Gasztro

Mi így szeretjük: békebeli házi sütemények

Hogy vajon mi lehet a vidékies, házi sütemények népszerűségének titka? Összeállíthatóságuk egyszerűsége, az ízek gazdagsága, vagy hogy a legtöbb alapanyag ott lapul a kamrában, beszerezhető a kertből? Egy biztos, egy jó kis házi krémes, réteges, tepsis süteménynek nincs párja!

Kókuszos, kávés szelet

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál liszt
  • 20 dkg cukor
  • 5 db tojásfehérje
  • 15 dkg kókuszreszelék

Krém:

  • 2 evőkanál liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 5 db tojásfehérje
  • 15 dkg margarin
  • 0,5 dl kávé

Teteje:

  • 100 g (tortabevonó) étcsokoládé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kókuszos tészta összeállításához verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket és a cukrot, és keverjük hozzá a lisztet és a kókuszreszeléket. Öntsük a masszát egy közepes méretű tepsibe, amit előzetesen kenjünk ki vastagon vajjal, majd szórjunk meg liszttel. Süssük úgy 170 fokon kb. 20 percig.
A kávés krémhez keverjük el a tojások sárgáját a liszttel, cukorral, kávéval és a tejjel. Állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük le langyosra és dolgozzuk össze a margarinnal is. Simítsuk a kókuszos tészta tetejére, és vonjuk be csokimázzal. Ehhez egy evőkanál vízzel olvasszuk meg a tortabevonót, és kenjük a krém tetejére. Hűtőben pihentessük, hogy az ízek összeérjenek.

Egyszerű diós szelet

Hozzávalók:

  • 16 dkg (rétesliszt) liszt
  • 16 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 4 db tojásfehérje
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 16 dkg darált dió
  • 16 dkg margarin

Krém:

  • 4 db tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés


A puha vajat keverjük krémesre a cukorral! Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, majd óvatosan forgassuk bele a tojások keményre felvert habját. Öntsük a diós masszát egy közepes (kb. 20×30 cm méretű) tepsibe, és 175 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig, tűpróbáig.
Közben keverjük el a tojássárgákat a porcukorral, majd öntsük a forró sütemény tetejére. Csökkentsük le a sütő hőfokát és 5 percre tegyük vissza a sütőbe, hogy a máz rászáradjon.

 

Isteni szelet

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 5 dkg kakaópor

Krém:

  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 15 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 1-2 evőkanál rum

Teteje:

  • 100 g étcsokoládé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket a cukor felével. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóporral. Robotgéppel keverjük krémesre a tojássárgákat a cukor másik felével, majd forgassuk össze a tojások felvert habjával. Ezután adjuk hozzá a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet is. Tegyük egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Úgy 180 fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig, vagyis kb. 20 percig.

Ezalatt főzzük sűrű krémmé a tejet a liszttel. Tegyük félre hűlni, majd adjuk hozzá a margarint, a cukrot, a diót és egy kevés rumot. Amikor jól kihűlt, kenjük a tésztára. Fedjük be csokimázzal, ehhez egy evőkanál víz hozzáadásával olvasszuk meg az étcsokoládét gőz fölött, és kenjük a krém tetejére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top