Gasztro

3 gyors és elronthatatlan keksz

Ha nem akarsz kelt tésztával bajlódni, vagy nincs időd tortát sütni, akkor jöhetnek a kekszek. Ráadásul ezeket a gyerekek a suliba is magukkal vihetik.

Lekváros, mandulás puszedlik

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • fél kávéskanál fahéj
  • 14 dkg búzaliszt
  • 5 dkg porcukor
  • kekszek tetejére lekvár
  • 5 dkg darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A porcukrot a hideg vajjal, a liszttel, a mandulával és a fahéjjal gyorsan összedolgozzuk. Fontos, hogy ne melegedjen fel a vaj, ugyanis csak akkor lesz igazán omlós a sütemény. Majd tegyük 1 órára hűtőbe. 

A tésztából 2-3 centi átmérőjű gombócokat formázunk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. A tetejüket kicsit benyomjuk, hogy egy mélyedés keletkezzen a süteményeken. 5 percig 180-200 fokos sütőben sütjük, ezután rákanalazunk egy kevés lekvárt, lehetőleg ne darabosat, és mehet vissza a sütőbe újabb 5 percre. Dobozba téve 2-3 hétig is simán eláll. 

Zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  • 95 g liszt
  • 65 dkg (durvára vágott) mogyoró
  • 120 g zabpehely
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ tk. sütőpor
  • ½ tk. fahéj
  • fél csésze vaj
  • 1 tojás
  • 120 g (opcionális) mazsola
  • ¼ tk. só
  • 125 g barnacukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojást a vajjal, a barna cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd mehet hozzá a sütőporral, sóval és fahéjjal elkevert liszt, a zabpehely, a durvára vágott mogyoró. Ha megvagyunk, akkor egy sűrű masszát kell kapnunk. Evőkanállal egy sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazunk 3-4 centi átmérőjű halmokat, majd nedves ujjal vagy kanállal keksz formájúra lapogatjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10-12 perc alatt készre sütjük. 

Omlós citromos karika

Hozzávalók:

  • 24 dkg liszt
  • 17 dkg + szóráshoz cukor
  • 17 dkg vaj
  • 3 db tojásfehérje
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A vajat a cukorral kihabosítjuk, a fehérjét hozzáadva tovább habosítjuk, majd a többi hozzávalót szárazon elkeverjük és a masszába forgatjuk. 

Sima csöves nyomózsákba töltjük, és papírral fedett sütőlemezre karikákat nyomunk belőle. Végezzünk próbasütést úgy, hogy 2 darabot megsütünk, és ha nagyon terülne, még tegyünk egy kevés lisztet a masszához. 

Csak ezután nyomkodjuk ki a többi karikát. Sütés előtt a tetejét gazdagon megszórjuk kristálycukorral, majd 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top