Paprikás krumpli 2012-ben

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A paprikás krumplit mindenki szereti, mindenkinek saját receptje van és persze, hogy az övé a legjobb. Igazi hungarikum az éttermek azonban mégis parkolópályára teszik…
Írta: Tánya2012. 09. 11. Gasztro rovat 
Miután meglett az ország szendvicse ismét valamilyen hamisítatlan magyar fogást szerettünk volna felkarolni. A „gulás” már lerágott csont, a libamájat unásig ismeri mindenki külföldi, a lecsó nem rossz, de az nem igazán magyar. Nekünk valami más kellett. Egy hamisítatlan paprikás, kolbászos fogás, amit csak nálunk esznek. Paprikás krumpli, vágta rá a szerkesztőség fele. Aztán csavartunk egyet az alapgondolaton és megszületett a cikk alapötlete. Kérjünk fel menő magyar éttermeket, hogy készítsék el az ő szájízükhöz leginkább passzoló paprikás krumplit. És fogalmazzák meg, hogy nekik mit jelent ez az étel 2012-ben. Kerestünk egy igazi trendi helyet, ez lett a Borkonyha, egy vidéki, de népszerű konyhát, így került be a Kistücsök, szükségünk volt egy családias helyre, legyen ez a Bodrogi étterem és persze a magyar ételek egyik legnagyobb szakértője sem maradhatott ki, Bíró Lajos vagyis a Bock Bisztró.

„Az igazi Hungarikum”

Bíró Lajos imádja a paprikás krumplit, amely a spárga után a tavasz első igazán frissen készíthető fogása. „Az éttermeknek azonban az a bajuk vele, hogy nem igazán lehet melegíteni, ez frissen a legjobb, viszont nem lehet 10 perc alatt összedobni. Nálunk is ritkán van az étlapon, de ha fent van akkor a külföldiek is nagyon szeretik. Sokan egyébként ott rontják el, hogy túlvariálják, ez pont egy olyan étel, amit nem kell túlgondolni, a legjobb alapanyagokból a lehető legnagyobb odafigyeléssel készüljön és legyen mellé uborkasaláta, ennyi”

A Bock bisztróban éppen ezért hagyományosan kolbásszal készül és kerül bele egy kevés nokedli is, mellé pedig mi más kerülhetne, mint uborkasaláta.

Paprikás krumpli 2012

Fokhagymavirággal megspékelve

A Borkonyha séfje Sárközi Ákos a kovászos uborka nyalókához hasonló kreatív fogást lát maga előtt, ha paprikás krumpli a téma. „Sok helyen nem tartják elég előkelő ételnek, lebecsmérlik. Pedig a paprikás krumpliban rejtett lehetőségek vannak, ráadásul a külföldiek is szeretik, leginkább akkor, ha előételként tálaljuk. Én háromféle krumpliból készítettem el (somogyi, skótfelföldi vörös és francia lila). A hagyományosan megfőzött paprikás krumplit leturmixoltam, majd ahhoz adtam a fűszeres vajon megpárolt krumplifalatokat. Díszítésnek fokhagyma virágot használtam, amelynek nem annyira intenzív az íze és az illata, mint a fokhagymának és egy kevés japán csilit is tettem bele, amelynek az az érdekessége, hogy nem mindegyik csíp…”

A Borkonyhán tehát előételként érkezik és néhány igazi meglepetést is tartogat.

Paprikás krumpli 2012

Főszerepben az alapanyag

A Kistücsök étterem séfje, Jahni László szerint az kifogástalan minőségű alapanyagokon van a hangsúly. „Ha paprikás krumpli akkor ami eszembe jut az a burgonya, paprika, kolbász, mindezek pedig a lehető legjobb minőségben. A burgonya természetesen hazai pálya Somogyi kifli krumpli, a kolbász kézműves termék a látrányi hentesünktől, a paprika, piros kápia szintén helyi termék. Szeretjük a helyi alapanyagokat felhasználni a tányérjainkon. Azt gondolom sokszor szívesebben fogyasztunk salátákat, akár szokatlan formában is. Tehát próbáljuk meg a jól ismert paprikás krumplit salátának elkészíteni.”

A Kistücsökben a paprikás krumpli tehát borjúgerinccel érkezik és kovászos uborka is jár mellé.

Paprikás krumpli 2012

Duplalecsó az alapja

A Bodrogi étteremben Bodrogi Gyula híres dupla lecsója a paprikás krumpli alapja, amely hűen tükrözi, hogy milyen fontosak is a családi receptek egy jó konyhában. Zoboki Zoltán az étterem séfje a szarvaskolbászra esküszik „Készítünk egy Bodrogi féle dupla lecsót, felengedjük sótlan húsalaplével, és a kb. 1 cm-es vágott burgonyakarikákat puhára főzzük benne. A tetejére tálaláskor két sütőpapír között, 180 fokos sütőben megsütött bacon- és szarvaskolbász-chipseket teszünk. A kovászos uborkát levével együtt rúdmixerrel felaprítjuk, kifagyasztjuk, majd jégkásává törjük, és ezt kínáljuk a paprikás krumpli mellé.”

A Bodrogi étteremben tehát a paprikás krumplit kovászos uborkás granite-vel kell keresni.

Paprikás krumpli 2012

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_325942 2012-09-11 23:03

krumpli

szoktam

rupcsi 2012-09-11 23:02

"beleképzeljük a virslit vagy kolbászt..."

Megelőztél!

Én egyenlőre tudok venni bele.

De a legtöbbjének nokedli jut. 

Én azzal csinálom.

Torolt_felhasznalo_325942 2012-09-11 23:01

Ugyan.

Ez minden, csak nem paprikás krupli.

 

Én is szokta paprikás kruplit készíteni, ha megkívánjuk.

Talán évete  vagy félévente  egyszer/kétszer.

 

Viszont ez az étel is úgy jó, ha nincsenek kispórolva belőle a hozzávalók.

Például nálam nem leve van, hanem szaftja, akkor is ha csak  7-8 szem burgonyából készítem.

Gyulai kolbásszal az igazi, nem szeretem a virslit és a savanyú kolbászokat.

Inkább kevesebbet ételt készítek és csak így. 

 

Torolt_felhasznalo_391572 2012-09-11 22:57

Nekem itt egyik sem paprikás krumpli, még nyomokban sem. Maximum csak az első, de abba is felesleges a nokedli. A többiről már nem is beszélek.  Skótfelföldi vörös és francia lila burgonya, te jó ég! Miközben azt hangoztatják, hogy hungaricum a paprikás krumpli. Kissé ellentmondásos mikor egy séf magyar ételre hivatkozva ilyen kutyulmányt készít.....

 

"Salátának" elkészítve, hát az is borzalom! :)

 

A bodrogi féle étteremben pedig nem tudnak paprikás krumplit készíteni, ha keverik a lecsóval!

 

A paprikás krumpli pont azért az, és attól jó, az ami! Nem kell bele se több se kevesebb! 

bababetű 2012-09-11 22:55

A képeken látható izékkel egy gond van: egyik sem paprikás krumpli, hanem valamilyen flancos bemutató mintadarab. A kinézetüket és a mennyiséget illetően. :D

mamóka 2012-09-11 22:38

"Vicces". Régebben átlagos kajaként főztem és virsivel vagy kolbásszal. Manapság, mióta dübörög a gazdaság, hónap közepétől gyakran főzöm és beleképzeljük a virslit vagy kolbászt...

tejudy 2012-09-11 22:22

A fokhagymaviragos mar nem paprikas krumpli, hanem 'vegyes burgonya-izelito', legalabbis szamomra...

Nők Lapja Cafe 2012-09-11 22:22

A paprikás krumplit mindenki szereti, mindenkinek saját receptje van és persze, hogy az övé a legjobb. Igazi hungarikum az éttermek azonban mégis parkolópályára teszik...

Nők Lapja Café: Paprikás krumpli 2012-ben

Tévhitek helyett... Facebook lájkok száma8

Tévhitek helyett...

Öntsünk tiszta tejet a pohárba, beszéljünk az ESL dobozos tejről

Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Egyik-másik csöppség szinte extázisba esik.
Facebook lájkok száma
Bizarr fotók: így nézne ki Velence jégbe fagyva

Bizarr fotók: így nézne ki Velence jégbe fagyva

Szürreális képek a befagyott lagúnákról.
Facebook lájkok száma
Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Mi lehet szebb egy virágzó, tavaszi kertnél? Ugyanez...
Facebook lájkok száma
Sírva fakadt Bodrogi Gyula

Sírva fakadt Bodrogi Gyula

Könnyekig hatódva fogadta a gratulációkat...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Feltételeket szabott a TV2-nek a Bódi házaspár

Feltételeket szabott a TV2-nek a Bódi házaspár

Alig jött ki a kórházból, máris forgat a TV2-n Bódi...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma6
Mesés medencés ház a Tasman-tengernél

Mesés medencés ház a Tasman-tengernél

A képzelet szárnyán ma Sydneybe repülünk egy építész,...
Facebook lájkok száma
VV6: plasztikáztatni szeretne Dorka

VV6: plasztikáztatni szeretne Dorka

Csak pár napja élvezheti Zsolt társaságát Dorka, de...
Facebook lájkok száma
Idén már ennyit költött Andy Vajna a feleségére

Idén már ennyit költött Andy Vajna a feleségére

Andy Vajna nem sajnálja a fényűző életmódot...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma10
Szerepet kapott Zimány Linda Jude Law filmjében

Szerepet kapott Zimány Linda Jude Law filmjében

Zimány Linda a filmvásznon is helyet kapott Jude Law...
Facebook lájkok száma
„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

Érdemes egy próbát tenni és tulajdon gondolataink...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

„Néha aggódunk, nehogy összeessenek” – miért van annyi bukás a nyelvvizsgán?

Nyelvvizsga – miért van annyi bukás?

A diákok 40 százaléka megbukik
Facebook lájkok száma165 Hozzászólások száma141
Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Íme egy darabka, kiváló állapotban megőrzött múlt.
Facebook lájkok száma126 Hozzászólások száma14
Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Világszerte elismert klasszikus zenészek mutatták meg...
Facebook lájkok száma104
VV Alexa feltöltette száját, mélyen vallásos anyja kiborult - fotó

Megváltoztatta külsejét VV Alexa - fotó

VV Alexa a minap feltöltette a száját, ez a tette...
Facebook lájkok száma87 Hozzászólások száma4

Elbúcsúztatták Szabó Gyula színművészt

Családja, pályatársai, barátai, tanítványai és...
Facebook lájkok száma87 Hozzászólások száma4
A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

Magánál a készüléknél már csak a kazetta okozott...
Facebook lájkok száma54
Kamu álláshirdetésben toboroztak anyákat

Kamu álláshirdetésben toboroztak anyákat

Nincs szabadság, nincs ebédidő, és az év minden napján...
Facebook lájkok száma38 Hozzászólások száma5

Ilyen volt a bekokainozott párocska az étteremben

Hogyan lesz a bélszínből hátszín? Hogyan viselkedik a...
Facebook lájkok száma37

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem