Gasztro

5 könnyen elkészíthető mártogatósrecept

A mártogatós finom, hamar elkészíthető, olcsó, és minden vacsoravendéget levehetünk vele a lábáról. Szerkesztőségünk kedvenc mártogatósreceptjei következnek.

Padlizsánkrém-mártogatós

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • kevés olívaolaj
  • fél db citrom leve
  • 1 db padlizsán
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Tipikusan az a mártogatós, amit nemcsak a vegák, de a húsevők is imádnak. A padlizsánt forró sütőben süsd meg! Vigyázz, hogy ne égesd oda, de rendesen átsüljön. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, hagyd hűlni, majd vágd ketté és a belsejét kapard ki, a héját húzd le! Ízesítsd összezúzott fokhagymával, sóval, borssal! Locsold meg kevés olívaolajjal és egy fél citrom levével, majd turmixold össze.

Tipp: Néhány beledobnak a krémbe egy fél füstölt ízű kockát, amitől még intenzívebb lesz az íze.

Ajvár

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • kevés olívaolaj
  • 2 db paradicsom
  • ízesítéshez rozmaring
  • 5 db kápia paprika
  • 1 db padlizsán
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A zöldségeket mosd meg, a hagymát hámozd meg, a padlizsánt szurkáld meg. Tedd bele mindet egy tepsibe, majd 170 fokon süsd őket! Nem árt átforgatni a zöldségeket, ugyanis könnyen odakaphatnak. A paprika, a paradicsom és a hagymák hamarabb átsülnek, mint a padlizsán, ezért azokat előbb kiveheted.
Hagyd kihűlni a zöldségeket, majd a paprikákról vágd le a csumáját, a paradicsomról, a paprikáról és a padlizsánról pedig húzd le a héjukat. Kockázd fel, majd turmixold össze őket! Hogy tökéletes állagú legyen, külön turmixolj mindent, a hagymákat kicsit durvábbra hagyhatod. Az egészet összekeverheted, ízlés szerint fűszerezheted, de lehet bele tenni pici rozmaringot és olívaolajat.

Tipp: Süss meg egy marék bacon szalonnát, turmixold össze, és add hozzá a mártáshoz.

 

 

Avokádókrém

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 2 citrom leve
  • 2 ek. majonéz
  • 2 (érett) avokádó
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A paradicsomot és a hagymát vágd fel apró kockákra – ha hadilábon állsz a hagymával, akkor használj szeletelőt. Hámozd meg az avokádót, és a húsát botmixerrel pürésítsd össze. Add hozzá a citromlevet és a majonézt, valamint a korábban összevágott hagymát és paradicsomot. Ugye, milyen egyszerű?

 

Tipp: Majonéz helyett használhatsz tejfölt vagy natúr joghurtot is. Még intenzívebb az íze, ha pici fokhagymát is reszelsz bele.

 

 

 

Tepertőkrém

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 fej (lehet vöröshagyma is) lila hagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 40 dkg tepertő
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tepertőt vágd nagyon apróra – könnyebb később vágni és darálni, ha előtte picit serpenyőben megpirítod, viszont ettől sötétebb lesz a krém színe –, majd húsdarálón daráld le. A hagymát vágd apróra, akár botmixert is használhatsz, de ne legyen teljesen pépes. A hagymát a tepertővel keverd el, és add hozzá a 1,5-2 kanál mustárt. Először kóstold meg, és csak ezután ízesítsd még sóval, borssal.

Tipp: Ne használj magos mustárt! A lehető legenyhébb ízű mustárt válaszd, ellenkező esetben a tepertőt nem, csak a mustárt fogod érezni.

 

 

Körözött

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 25 dkg túró
  • 1 db vöröshagyma
  • pici vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • ízlés szerint fűszerpaprika
  • ízlés szerint (lehet egész is) őrölt kömény
  • 25 dkg juhtúró
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A túrót villával zúzd össze egy nagyobb tálban, majd keverd hozzá a juhtúrót. Ízlés szerint beleszórhatod a pirospaprikát, majd az apróra vágott vöröshagymát és a köményt. Ha az egészet összekeverted, és nem érzed eléggé kenhető állagúnak, tehetsz hozzá egy pici vajat. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top