Ünnepi szárnyasok: 4 tuti recept

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Az ünnepi asztalon is megállná a helyét bármelyik fogás. Különleges húsok, szokatlan kombinációk. 4 kipróbált recept.

Az előző rész sikere után újabb szárnyas recepteket mutatunk. 

Fügés-libamájas pulykarolád mazsolás rizottóval

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez cukor
  • 10 dkg arany mazsola
  • 20 dkg aszalt füge
  • 50 dkg arborio
  • ízesítéshez majoranna
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • sütéshez olaj
  • 80 dkg pulykamell
  • ízesítéshez só
  • 40 dkg libamáj
Fügés-libamájas pulykarolád mazsolás rizottóval
Kategória vacsora
Elkészítési idő 45 perc
Nehézségi szint könnyű

Elkészítés

A májból 4 szeletet vágunk, majd a szeleteket ujjnyi vastag csíkokra szeljük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. Serpenyőben néhány csepp olajon, közepes lángon elősütjük minden oldalán, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön. Az aszalt fügét enyhén cukros vízben 3 percig forraljuk, levesszük a tűzről, hagyjuk a főzőlében kihűlni. 

A pulykamellből négy darab 20 dkg-os szeletet vágunk, kiklopfoljuk, besózzuk, majd a májat és a félbevágott fügéket egyenlően elosztjuk egy csíkban a közepén. A pulykamell széleit behajtjuk, feltekerjük. A tekercset olajozott alufóliába tekerjük, és serpenyőben kevés olajon minden oldalán elősütjük (alufóliástul!), majd tepsibe tesszük, és 190 fokos sütőben 12 percig sütjük.
Közben a vajat és kevés olajat melegítünk egy lábosban, beletesszük a rizst, kicsit üvegesítjük, hozzáadjuk a fehérbort, 1 dl vizet, sót, majd amikor elfő a víz, 1-1 merőkanálnyival mindig pótoljuk. Összesen kb. 1 liter víz szükséges ennyi rizshez. Félidőben hozzáadjuk a mazsolát, készre főzzük. A roládot felszeleteljük, és a rizottóval tálaljuk. 

Tipp:  Arany mazsola helyett használhatunk sima mazsolát is, de mivel keményebb, főzzük fel cukros vízben 5 perc alatt, majd hagyjuk a vízben állni 20 percig.

Rakott pulykamell dióval és parmezánnal

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez cukor
  • 1 kg alma
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg parmezán
  • 5 dl vörösbor
  • pár csepp olaj
  • 60 dkg pulykamell
  • ízesítéshez só
  • 30 dkg aszalt szilva
Rakott pulykamell dióval és parmezánnal
Kategória vacsora
Elkészítési idő 50 perc
Nehézségi szint közepes

Elkészítés

Az aszalt szilvát a vörösborba tesszük, egy napig állni hagyjuk a hűtőben. A pulykamellből szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalán elősütjük. Az almát meghámozzuk, magházát kiszúrjuk, 1 cm vastag szeleteket vágunk. Az aszalt szilvát kivesszük a borból, a bort félretesszük. 

Kiolajozott tűzálló tálba alulra helyezzük a pulykát, rá egy réteg almát, majd a szilvát, végül megint almát. A félretett borból 1 dl-t öntünk rá, megszórjuk a darált dióval és a reszelt parmezánnal, majd 170 °C-on 30 perc alatt megsütjük. A maradék félretett vörösbort lábosba öntjük, enyhén megcukrozzuk, 5 percig forraljuk. A keményítőt kevés vízben elkeverjük, besűrítjük vele a vörösbort. A rakott pulykát a vörösboros mártással tálaljuk, köretként kínálhatunk mellé rizst. 

Édes-csípős sütőtökös pulykasült mandulás burgonyapürével

Hozzávalók:

  • ízesítéshez cukor
  • 10 dkg tökmag
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 1 ek. (krém) csípős pirospaprika
  • 2 ek. méz
  • 80 dkg burgonya
  • ízesítéshez fűszerpaprika
  • 1 dl tejszín
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • pár csepp olaj
  • 80 dkg pulykamell
  • ízesítéshez só
  • 60 dkg sütőtök
Édes-csípős sütőtökös pulykasült mandulás burgonyapürével
Kategória vacsora
Elkészítési idő 110 perc
Nehézségi szint közepes

Elkészítés

A tököt megpucoljuk, magját kivájjuk, a húsát 1x1 cm-es kockára vágjuk. Sütőben 160°C-on 3-5 perc alatt megpirítjuk a pucolt tökmagot. (Erre nem tudjuk használni az előzőleg kivájt tökmagot, csak akkor, ha előtte kiszárítjuk. A recepthez vegyünk zacskós tökmagot.) 8 dkg vajon, kis lángon megpirítjuk a tökkockákat, kevés cukrot adunk hozzá, majd néhány csepp vizet, hogy ne égjen. Sózzuk, majd amikor puhulni kezd, hozzáadjuk a tökmagot, aztán hagyjuk kicsit kihűlni. A pulykamellet felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen benne, majd beletöltjük a tököt. A húst kívülről besózzuk, mézzel bekenjük, fűszerpaprikával megszórjuk, végül bedörzsöljük a paprikakrémmel is. 1 dl olajat forróra melegítünk, és leöntjük vele a magas falú tepsibe tett pulykát. 140°C-on légkeveréses sütőben 1-1,5 órát sütjük.

A burgonyát megpucoljuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, hozzáadjuk a maradék vajat, majd a felforralt tejet és tejszínt habverővel belekeverjük. A mandulaszeleteket 180°C-os sütőben 3 percig pirítjuk, majd a burgonyához keverjük, és ezzel tálaljuk a pulykasültet.

Gesztenyés pulykaragu kockaburgonyával

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 30 dkg sütőtök
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 db (piros) kaliforniai paprika
  • 60 dkg burgonya
  • ízesítéshez majoranna
  • 2 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 5 dkg vaj
  • sütéshez olaj
  • 50 dkg pulykamell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg gesztenye
Gesztenyés pulykaragu kockaburgonyával
Kategória vacsora
Elkészítési idő 50 perc
Nehézségi szint közepes

Elkészítés

A pulykamellet 1,5x1,5 cm-es kockára vágjuk, besózzuk, egy kicsit állni hagyjuk. A pucolt tököt és a paprikát 1x1 cm-es kockára vágjuk. A gesztenyét bevagdossuk, sütőben 180 °C-on 20 perc alatt megsütjük. Amikor kész, egy konyharuhával kicsit letakarjuk, majd meghámozzuk. Egy magas falú serpenyőben kevés olajon rozsdabarnára pirítjuk a paradicsompürét, majd hozzáadjuk a pulykakockát, és együtt pirítjuk tovább. Amikor a hús elveszti nyers színét, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, borsot, majoránnát, majd egy kevés vizet, nehogy megégjen a paradicsompüré. A sütőtökkockákat egy másik serpenyőben kevés vajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, együtt pirítjuk tovább. 1 dl vizet adunk hozzá, majd amikor megpuhult a tök, a húshoz adjuk a pucolt gesztenyével együtt. Az egészet felöntjük tejszínnel, majd visszaforraljuk, szükség esetén sózzuk. A burgonyát 1x1 cm-es kockára vágjuk, bő olajban kisütjük, és a raguhoz adjuk köretként. 

Tipp:  Aki nem akar vesződni a gesztenyesütéssel, vegyen zacskós főtt gesztenyét.

 




Süss húst gyümölcsökkel

 

A receptek a Nők Lapja Konyha decemberi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!

Ízelítő a tartalomból:
Karácsonyi sütemények
Zöldséges fogások
Szilveszteri finomságok

 

Címkék: gyümölcs hús
Olvass tovább

Hozzászólások