Túl a cérnametélten - a legjobb levesbetétek

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Nem kell hozzá szakácssuli, sőt még kézügyesség sem, cserébe a család imádni fogja.
Túl a cérnametélten - a legjobb levesbetétekÍrta: Nők Lapja Konyha2012. 09. 13. Gasztro rovat 

A gyümölcsleveseket mindig mandulával szórjuk meg, aztán dúsítás gyanánt még meghintjük mandulával, a krémlevesekbe pedig jöhet a rizs vagy az apróbb szemű tésztát, ragulevese bőszen gyártjuk a nokedlit vagy a csipetkét. Eddig legalábbis így csináltuk, de ha egyszer rákapunk a gombóciparra, akkor tuti száműzzük a tésztákat a konyhából. 

Fahéjas szilvaleves édes daragombóccal

Túl a cérnametélten - a legjobb levesbetétekHozzávalók 4 személyre:

A leveshez:
• 50 dkg érett szilva
• 5 evőkanál cukor
• 2 rúd fahéj
• 1 csomag vaníliás cukor
• 5 dl tej
• 1 csomag vaníliás pudingpor

A gombóchoz:
• 2,5 dl tej
• 6 dkg búzadara
• 1 evőkanál cukor
• fél citrom leve és reszelt héja
• 1 evőkanál vaj
• 2 tojássárgája


A leveshez a megmosott, kimagozott, félbevágott szilvákat tegyük annyi vízbe, hogy kb. egy ujjnyira ellepje, kezdjük főzni. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot is. A tejet keverjük csomómentesre a vaníliás pudingporral, és a megfőtt gyümölcsöt habarjuk be. Alacsony lángon kavargassuk tovább, míg egy kicsit besűrűsödik.

A gombóchoz forraljuk fel a tejet, majd folytonos kevergetés mellett szórjuk bele a darát. Adjuk hozzá a cukrot, a citrom héját és levét, a vajat. Addig főzzük, amíg a dara elválik az edény falától. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a tojássárgáját. 10 perc pihentetés után vizes kézzel formáljunk kis gombócokat a masszából, majd lobogó, sós vízben 1-2 perc alatt főzzük készre, szűrjük le. A levest a gombócokkal tálaljuk, behűtve és langyosan is finom.

Céklakrémleves kapros ricottagombóccal

Túl a cérnametélten - a legjobb levesbetétekHozzávalók 4 személyre:

• 1 kg cékla
• 2 evőkanál olaj
• fél citrom leve
• 1 fej lila hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál cukor
• 8 darab aszalt szilva
• 7 dl húsleves
• só, frissen őrölt bors

A gombóchoz:
• 1 száraz zsemle
• 1 dl tej
• 25 dkg ricotta
• 1 tojás
• 1 nagy csokor kapor


A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A céklákat mossuk meg, egyenként csomagoljuk alufóliába, és tegyük a sütőbe kb. 1,5 órára. Mikor kissé kihűlt, pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra. Egy lábasban az olajon dinszteljük meg az apróra vágott lila hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a céklát. Cukrozzuk meg, szórjuk hozzá az aszalt szilvát, és öntsük fel a húslevessel. Forraljunk rajta egyet, majd botmixerrel pürésítsük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a citromlevet.

A gombóchoz áztassuk a zsemlét 10 percre a tejbe. Nyomkodjuk ki, keverjük össze a ricottával, az egész tojással, sóval, az aprított kaporral, alaposan dolgozzuk össze. Hagyjuk pihenni kb. fél órát, majd vizes kézzel formáljunk kis gombócokat belőle. Dobáljuk őket forrásban lévő sós vízbe. Mikor feljönnek a víz felszínére, szűrjük le, és kínáljuk a leveshez.

Csirkeraguleves burgonyagombóccal

Túl a cérnametélten - a legjobb levesbetétekHozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg csirkecombfilé
• 2 evőkanál vaj
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 20 dkg sárgarépa
• 10 dkg fehérrépa
• 10 dkg karalábé
• 10 dkg zellergumó
• só, bors, rozmaring
• 2 dl tejszín
• 2 evőkanál liszt
• 1 csokor petrezselyem
• 1 citrom leve

A gombóchoz:
• 30 dkg burgonya
• 15 dkg liszt
• 5 dkg vaj
• 1 tojás


A combfilét vágjuk apró kockára. A vajon dinszteljük meg az aprított hagymát és fokhagymát, majd dobjuk rá a húst, kicsit pirítsuk át. A megtisztított, felkockázott zöldségeket adjuk a húshoz, sózzuk, borsozzuk, szórjunk hozzá rozmaringot, és vízzel felöntve főzzük puhára. A tejszínben keverjük el a lisztet, adjunk hozzá apróra vágott petrezselymet, majd keverjük a leveshez. Forraljunk rajta egyet, majd zárjuk el a lángot alatta, és adjuk hozzá a citrom levét.
A gombócokhoz sós vízben, héjában főzzük meg a burgonyát, pucoljuk meg, törjük össze. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd adjunk hozzá sót, borsot, a lisztet, a vajat és az egész tojást. Vizes kézzel formáljunk kisebb gombócokat belőle, majd forrásban lévő, sós vízben főzzük ki. A gombócokat szűrjük le, és adjuk a leveshez.

Ázsiai húsgombócleves

Túl a cérnametélten - a legjobb levesbetétekHozzávalók 4 személyre:

• 1,5 l házi csirkeleves
• 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 kis darab chilipaprika
• 10 dkg friss spenót
• 2 szál újhagyma
• 20 dkg ázsiai tojásos tészta

A gombóchoz:
• 2 evőkanál olaj
• 10 dkg kínai kel
• 30 dkg darált sertéshús
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 cm friss gyömbér
• 2 szál újhagyma
• 2 evőkanál búzadara
• 1 teáskanál halszósz
• 1 teáskanál szójaszósz
• 1 tojás

A gombóchoz forrósítsuk fel az olajat, majd a megmosott, nagyon apróra vágott kínai kelt forgassuk át rajta 1-2 perc alatt. A darált húst keverjük össze a zúzott fokhagymával, a reszelt gyömbérrel, az apróra vágott újhagymával, a búzadarával, a halszósszal, a szójaszósszal, a kínai kellel és az egész tojással. Alaposan dolgozzuk össze, majd tegyük félre legalább fél órára.
A leveshez a csirkelevest forraljuk fel, adjuk hozzá a gyömbért, a zúzott fokhagymát, a vékonyra karikázott chilit. Vizes kézzel formáljunk a félretett masszából golflabda nagyságú gombócokat, és főzzük a levesben 5-6 percig, amíg feljönnek a felszínre. Zárjuk el a gázt, adjuk a leveshez a friss spenótot és a felkarikázott újhagymát. Míg főnek a gombócok, a tojásos tésztát tegyük egy mélyebb tálkába, öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje. Egy tányérral takarjuk le, hagyjuk megpuhulni. Osszuk el a tányérokban a tésztát, szedjük rá a levest. Forrón tálaljuk.
Tipp Aki sósabban szeretné, szójaszószt is tehet a levesbe.

Túl a cérnametélten - a legjobb levesbetétekVedd meg a Nők Lapja Konyha szeptemberi számát és főzz Ínyenc falatokat csirkéből, süss Pavlovát, és spórolj Rakott krumplival

 

 

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Kapcsolódó tartalmaink

Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma
Színes-vicces plakátok a természetért

Színes-vicces plakátok a természetért

Érdekes, vicces, meghökkentő plakátok, amelyek a...
Facebook lájkok száma
Ők a filmipar legdögösebb pasijai

Ők a filmipar legdögösebb pasijai

A romantikus filmek elmaradhatatlan „kellékei” a...
Facebook lájkok száma
Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

„Mutasd a balkonod, megmondom ki vagy!” szlogennel...
Facebook lájkok száma
Elképesztő: szénből készítenek sajtot

Szénből készítenek sajtot

Nem túl gusztusos, de az ínyencek odavannak érte.
Facebook lájkok száma

Nem is hinnéd, hogy erre is jó az útifű!

Rálépsz, figyelmen kívül hagyod, vagy megpróbálod...
Facebook lájkok száma
Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Hamarosan itt a pancsolószezon, nem árt körbenézni,...
Facebook lájkok száma
Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztárral bővült a Spy című kémvígjáték...
Facebook lájkok száma
Plüssfigurákkal kávézhatnak a magányosak

Plüssfigurákkal kávézhatnak a magányosak

Magányosoknak nyitottak kávézót. Ide nem ciki egyedül...
Facebook lájkok száma

Így szoptattak a viktoriánus korban

Az „anyaság mércéjének” tekintett szoptatás hamarosan...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Nők, akik „kényszerből” lettek világhírűek és milliomosok

Nők, akik „kényszerből” lettek világhírűek és milliomosok

Mit tehet egy nő, ha a világ összeesküszik ellene?...
Facebook lájkok száma307
Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma246
Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Túrórudi-torta továbbfejlesztve fehér csokisra,...
Facebook lájkok száma50
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma49
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma41
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma34
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma33
Mérföldkőhöz érkezett Tóth Gabi karrierje

Mérföldkőhöz érkezett Tóth Gabi karrierje

Tóth Gabit kérték fel a futball-világbajnokság...
Facebook lájkok száma25

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem