Gasztro

Paprikás krumpli 2012-ben

A paprikás krumplit mindenki szereti, mindenkinek saját receptje van és persze, hogy az övé a legjobb. Igazi hungarikum az éttermek azonban mégis parkolópályára teszik…

Miután meglett az ország szendvicse ismét valamilyen hamisítatlan magyar fogást szerettünk volna felkarolni. A „gulás” már lerágott csont, a libamájat unásig ismeri mindenki külföldi, a lecsó nem rossz, de az nem igazán magyar. Nekünk valami más kellett. Egy hamisítatlan paprikás, kolbászos fogás, amit csak nálunk esznek. Paprikás krumpli, vágta rá a szerkesztőség fele. Aztán csavartunk egyet az alapgondolaton és megszületett a cikk alapötlete. Kérjünk fel menő magyar éttermeket, hogy készítsék el az ő szájízükhöz leginkább passzoló paprikás krumplit. És fogalmazzák meg, hogy nekik mit jelent ez az étel 2012-ben. Kerestünk egy igazi trendi helyet, ez lett a Borkonyha, egy vidéki, de népszerű konyhát, így került be a Kistücsök, szükségünk volt egy családias helyre, legyen ez a Bodrogi étterem és persze a magyar ételek egyik legnagyobb szakértője sem maradhatott ki, Bíró Lajos vagyis a Bock Bisztró.

„Az igazi Hungarikum”

Bíró Lajos imádja a paprikás krumplit, amely a spárga után a tavasz első igazán frissen készíthető fogása. „Az éttermeknek azonban az a bajuk vele, hogy nem igazán lehet melegíteni, ez frissen a legjobb, viszont nem lehet 10 perc alatt összedobni. Nálunk is ritkán van az étlapon, de ha fent van akkor a külföldiek is nagyon szeretik. Sokan egyébként ott rontják el, hogy túlvariálják, ez pont egy olyan étel, amit nem kell túlgondolni, a legjobb alapanyagokból a lehető legnagyobb odafigyeléssel készüljön és legyen mellé uborkasaláta, ennyi”

A Bock bisztróban éppen ezért hagyományosan kolbásszal készül és kerül bele egy kevés nokedli is, mellé pedig mi más kerülhetne, mint uborkasaláta.

Paprikás krumpli 2012

Fokhagymavirággal megspékelve

A Borkonyha séfje Sárközi Ákos a kovászos uborka nyalókához hasonló kreatív fogást lát maga előtt, ha paprikás krumpli a téma. „Sok helyen nem tartják elég előkelő ételnek, lebecsmérlik. Pedig a paprikás krumpliban rejtett lehetőségek vannak, ráadásul a külföldiek is szeretik, leginkább akkor, ha előételként tálaljuk. Én háromféle krumpliból készítettem el (somogyi, skótfelföldi vörös és francia lila). A hagyományosan megfőzött paprikás krumplit leturmixoltam, majd ahhoz adtam a fűszeres vajon megpárolt krumplifalatokat. Díszítésnek fokhagyma virágot használtam, amelynek nem annyira intenzív az íze és az illata, mint a fokhagymának és egy kevés japán csilit is tettem bele, amelynek az az érdekessége, hogy nem mindegyik csíp…”

A Borkonyhán tehát előételként érkezik és néhány igazi meglepetést is tartogat.

Paprikás krumpli 2012

Főszerepben az alapanyag

A Kistücsök étterem séfje, Jahni László szerint az kifogástalan minőségű alapanyagokon van a hangsúly. „Ha paprikás krumpli akkor ami eszembe jut az a burgonya, paprika, kolbász, mindezek pedig a lehető legjobb minőségben. A burgonya természetesen hazai pálya Somogyi kifli krumpli, a kolbász kézműves termék a látrányi hentesünktől, a paprika, piros kápia szintén helyi termék. Szeretjük a helyi alapanyagokat felhasználni a tányérjainkon. Azt gondolom sokszor szívesebben fogyasztunk salátákat, akár szokatlan formában is. Tehát próbáljuk meg a jól ismert paprikás krumplit salátának elkészíteni.”

A Kistücsökben a paprikás krumpli tehát borjúgerinccel érkezik és kovászos uborka is jár mellé.

Paprikás krumpli 2012

Duplalecsó az alapja

A Bodrogi étteremben Bodrogi Gyula híres dupla lecsója a paprikás krumpli alapja, amely hűen tükrözi, hogy milyen fontosak is a családi receptek egy jó konyhában. Zoboki Zoltán az étterem séfje a szarvaskolbászra esküszik „Készítünk egy Bodrogi féle dupla lecsót, felengedjük sótlan húsalaplével, és a kb. 1 cm-es vágott burgonyakarikákat puhára főzzük benne. A tetejére tálaláskor két sütőpapír között, 180 fokos sütőben megsütött bacon- és szarvaskolbász-chipseket teszünk. A kovászos uborkát levével együtt rúdmixerrel felaprítjuk, kifagyasztjuk, majd jégkásává törjük, és ezt kínáljuk a paprikás krumpli mellé.”

A Bodrogi étteremben tehát a paprikás krumplit kovászos uborkás granite-vel kell keresni.

Paprikás krumpli 2012

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top