Spórolós receptek hó végére

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Gonoszan hosszú hónap az augusztus, nyaralás, beiskolázás, és még enni is kellene valamit... Filléres fogások következnek.
Írta: Tánya2013. 01. 07. Gasztro rovat 
Nagy szerencsénk van az augusztussal, mert akármennyire is hosszú, és gyötrelmesen sok a kiadás, legalább nyári hónap, ezért a kaján könnyen tudunk spórolni. A gyerek tanszereit nagy nehezen kinyögtük, befizettük a családot egy last minute nyaralásra, a legkisebb meg persze kinőtte az örökölt cipőt, úgyhogy abba is kénytelenek voltunk befektetni. Ilyenkor pedig a legtöbb háziasszony és pénzügyminiszter is a családi ebédek drágább fogásait húzza ki a sorból. Mi is pont így teszünk, és a végén kiderül, hogy a sok zöldségnek köszönhetően ez augusztusban nem is annyira szörnyű.

Krumpli helyett tök és cukkini

ISpórólós receptek hó végéremádjuk a krumplis ételeket, gombóclevest, nudlit vagy derelyét szinte minden hónapban eszünk, de leginkább télen, az újkrumpli ugyanis még túl nedves ezekhez, ezért a kelleténél jóval több lisztet vesz fel, amitől a tészta nagyon kemény lesz. Marad tehát a paprikás krumpli, de azért az nem túl kreatív. Ezért mi krumpli helyett nyáron különböző tökfélékkel ügyeskedünk. Rántjuk, töltjük, vagy akár pörköltet is főzünk belőle, két nagyobb tökből például egy négytagú család simán belakmározhat anélkül, hogy hiányérzetük lenne, hogy nem volt hús. Köretnek általában krumplit sütünk tepsiben, rozmaringgal és szalonnával, és ha van otthon uborka, akkor tzazikit is csinálunk.
A tökpörkölt pedig pont úgy készül, mint egy hagyományos pörkölt, csak hús helyett tök vagy cukkinikockákat teszünk bele.

A töltött tök nálunk kaprosan készül és besamelmártással van leöntve. Ehhez a tök belsejét kivágjuk, de nem dobjuk el, mert később ez is belekerül a tepsi aljába. 1 nagyobb tökhöz 30-40 dkg darált húst szoktunk venni, de mi magunk is darálhatunk, csirkéből a legjobb, de marhából vagy sertésből sem rossz, ha éppen azt tudunk olcsón szerezni. Egy fej hagymát olajon vagy vajon megpárolunk, rádobjuk a húst, és fedő alatt készre főzzük. Közbe a besamelhez egy kanálnyi vajat hevítünk és hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, majd ha a liszt zsemleszínűre változik, a mártást felöntjük tej és húsleveslé keverékével. Állandó kevergetés mellett besűrítjük, majd hozzáadunk egy fél maréknyi kaprot. A töltelékhez hozzákeverünk 10-15 dekányi főtt rizst vagy főtt kölest, és megszórjuk egy kevés pirospaprikával. A tököket megtöltjük a húsos keverékkel, majd leöntjük a mártással. Ha van a hűtőben, akkor egy kevés sajt is jöhet rá, de anélkül is finom. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

A család másik nagy kedvence a paradicsomos cukkinis tészta, ami pont úgy készül, mint egy hagyományos spagetti, csak a végén a paradicsomos szószba belekeverünk egy kisebb, zsengébb cukkinit is vékony szeletekre vágva.

Spórólós receptek hó végéreTészta, tészta, tészta

Olyan még nemigen volt, hogy tojás és liszt ne lett volna otthon, ezért hó végén nálunk gyakori fogás a tojásos nokedli; a tojást egy kevés tejjel vagy tejföllel is fel szoktuk javítani, ettől krémesebb lesz a fogás. Ha igazán ki akarunk rúgni a hámból, akkor szalonnát is pirítunk mellé, és a szalonna kisült zsírjában sütjük meg a nokedlit. A tojásba pedig kerül egy kevés kapor vagy petrezselyem. Ha elég sok nokedlit gyártunk, akkor akár többször is variálhatjuk a tojásba kerülő fűszereket, és ami külön jó hír, hogy a nokedli melegítés után is tökéletes. A tészták pedig csak frissen igazán finomak és szaftosak.

Ha pedig tészta, akkor örök kedvenc a gombás tejszínes változat, ami jó sok fokhagymával és petrezselyemmel kimondottan előkelő hatást kelt. Ha pedig már tészta sincs itthon, akkor azt is magunk gyúrjuk. (1 dl víz, 10 dkg liszt és 1 tojás arányban)

Rizottó

Spórólós receptek hó végéreMost persze mindenki mondhatná, hogy a rizottórizs iszonyú drága, és kinek van 1000 forintja hó végén egy kiló rizsre. De ki mondta, hogy hóvégi rizottó Arborio rizsből készül? Persze tényleg azzal a legfinomabb, de nem tragédia, ha másból van – a legtöbb hiperben vagy nagyobb közértben kapható kerek szemű rizs, amiből finom és tényleg ragacsos rizottó készülhet. Mi mentás zöldborsósat szoktunk csinálni, bár a férfi családtagok néha hiányolják belőle a húst, ha nagyon muszáj, azért megeszik. Jobb napokon kacsamellet vagy halat sütünk mellé.

Fejenként fél pohár rizzsel számolunk és kétszeres mennyiségű folyadékkal, húslevessel, tejszínnel és borral vegyesen. A hagymát vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a rizst, egy kicsit átforgatjuk, és lassan hozzáadjuk a húslevest, majd egy kevés bort és a végén a tejszínt, folyamatosan kevergetjük. Ha készen van, akkor rádobunk egy kevés vajat, és állni hagyjuk 5-10 percig. Miközben pihen, párolhatunk mellé zöldségeket – a családban a legnagyobb sláger a fokhagymás, kakukkfüves pirított paradicsom. De vajon párolt mentás zöldborsóval is finom. Aki szereti cifrázni a dolgokat, az sütőben sült céklát is adhat mellé.

Ahogy a piacon láttuk

Akinek nem nagyon van ötlete, az hó végén kövesse a nyugdíjas néniket és bácsikat, a kacsafartőből készülő húsleves például tőlük „lopott” ötlet, de ugyanilyen találmány a sült malac is, amelynek a húsa jóval olcsóbb a hagyományos  disznóhúsénál.

Nálatok mik tipikus hó végi fogások?
Címkék: recept, spórolás
Ajánlott oldalak: Recept, Pite, Konyha, Diós recept
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

liat 2012-09-01 08:58

hogy kell ezt a levest kesziteni?

 sose tudtam, mi ez a nyeles-leveles valami. de igy mar ertheto es kedvem is lenne csinalni belole valamit.:)

Rena__ 2012-08-31 22:58

És finom

http://www.nosalty.hu/alapanyag/mangold 

Rena__ 2012-08-31 22:57

Beta vulgaris 

inmélius 2012-08-31 22:52

Mi ez a mángold? Finom?

Hialin 2012-08-31 20:51

Én sem értem, hogy ez miféle reakció. Hogy a fenébe keveredik ide a kommunizmus?

 

"amiről ír ön, azzal azt sugallja,hogy szegénységben élünk"

 

Nagyon sokan élnek-élÜNK szegénységben. És bizony hó végén sok embernek meg kell húzni a nadrágszíjat, de vannak akiknek nem jut nemhogy hó végére, hanem közben sem étel az asztalra. Sok gyerek csak a napköziben eszik főtt ételt, vagy a menzán.

Ha önnek mindig tele az éléskamrája, örüljön neki, de attól még vannak szegények, vannak éhezők, és vannak olyan átlag családok, akik nem engedhetnek meg bármilyen ételt sokadikán.

 

A cikk tetszett, végre egy értelmes! A töltött cukkini receptet elmentettem.

gezemici 2012-08-31 20:36

Szerintem te keltesz hangulatot. 

Köztudott, hogy sok a szegény Magyarországon. Nézz körbe a topikokon, mennyire kiveri a biztosítékot egy-egy jobb módú embernek látszó nick. 

 

A cukkini valóban jó ötlet, rég volt már ilyen dömpingben, 100 Ft. kilója átlag. A tök nem mondom, hogy olcsóbb, mint a krumpli, de jó opció.

A rizottós ötlet sem rossz, bár írhatna zöldséges, bármilyenes rizst és akkor már nem olyan sznobos hangzású.

 

Nálunk mángold volt levesként, meg krumplis pogácsa ezzel-azzal:)

kromofág 2012-08-31 20:12

Tányácska! miről tetszik beszélni? Tudtommal Nyugathoz csatlakoztunk,22 éve rendszert váltottunk,azért,hogy ,,jó világ'' legyen végre Magyarországon is,amiről ír ön, azzal azt sugallja,hogy szegénységben élünk(rosszabbul mint 22 éve)nincs pénz normális,a kommunizmusban megszokott ételekre,nekünk,Európa éléskamrája népének! Jól érzem a hangulatkeltést?

Nők Lapja Cafe 2012-08-31 20:12

Gonoszan hosszú hónap az augusztus, nyaralás, beiskolázás, és még enni is kellene valamit... Filléres fogások következnek.

Nők Lapja Café: Spórolós receptek hó végére

Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma
Színes-vicces plakátok a természetért

Színes-vicces plakátok a természetért

Érdekes, vicces, meghökkentő plakátok, amelyek a...
Facebook lájkok száma
Ők a filmipar legdögösebb pasijai

Ők a filmipar legdögösebb pasijai

A romantikus filmek elmaradhatatlan „kellékei” a...
Facebook lájkok száma
Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

„Mutasd a balkonod, megmondom ki vagy!” szlogennel...
Facebook lájkok száma
Elképesztő: szénből készítenek sajtot

Szénből készítenek sajtot

Nem túl gusztusos, de az ínyencek odavannak érte.
Facebook lájkok száma

Nem is hinnéd, hogy erre is jó az útifű!

Rálépsz, figyelmen kívül hagyod, vagy megpróbálod...
Facebook lájkok száma
Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Hamarosan itt a pancsolószezon, nem árt körbenézni,...
Facebook lájkok száma
Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztárral bővült a Spy című kémvígjáték...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma268
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma143
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma73
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma58
Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Túrórudi-torta továbbfejlesztve fehér csokisra,...
Facebook lájkok száma52
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma50
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma41
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma38

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem