Gasztro

A 3 legjobb szilvás recept

Még mindig tart a szilvaszezon, ráadásul a legtöbb piacon árulnak igazán édes besztercei szilvát is. Sokan nem szeretik nyersen, de fűszerekkel megbolondítva vagy krémes köpeny alatt még a finnyásak sem tudnak neki ellenállni. Most 3 szerkesztőségi kedvenc következik.

Habos szilvás pite

Töltelék:

  • 1 csipet só
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg (barna) nádcukor
  • 2 evőkanál (vagy zsemlemorzsa) búzadara
  • 1-1,2 kg szilva

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db (opcionális) citrom reszelt héja
  • 20 dkg porcukor

Teteje:

  • 5 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál citrom leve
  • 3 evőkanál porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral és a sütőporral, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojást és a margarint. Nem szabad hagyni, hogy a margarin megolvadjon. Legalább fél órán át a hűtőben pihentetjük. A szilvát kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, a sóval, a fahéjjal és a vaníliás cukorral. 20 percig állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük és összekeverjük a zsemlemorzsával. A tésztát kinyújtjuk és vajjal kikent tepsibe vagy tortaformába tesszük. Megszurkáljuk és ráhalmozzuk a szilvás tölteléket. Közben a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd ráhalmozzuk a pitére. 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Szilvás clafoutis

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 125 g liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 50 dkg szilva
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A szilvát megmossuk, megszárítjuk, a magokat eltávolítjuk belőle, majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Ezután szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a szilvát, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.

Fahéjas szilvaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 2 rúd fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 50 dkg (érett) szilva
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A leveshez a megmosott, kimagozott, félbevágott szilvákat tegyük annyi vízbe, hogy kb. egy ujjnyira ellepje, és elkezdjük főzni. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot is! A tejet keverjük csomómentesre a vaníliás pudingporral, és a megfőtt gyümölcsöt habarjuk be. Alacsony lángon kavargassuk tovább, míg egy kicsit besűrűsödik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top