3 tuti svéd recept

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Sokszor mondják, hogy a svédek ízetlen, rágós húsokat esznek, pedig tudnak ennél sokkal jobbat és tartalmasabbat is. Senki ne féljen, van élet a húsgolyón túl is.

A svédeknek a köttbullar, vagyis a húsgolyó az, ami nekünk a fasírt. Marhahúsból készül, mert ők főleg azt fogyasztanak a hal és a szarvas mellett. Disznót és csirkét csak ritkán, pulykát alig kapni náluk, vagy ha igen, akkor is csak az ott élő külföldiek miatt. A hozzáértő gasztronómusok szerint Svédországnak nincs is autentikus konyhája, rengeteg náluk a nemzetközi átfedés, a hihetetlenül színesen felsorakozó bevándorlók éttermei miatt. A köttbullart főleg hámozott, egészben főtt burgonyával tálalják, az elmaradhatatlan barna mártással és vörösáfonya-lekvárral. Ez a külön a húsokhoz készült „lekvár”, folyósabb és kevésbé cukrozott, mint a mi lekvárjaink. Kínálják párolt zöldségek mellé vagy paradicsomos tésztával, de nemcsak hétköznap, hanem az ünnepnapokon is feltálalják a roskadásig pakolt svédasztalra.

3 tuti svéd receptMaceramentes menüsor

A svédek nem töltenek sok időt a konyhában, egyszerre kevés alapanyagot használnak, és rendkívül egyszerűen tálalnak. Egyharmad sült vagy főtt marhahús, vagy hal mellé egyharmad zöldség kerül, megöntözve valamilyen szósszal, és egyharmad köret. Szeretik a salátákat, de nem ecetes lében áztatva, mint mi, hanem egyéb öntetekkel bolondítva. Nagy hatást gyakoroltak étkezésükre a különböző egészségvédelmi kampányok; az utóbbi időben inkább veszik az ökológiailag tesztelt biotermékeket.

Reggelire müzlit vagy zabkását esznek gyümölccsel, esetleg pirítóst főtt tojással és kaviárkrémmel. Szeretik a szendvicseket is. A reggelihez nyers zöldség vagy gyümölcs mindig dukál, akárcsak a narancslé és a kávé. A kávéjuk laza, és akár napi három-négy bögrével is fogyasztanak.  Ebédelni az iskolában, munkahelyi kantinban szoktak, csütörtökönként gyakran sárgaborsóleves és palacsinta a menü. Vacsorára könnyű tésztákat, halat fogyasztanak. A zöldséget legtöbbször nyersen vagy párolva fogyasztják, a főzeléket, mint olyat, nem ismerik.  Menüjük mindig igazodik az aktuális évszakhoz és ünnephez.

A hal a sztár


Nincs olyan étterem, ahol ne lenne hal, pácolva, sütve, párolva vagy raguként készítve, mellé az elmaradhatatlan tejszínes szósszal, ami kapros, mustáros vagy citromos. Nagy kedvencük a lazac, az apró sneci vagy keszeg, különféle szószokban pácolva. Az augusztusi rákfesztivál idején úton-útfélen rákot is lehet enni megszámolhatatlan módon elkészítve, „fillérekért”. Ha napközben az utcán megéhezünk, a nagyobb áruházak környékén bizonyosan találunk egy kis grillbódét vagy utcai árust, ahol svéd hot dogot, korvot ehetünk édesebb kiflibe dugva, mindenféle szósszal és pirított hagymával ízesítve, 15–30 koronáért.

Édességeik, süteményeik nem annyira krémesek, mint a mieink, nem vajas, inkább tejszínes vagy krémsajtos alapot használnak. Nem ismerik a natúr vagy édes túrót, náluk még a vaj is sós inkább. Nemzeti kedvenceik a zöld színű prinsessatorta, a mi képviselőfánkunkhoz hasonlított semla és a fahéjas csiga, ezeket bármelyik cukrászdában megkóstolhatjuk.

Most pedig jöjjön három recept!

Kålpudding med lingon- och äppelsalsa – Kelkáposztafelfújt vörösáfonya- és almaszósszal

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 400 g (másfajta marhahús is jó) marhacomb
  • 1 dl rizs
  • 10 g (olvasztott) margarin
  • 1 db (kb. 300 g) kelkáposzta
  • sonkahagyma

Vörösáfonya- és almaszósz:

  • fél db citrom leve
  • 1 db alma
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 dl (mélyhűtött) vörös áfonya
Kålpudding med lingon- och äppelsalsa – Kelkáposztafelfújt vörösáfonya- és almaszósszal
Kategória főétel
Elkészítési idő 45 perc
Nehézségi szint közepes

Elkészítés

A puding itt nem a magyar édes pudingot jelenti, hanem az angolszász nyelven használt felfújtat. 
Ez az egytálétel a karácsonyi asztal része. A mi kelkáposztánkra hasonlít, de mégis teljesen más. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A tejben főzzük meg a rizst úgy, hogy kicsit hígítjuk vízzel, hogy ne égjen le. A húst kikeverjük a sóval, a borssal és a tojással. A leveleire szedett kelkáposztát forrásban lévő vízben két-három percet főzzük. A kockára vágott hagymát alacsony hőfokon karamellizáljuk meg.
Egy kivajazott jénait béleljünk ki a káposztalevelek felével, erre terítsük rá a karamelizállt hagymával és a rizzsel elkevert húsmasszát, majd takarjuk be a megmaradt kelkáposztalevelekkel. Alufóliával letakarva fél óra alatt készre sül. A pudinghoz kínált szószhoz a nem túl vékonyra szeletelt almát meglocsoljuk a citrommal, hozzáadjuk a cukrot és a vörös áfonyát. Pár perc alatt összerottyantjuk. 

Prinsesstårta – Hercegnőtorta

Piskóta:

  • 3 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 75 ml búzaliszt
  • 75 ml kukoricaliszt
  • 75 dkg porcukor

Vaníliakrém:

  • 2 evőkanál (púpos) liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor

Tejszínhab:

  • 3 dl habtejszín
  • kenéshez lekvár
  • 30 dkg (zöld) marcipán
  • 1 csomag habfix
Prinsesstårta – Hercegnőtorta
Kategória desszert
Elkészítési idő 90 perc
Nehézségi szint nehéz

Elkészítés

Melegítsük elő 175°C-ra a sütőt, és készítsünk elő egy 22-24 cm-es kerek tortaformát a piskótának, a torta alapjának. Egy nagy tálban a cukrot a tojásokkal addig keverjük, míg a massza kifehéredik. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd adjuk apránként hozzá a tojáshoz, és jó alaposan keverjük el. Ha kész, öntsük a tortaformába. A sütő alsó részén, kb. 30 perc alatt süssük meg a piskótát. Előbb hagyjuk kicsit hűlni, majd vegyük ki a formából és tegyük egy rácsra teljesen kihűlni. 
A vaníliakrémhez keverjük el a tojássárgáját a cukorral és a liszttel egy közepes méretű edényben, majd lassan öntsük hozzá a tejet, közben folyamatosan keverjük. Alacsony hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre a krémet, amíg nem látunk buborékokat a krémben, majd vegyük le a tűzről. A tojásfehérjét robotgéppel verjük fel keményre, de vigyázzunk, ne verjük túl, mert különben összeesik. A habot végül óvatosan keverjük a vaníliás krémhez. Tegyük legalább húsz percre hűtőbe a krémet, mielőtt felhasználjuk. 

A kihűlt piskótát vágjuk három egyenlő részre. Az alsó piskótaszeletet helyezzük egy tálcára, kenjük meg a lekvárral, majd a vaníliás krém felével, erre tegyük rá a második réteg piskótát, ezt is kenjük meg a lekvárral és a vaníliás krém maradékával. Végül tegyük rá az utolsó, fedő piskótát, amit szintén kenjünk meg lekvárral. A lehűtött tejszínhabot a habfixálóval verjük újra fel, majd kenjük be vele a torta oldalát és tetejét. 

A marcipánt egy hideg porcukros felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, tekerjük fel a nyújtófára, óvatosan helyezzük a tortára, és dekoráljuk tetszés szerint.

 



Akinek pedig hiányérzete lenne, annak íme a svéd húsgolyó receptje. 

Svéd húsgolyó

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 2 dkg zabkorpa
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • ízesítéshez szerecsendió
  • 10 dkg darált sertéshús
  • 40 dkg darált marhahús
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 6 evőkanál vaj
  • 2 dl tej
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 1 dl (az eredeti receptben nincs, de szerintünk finomabb tőle) tejföl
  • 10 dkg darált borjúhús
Svéd húsgolyó
Kategória főétel
Elkészítési idő 40 perc
Nehézségi szint közepes

Elkészítés

 

A hagymát apróra vágjuk, majd a vajon megpároljuk. A tejfölt elkeverjük a morzsával és a korpával, majd összegyúrjuk a húsokat a tojással, a sóval, a borssal és a szerecsendióval, ezután mehet hozzá a hagymás tejfölös keverék. 20-30 percig érdemes állni hagyni, majd kivajazott tepsibe tesszük, és először 200 fokon lefedve sütjük, majd fedő nélkül pirosra. 



Olvass tovább

Hozzászólások

Vasteras 2014-05-24 20:31

Sajnos már találkoztam olyan 1-2 éve Svédországban élő magyarral is aki a saját céljai érdekében hamis képet ad Svédországról gasztronómiai oldalakon. pl azt állította, hogy nincs a svédeknek húsvéti disznósonka....

Vasteras 2014-05-24 20:17

Ez a cikk egyenesen felháborító, mert hamis képet ad Svédországról, és a svéd gasztronómiáról... a 60-as éveket mutatja be, azóta pedig eltelt egy kis idő!

Az aki már svéd étteremben megfordult nem nyilatkozik ilyen szinten, még azt sem lehet mentségnek felhozni hogy 2012-ben jelent meg a cikk... A svéd gasztronómia nagyjai az elmúlt években csak AMÚGY kaszálják az érmeket NEMZETKÖZI SZINTEN REMEKELNEK...

A teljesítmények / tények önmagukért beszélnek. Mindenki saját maga döntse el... hogy hol állhat a svéd gasztronómia ha világelsők vagyunk a sütésben, az idei Bocuse d'Or séfbajnokság döntőjében szintén kaszáltuk az aranyat...

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fww w.whiteguide.se%2Fnyheter%2Fhakan-johansson-pa-taverna-brill o-ar-varldens-basta-bagare&h=IAQG5w6nt

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.besoksliv.se%2Fartikel%2Feuropamaestaren-55336&h=zAQFet_z1

lavandell 2012-12-12 13:17

lexike.  

 

Gyerekek még azt elfelejtettem leirni hogy annyira oda vagyunk a Magyar kajával, persze én is Magyar vagyok és párszor egy héten magyarosat is fözök.

de egy Svédnek lehet hogy ugyan ugy a mi kajánk undorito, és ugyan ezt mondja mint mi. Gulyás meg paprikás csirke, töltött káposzta és vége.

az ember eszik belölük és utána nem tér magához napokig. föleg melegbe.

Nem igy van ???

pl. Malmöbe csaknem minden ország képviselteti magát egy étteremmel, egyedül Magyar étterem nincsen.

Volt sok évvel ezelött de tönkre ment.

Mit gondoltok miért?  mellette van ezernyi más de magyar az nincsen !!

nem azért irom mert örülök neki, de nem volt rá kereslet. 

azért irom mert tudtára akarom hozni mindenkinek hogy mielött véleményt ir valamiröl, hát gyözödjön meg arrol hogy igaz-e vagy sem. 

lavandell 2012-12-12 13:00

sziasztok megint én lexike
olvasom hogy valaki irta.Svédországban tejes krumplit esznek stbigen az HALŔLOS finom probáljátok ki, mi lazachoz és sültekhez esszük.kb 1 kg megtisztitott krumplit vékony elegáns karikákra vágok. Annyi tejben és tejszinben / fele - fele arány / fözöm egy keveset ami ellepi a krumplit de nem tulságosan. Teszek bele 1-2 gerezd reszelt fokhagymát, fehér borsot és sot.Amikor majdnem megföt, kiöntöm egy elegáns porcelán formába, reszelek rá böööööven sajtot és elöször kis lángon aztán pirosra sütöm de ugy hogy maradjon egy kis leve is.Čn krumpli püré port keverek hozzá kb 1 nagykanállal mielött a sütöbe teszem, igy a szósz sürübb. halálosan finom, probáljátok ki.a Svédek a krumplinak a héját lekefélik jol lemossák, és utána össze vágják, megsütik. Elegáns és finom ha hiszitek ha nem akkor is.nem minden krumplit esznek igy, de ez nagyon finom.  sajnos a tudatlanság az nagy ur.Nálunk egy étterembe igen is minöségi kaja van  az otthonival szemben és / nem vagyok elfogult / a zöldborsot megfözik de annak nincsen az a belsö hártyája mint az otthoninak. Nem is fözik inkább gözölik.Köret mellé elegáns, egészséges és finom.Biztosan van az étkezésben valami mert svédországban egy kb 60 éves nösokkal jobban néz ki mint otthon egy ugyan ilyen koru..nem kell itélkezni, tudom hogy mi megszoktuk a zsiros paprikás füszeres ennivalot, de léteznek országok akkik ugyan olyan finomat esznek esetleg egészségesebben. sziasztok 

mary83 2012-12-12 12:00

no igen csatlakozom az elöttem szolokhoz,mert en is elolvastam ezt a cikket es ugy tüntetik fel ezt az orszagot mintha egy elmaradott nepseg lenne.en itt elek es ilyen valtozatos mindenre kiterjedö figyelemmel keszült eteleket,sütemenyeket,peksütiket soha sehol nem lattam es ettem.elkepesztö ilyen hülyesegeket irni es hagyni megjelenni brrr

lavandell 2012-11-30 16:01

lexike

Ne bolondozz én Svédországban élek és a Svédek nagyon is finomakat esznek. Nincsen pulyka? ma vettem egy egészet. Sokkal finomabbakat esznek szerintem mint a magyarok. Az a sok zsiros és paprikás kaja nem egészséges.A köttbullár ( husgomboc ) nagyon finom, magyarországon kinálnak pl. Svédasztalos ebédet. Hiányos és egyszerü.A Svéd asztalon rengeteg inyencség van.
Gyertek el Svédországba akkor meglátjátok hogy milyen egy Svéd asztal.
Mivel északi ország, hát természetes hogy a lazac a sláger, én is imádom és gyakran fogyasztom is.
Sokkal jobb mint a zsiros sertéshus.
Nálunk más szokások vannak, de az igazi Svéd házikoszt az nagyon is finom tud lenni bátran állitom.
Ne haragudjatok hogy ezt irtam, de gondolom hogy némi igazság azért nem lehet probléma.

Maxim 2012-10-23 18:50

Ó, értem. Milyen érdekes, hogy mennyire másképp reagálunk le dolgokat. Én pl nem tudok kajától megundorodni, ha amúgy szeretem. Olyan van, hogy valamit  meg sem kóstolok egyáltalán, pl. pacal, tengeri bizgerék.

Ezzel a kergemarha kórral meg pont úgy jártunk, mint a csirkeinfluval meg a sertésinfluval, szerintem. Azóta sincs olyan mértékű huhogás, pedig prionos marha, az  van.

Na de természetesen ez nem jelenti azt, hogy helytelen lenne  az ódzkodásod.

Én mondjuk szeretem a marhahúst, gulyást másból el sem tudok képzelni. Meg Dániában is sokat eszem.