Őszi hajrá: itt a kápiamánia

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Kápiafüggők lettünk. Ráadásul a családot is azzá tettük, ugyanis egy hétvége elég volt ahhoz, hogy bebizonyítsuk, hogy a világ legfinomabb és legsokoldalúbb zöldségével van dolgunk.
2012. 09. 21. Gasztro rovat 

Őszi hajrá: itt a kápiamániaA kápia paprika a legfinomabb paprikafajta, édes, húsos, ropogós, olyan, mintha az egész nyár elférne benne, a grillezéstől kezdve a lecsóig minden eszünkbe jut róla, amit szeretünk. Ami pedig a legjobb hír, hogy pont fele annyiba kerül, mint a kaliforniai paprika, és annál sokkal ízletesebb. Mi 280–360 forint közötti áron láttuk a piacon, ennél drágábban rablás árulni. 10 kiló paprikából pedig egész télre lesz darált paprikánk és néhány adagnyi sültpaprika-krémlevesre vagy ajvárra is jut belőle.



Sózott paprika télre

A paprikát megmossuk és megszárítjuk, a zöld részét levágjuk, majd mehet az aprítás. Nagyanyáink húsdarálón passzírozták át, ami elég macerás volt, mi egy sima aprítógépet használtunk, ami legalább annyira jó volt. Ha egészen apróra vágta őket a gép, lecsepegtettük. (A levet később felhasználtuk a másnapi paprikakrémleveshez.) Minden kilóhoz 20 deka finomított tengeri sót tettünk, majd 10 percig állni hagytuk, és ismét lecsepegtettük. Majd kifőzött üvegekbe tettük a krémet, és a tetejére öntöttünk egy kevés olívaolajat. Hűtőben egész télen eláll.

Sült paprika olajban

A paprikát megmostuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tettük, 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöttük őket úgy, hogy egyszer átfordítottuk őket. Nem baj, ha kicsit megfeketedik a paprika héja, a húsa attól még teljesen használható marad. Ha kellően megsült, alufóliába vagy hőálló nejlonba tesszük őket. Ha már meg bírjuk fogni, egy kés segítségével lehúzzuk a héját. Ha kihűlt, üvegbe tesszük és olajjal leöntjük. Hűtőben sokáig eláll. Aki nem akarja olajban eltenni, az a mélyhűtőbe is elteheti.

Parázson az igazi

Akinek van terasza vagy kertje, az a legjobban akkor jár, ha a parázs felett süti meg a paprikát, ilyenkor ugyanis egészen más, füstös ízt kap, ami minden abból készült fogásban visszaköszön. Pont úgy működik, mint az erdélyiek híres, parázson sült padlizsánból készült vinettája.

Levestől a salátáig

A sült paprika igazi áldás a konyhában, főleg nyálkás, hideg időben. Most jöjjenek a mi kedvenc receptjeink.

Őszi hajrá: itt a kápiamániaAjvár – ahogy Enikő csinálja

Hozzávalók 3-4 főre:

• 1 padlizsán
• 5 kápia paprika – lehet kaliforniai is, de van, akinek ez túl édes
• 2 paradicsom
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma


A zöldségeket megmossuk, a hagymát meghámozzuk, a padlizsánt jól megszurkáljuk. Beteszünk mindent egy tepsibe, majd 170 fokon elkezdjük sütni őket. Nem árt átforgatni a zöldségeket, ugyanis könnyen odakaphatnak. A paprika, a paradicsom és a hagymák hamarabb átsülnek, mint a padlizsán, ezért azokat előbb kivesszük, és a padlizsánra még hagyunk nagyjából 15 percet.
Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, majd a paprikákról levágjuk a csumáját, a paradicsomról, a paprikáról és a padlizsánról lehúzzuk a héjukat. Felkockázzuk, majd összeturmixoljuk őket. Hogy tökéletes állagú legyen, külön turmixolunk mindent, a hagymákat kicsit durvábbra hagyjuk. Az egészet összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de lehet bele tenni pici rozmaringot és olívaolajat.

A recept gazdájának tippje: Bolondítsd meg! Az íze miatt szoktam megsütni kétmaréknyi bacon szalonnát. Ezt később összeaprítom, és ugyanúgy az összeturmixolt mártáshoz adom. Kicsit füstöst ízt kölcsönöz neki, de vegetáriánusok inkább hagyják ki ezt a mutatványt!

Aki autentikusabb módon szeretné elkészíteni, az a paprikát és a padlizsánt parázson süti meg.

Őszi hajrá: itt a kápiamániaSültpaprika-krémleves, ahogy Daniella főzi

Hozzávalók 4 személyre:


• 6 sült paprika
• 1,5 zöldségalaplé
• 1 nagy fej hagyma
• 1 fej fokhagyma
• 1 evőkanál vaj
• só, bors
• igény szerint friss bazsalikom
• 2 dl főzőtejszín
• 250 gramm mascarpone


A fokhagymát és a hagymát a vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, kicsit átmelegítjük, majd felöntjük az alaplével. 10-15 percig főzzük, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a mascarponét. Az egészet összeturmixoljuk, majd szitán átszűrjük. Fontos, hogy a magja is menjen bele a paprikának, mert akkor lesz igazán finom. Apróra vágott bazsalikommal megszórhatjuk. A család imádni fogja!

Őszi hajrá: itt a kápiamániaMeleg sültpaprika-saláta fetával, ahogy Nóra készíti

Hozzávalók 1 főre: (persze úgysem lesz elég, de így könnyen felszorozható az adag)

• 1 sült paprika
• 5-8 dkg fetasajt
• bors
• fokhagyma
• olívaolaj


A paprikát a fent leírtak szerint megsütjük, a héját leszedjük, majd visszatesszük a tepsibe úgy, hogy fokhagymával elkevert olívaolajat öntünk rá és rámorzsoljuk a fetát. Grillfokozaton pár perc alatt összesütjük őket. Aki szereti cifrázni, az tehet mellé friss kakukkfüvet is.

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Tévhitek helyett... Facebook lájkok száma8

Tévhitek helyett...

Öntsünk tiszta tejet a pohárba, beszéljünk az ESL dobozos tejről

Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Csibeinvázió: a magyar lemezjátékokat ünneplik országszerte

Emlékeztek még a csipegető csibére?
Facebook lájkok száma

A vércsoport befolyásolja, hogy kiújul-e a prosztatarák

A forradalmi felfedezés új utakra terelheti a...
Facebook lájkok száma
Az utolsó pillanatban: nyomtatható dekorok húsvétra

Az utolsó pillanatban: nyomtatható dekorok húsvétra

Ha még nem állt össze a húsvéti dekoráció, akkor ne...
Facebook lájkok száma
Kolostorra, 15. századi erődre vagy szigetre is licitálhatunk

Bárki megvásárolhat egy 15. századi erődöt

Állami tulajdonban lévő ingatlanokat eladásával...
Facebook lájkok száma
12 kreatív ötlet gyerekszobába

12 kreatív ötlet gyerekszobába

Unod a klasszikus gyerekszobákat? Valami kreatívra,...
Facebook lájkok száma
Íme az első fotó Mádai Vivien születendő gyermekéről

Íme az első fotó Mádai Vivien születendő gyermekéről

Hacsak ultrahang felvételen, de máris megmutatta...
Facebook lájkok száma
Fiaival fotózta újra a legendás lemezborítókat az apa – galéria

Fiaival fotózta újra a legendás lemezborítókat az apa – galéria

Szuper ötlet, hibátlan megvalósítás.
Facebook lájkok száma

Segítség, gyereket akar a pasim!

Egy tökéletes világban a pár két tagja egymás szemébe...
Facebook lájkok száma
Mentorapja nyomdokaiba lépett Danics Dóra – videó

Mentorapja nyomdokaiba lépett Danics Dóra – videó

Danics Dóra újabban mentorkodik: a ValóVilág két...
Facebook lájkok száma
Kamu álláshirdetésben toboroztak anyákat

Kamu álláshirdetésben toboroztak anyákat

Nincs szabadság, nincs ebédidő, és az év minden napján...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Ilyen egy nő teste nagy fogyás után!

Ilyen egy nő teste nagy fogyás után!

Sokszor olvassuk a nagy fogyás történeteket, és csak...
Facebook lájkok száma842 Hozzászólások száma39
Ez történt, amikor egy anyuka tovább aludt, mint szokott – videó

Ez történt, amikor egy anyuka tovább aludt, mint szokott – videó

Nem lettünk volna a helyében, míg feltakarította a...
Facebook lájkok száma247
„Nekem a gyerekek az elsők, nem a szex!”

„Nekem a gyerekek az elsők, nem a szex!”

Egy pár intimitásában az egyik legnagyobb kihívás nem...
Facebook lájkok száma155 Hozzászólások száma94
Várkonyi Andrea: „Gáborral hagyjuk élni egymást”

Várkonyi Andrea-interjú

A papír nem számít.
Facebook lájkok száma115
A 10 legszebb villa Toscanában

A 10 legszebb villa Toscánában

Régen főleg a leggazdagabbak kiváltsága volt a villa...
Facebook lájkok száma74
Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Íme egy darabka, kiváló állapotban megőrzött múlt.
Facebook lájkok száma57 Hozzászólások száma6
Az okospalack figyelmeztet, hogy eleget igyál

Az okospalack figyelmeztet, hogy eleget igyál

A modern technika nem hagyja, hogy csak úgy...
Facebook lájkok száma52
Szuper húsvéti menütippek a sztárbloggertől

gyors húsvéti menü

Közeleg a húsvét, és már most azon aggodalmaskodsz,...
Facebook lájkok száma45 Hozzászólások száma8

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem