk hozzá egy kevés tejszínt! Vizes kézzel formázzunk a masszából kisebb méretű golyókat, és süssük ki a felolvasztott vajban. Miután az összes golyót kisütöttük, készíthetünk hozzá barnamártást. A visszamaradt vajat öntsük fel húsleveslével (kb. 1,5 dl), ízesítsük babérlevéllel, egy kanál szójaszósszal. Forraljuk fel, majd adjunk hozzá kevés tejszínt, és sűrítsük egy kanál étkezési keményítő hozzáadásával. Kevergessük, amíg besűrűsödik. Tálaljuk burgonyával, áfonyalekvárral.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top