Mindig van a hűtőben? Főzz citrusokkal!

A citrom és a narancs nem idénygyümölcs. Egész évben kapható, akkor meg miért nem használnánk ki jobban?

Persze most mondhatná mindenki jogosan, hogy de még van barack meg szőlő, akkor miért nem azokkal főzünk. De valamelyik este úgy esett, hogy megkívántunk valami desszertet és gyümölcs gyanánt csak 3 narancs volt a hűtőben, az egy héttel korábban vett barack már erjedésnek indult, a sárgadinnye pedig magában is finom, nem akartuk hőkezelni. Így került crepés suzette az asztalra. Aztán tovább gondolkodtunk és a rájöttünk, hogy a citrusok nemcsak azért jók, mert mindig elérhetőek, hanem azért is, mert egy egyszerű sült húst is pikánsá tesznek. Használjuk hát bátran, és csak egy dologra kell figyelni: mindig mossuk meg őket alaposan, aztán pedig bátran dobjuk fel velük a legszimplább fogásokat is. 

Citromleves

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1,5-2 l víz
  • 1 rúd fahéj
  • 1-2 db (mérettől függ) citrom
Citromleves
Kategória leves
Elkészítési idő 45 perc
Nehézségi szint könnyű

Elkészítés

A citromot megmossuk és felkarikázzuk, figyeljünk, hogy a magokat szedegessük ki. A fahéjjal és a cukorral együtt tegyük a tűzhelyre másfél-két liter hideg vízben főni. Körülbelül harminc percen át közepes lángon főzzük. A tejszínt elkeverjük a liszttel és egy kevés citromos lével, a lényeg, hogy meleg legyen. A levest a tűzről félrehúzzuk, majd behabarjuk. Lehetőleg csomómentesre. Hidegen vagy langyosan is tálalhatjuk. 

Sertéskaraj citromos morzsában, fehérboros-paradicsomos tésztával

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • sütéshez vaj
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 db citrom
  • panírozáshoz zsemlemorzsa
  • 8 szelet sertéskaraj
  • 25 dkg szélesmetélt
Sertéskaraj citromos morzsában, fehérboros-paradicsomos tésztával
Kategória ebéd
Elkészítési idő 60 perc
Nehézségi szint közepes

Elkészítés

• 60 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv) • só, szárított oregánó • 1 kávéskanál cukor • 2 dl száraz fehérbor A tésztaszószhoz a hagymát, a fokhagymát apróra vágjuk, az olívaolajon megfuttatjuk. Ráöntjük a paradicsomot, ízesítjük sóval, a cukorral és oregánóval. Fedő alatt, lassú tűzön 30 percig főzzük. Hozzáöntjük a bort, és még 20 percig főzzük. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, és öblítés nélkül a paradicsomszószba keverjük.

A karajt besózzuk, és megforgatjuk reszelt citromhéjjal elkevert zsemlemorzsában. Kevés vajon mindkét felén megsütjük, majd a paradicsomos szélesmetélttel tálaljuk.

 

Mandulás-almás-narancsos torta

Tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 3 dkg (darált) mandula
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg (sütő) margarin

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál (sütő) margarin
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár

Díszítés:

  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • ízlés szerint sárgabaracklekvár
Mandulás-almás-narancsos torta
Kategória desszert
Elkészítési idő 55 perc
Nehézségi szint nehéz

Elkészítés

 

A tésztához a lisztet, a porcukrot és a darált mandulát elkeverjük, belemorzsoljuk a puha margarint, és a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán korongot nyújtunk belőle, és egy körülbelül 20 cm átmérőjű tortakarikába belenyomkodjuk úgy, hogy a falán is legyen 3 cm magasan. Fagyasztóba tesszük dermedni, majd 180 °C fokos sütőben 15 perc alatt halvány-barnára elősütjük.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felszeleteljük. A margarint a baracklekvárral felforraljuk, és megpároljuk rajta a szeletelt almát a reszelt narancshéjjal. Az alma savanyúságától függően megcukrozzuk. A keményítőt fél dl hideg vízzel elkeverjük, majd besűrítjük vele a tölteléket. A sütőből kivett tésztára borítjuk, majd együtt még 10 percig sütjük. Kihűlés után a tetejét megkenhetjük baracklekvárral, hogy még szaftosabb legyen. Kandírozott narancshéjjal díszítjük.



Megosztás sor:
Megosztás
 
Címkék: citrom,gasztro

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás