Gasztro

Gyerekkorunk ételei újragondolva

Betűtésztás paradicsomleves, finomfőzelék és tökfőzelék. A menzán milliószor találkoztunk velük gyerekkorunkban. Felturbóztuk a régi recepteket.

Gyerekkorunk ételei újra gondolvaSajtos-bazsalikomos paradicsomleves

Hozzávalók: 4 szelet száraz fehér kenyér, 8 dl paradicsomlé, 1 nagy csokor bazsalikom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj, 12 dkg mozzarella

Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lekaparjuk, és a felét a hagymával együtt olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, ha túl sűrű, vízzel vagy húslével felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, sok-sok bazsalikommal (hagyjunk a tálaláshoz is), és a megmaradt fokhagymával ízesítjük, 20 percen keresztül főzzük. A kenyereket egy kevés olajon megpirítjuk, fokhagymával mindkét oldalukat enyhén megdörzsöljük. Tálalásnál minden tányérba teszünk egy-egy szelet kenyeret, megszórjuk apróra vágott bazsalikommal, adunk hozzá mozzarellakockákat, majd rászedjük a forró levest.

 

Fokhagymás tökfőzelék sonkás bundás kenyérrel
Hernyák Tomi és Ruprecht László receptje
(forrás: Nők Lapja konyha)

Gyerekkorunk ételei újra gondolvaHozzávalók: 1,5 kg tök, 3 db babérlevél, 6 levél bazsalikom, 3 szál kakukkfű, 4 gerezd fokhagyma, 8 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 7,5 dl zöldségalaplé, só, csipet fehér bors, 1,5 dl tejszín
A bundás kenyérhez: 8 kis szelet kenyér vagy bagettkarika, 2 dl tej, 12 vékony szelet füstölt sonka, 3 tojás, olaj

A tököt megtisztítjuk, leszedjük a héját, kimagozzuk, majd 2×2 cm-es kockákra vágjuk. A tök felét a babérlevéllel, a bazsalikommal, a szálas kakukkfűvel és 3 gerezd tisztított fokhagymával 1-2 dkg vajon megpirítjuk. A fehérborral felengedjük, majd amikor a bor elpárolgott, felengedjük a zöldségalaplével. 10-12 percig lassan főzzük, sóval és kevés fehér borssal ízesítjük. A babérlevelet, kakukkfüvet kiszedjük, a főtt tököt a tejszínnel és a maradék vajjal összeturmixoljuk, majd beletesszük a félretett tökkockákat. További 5-6 percig főzzük (nem kell szétfőzni, maradjon roppanós). Közben a kenyeret sós tejbe áztatjuk, majd vékony sonkaszeleteket helyezünk rá. A felvert tojásba forgatjuk, és forró olajban kisütjük. A főzeléket 1 gerezd finomra vágott fokhagymával és a sonkás bundás kenyérrel tálaljuk.

Gyerekkorunk ételei újra gondolvaFinomfőzelék igazán finoman

Hozzávalók: 2 sárgarépa, 1 karalábé, 20 dkg krumpli, 20 dkg borsó, 10 dkg krémsajt, só, bors.

Elkészítése: A megtisztított sárgarépát, karalábét a borsónál nem sokkal nagyobb kockákra vágjuk. A krumpliból egy szemet félreteszünk, a maradékot szintén felkockázzuk. A zöldségeket annyi sós vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi őket. Amikor minden megpuhult, kivesszük az egészben hagyott burgonyát, hozzáadjuk a krémsajtot, majd botmixerrel vagy akár villával pürésítjük. Ezzel a keverékkel sűrítjük be a főzeléket, amit petrezselyemzöldjével, de akár más zöld fűszerekkel is ízesíthetünk.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top