Gasztro

Laktató saláták téli estékre

Próbáljuk ledolgozni a felszedett kilókat, de már unjuk a zöldsalátát joghurtos öntettel. Most három laktató, de fogyókúrabarát salátát mutatunk.

Lencsés sültcékla-saláta gránátalmával

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál só
  • 4 db cékla
  • 1 db narancs leve
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 2 szál újhagyma
  • 1,5 cm reszelt gyömbér
  • 2-3 evőkanál balzsamecet
  • 1 dl olívaolaj
  • 20 dkg lencse
  • 2 db babérlevél
  • 2 db gránátalma
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. A céklákat megmossuk, majd egyesével kis darab alufóliába csomagoljuk úgy, hogy mindegyikre 1-1 evőkanál olívaolajat és sót teszünk. 200 fokon megsütjük (ha könnyedén beleszalad a villa, akkor jó).

Másnap a lencsét roppanósra főzzük a 2 babérlevéllel és egy teáskanál sóval, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és konyhai papírtörlőre terítve megszárítjuk. A céklákat kicsomagoljuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk és a lencsével összekeverjük. A gyömbért lereszeljük és a salival összekeverjük. A gránátalmát félbevágjuk és kimagozzuk. A narancs héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. Az újhagymát finomra vágjuk és a lencséhez keverjük a gránátalmával együtt. A narancs levéből, reszelt héjából, az olajból és a balzsamecetből botmixer segítségével emulziót készítünk. A salátához adjuk.

Spenótos csicseriborsó-saláta bryndzával

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 4 gerezd, sült fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 3 dkg vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 evőkanál citrom leve
  • 10 dkg bébispenót
  • 400 ml csicseriborsó konzerv
  • 10 dkg bryndza
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A fokhagymát gerezdekre szedjük és 150 fokos sütőben 20 percig sütjük. Miután a fokhagyma krémessé vált, 1 dl olívaolajjal és a citromlével összeturmixoljuk. A csicseriborsót lecsepegtetjük. A spenótot lobogó vízbe dobjuk, majd leszűrjük, ezután olvasztott vajon 1 percig pároljuk.  A csicseriborsóval összeforgatjuk a spenótot, majd elkeverjük velük az öntetet, végül bryndzát morzsolunk rá.

Sütőtökös rukolasaláta paprikával

Hozzávalók:

  • 3 dkg vaj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 db (kápia) paprika
  • 2 teáskanál balzsamecet
  • 1 marék dió
  • 10 dkg rukola
  • 15 dkg sütőtök
Kategóriavacsora
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A sütőtököt megpucoljuk, 1 centis szeletekre vágjuk, majd a szeleteket 1×1 centis kockákra. A vajat felolvasztjuk, azon megpároljuk a tököt, majd sózzuk-borsozzuk. A paprikát megmossuk, felcsíkozzuk, apró kockákra vágjuk. A diót száraz serpenyőben megillatosítjuk. A saláta alkotóelemeit összekeverjük, majd az olajjal és a balzsamecettel meglocsoljuk, tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top