Paprikás krumpli 2012-ben

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A paprikás krumplit mindenki szereti, mindenkinek saját receptje van és persze, hogy az övé a legjobb. Igazi hungarikum az éttermek azonban mégis parkolópályára teszik…
Írta: Tánya2012. 09. 11. Gasztro rovat 
Miután meglett az ország szendvicse ismét valamilyen hamisítatlan magyar fogást szerettünk volna felkarolni. A „gulás” már lerágott csont, a libamájat unásig ismeri mindenki külföldi, a lecsó nem rossz, de az nem igazán magyar. Nekünk valami más kellett. Egy hamisítatlan paprikás, kolbászos fogás, amit csak nálunk esznek. Paprikás krumpli, vágta rá a szerkesztőség fele. Aztán csavartunk egyet az alapgondolaton és megszületett a cikk alapötlete. Kérjünk fel menő magyar éttermeket, hogy készítsék el az ő szájízükhöz leginkább passzoló paprikás krumplit. És fogalmazzák meg, hogy nekik mit jelent ez az étel 2012-ben. Kerestünk egy igazi trendi helyet, ez lett a Borkonyha, egy vidéki, de népszerű konyhát, így került be a Kistücsök, szükségünk volt egy családias helyre, legyen ez a Bodrogi étterem és persze a magyar ételek egyik legnagyobb szakértője sem maradhatott ki, Bíró Lajos vagyis a Bock Bisztró.

„Az igazi Hungarikum”

Bíró Lajos imádja a paprikás krumplit, amely a spárga után a tavasz első igazán frissen készíthető fogása. „Az éttermeknek azonban az a bajuk vele, hogy nem igazán lehet melegíteni, ez frissen a legjobb, viszont nem lehet 10 perc alatt összedobni. Nálunk is ritkán van az étlapon, de ha fent van akkor a külföldiek is nagyon szeretik. Sokan egyébként ott rontják el, hogy túlvariálják, ez pont egy olyan étel, amit nem kell túlgondolni, a legjobb alapanyagokból a lehető legnagyobb odafigyeléssel készüljön és legyen mellé uborkasaláta, ennyi”

A Bock bisztróban éppen ezért hagyományosan kolbásszal készül és kerül bele egy kevés nokedli is, mellé pedig mi más kerülhetne, mint uborkasaláta.

Paprikás krumpli 2012

Fokhagymavirággal megspékelve

A Borkonyha séfje Sárközi Ákos a kovászos uborka nyalókához hasonló kreatív fogást lát maga előtt, ha paprikás krumpli a téma. „Sok helyen nem tartják elég előkelő ételnek, lebecsmérlik. Pedig a paprikás krumpliban rejtett lehetőségek vannak, ráadásul a külföldiek is szeretik, leginkább akkor, ha előételként tálaljuk. Én háromféle krumpliból készítettem el (somogyi, skótfelföldi vörös és francia lila). A hagyományosan megfőzött paprikás krumplit leturmixoltam, majd ahhoz adtam a fűszeres vajon megpárolt krumplifalatokat. Díszítésnek fokhagyma virágot használtam, amelynek nem annyira intenzív az íze és az illata, mint a fokhagymának és egy kevés japán csilit is tettem bele, amelynek az az érdekessége, hogy nem mindegyik csíp…”

A Borkonyhán tehát előételként érkezik és néhány igazi meglepetést is tartogat.

Paprikás krumpli 2012

Főszerepben az alapanyag

A Kistücsök étterem séfje, Jahni László szerint az kifogástalan minőségű alapanyagokon van a hangsúly. „Ha paprikás krumpli akkor ami eszembe jut az a burgonya, paprika, kolbász, mindezek pedig a lehető legjobb minőségben. A burgonya természetesen hazai pálya Somogyi kifli krumpli, a kolbász kézműves termék a látrányi hentesünktől, a paprika, piros kápia szintén helyi termék. Szeretjük a helyi alapanyagokat felhasználni a tányérjainkon. Azt gondolom sokszor szívesebben fogyasztunk salátákat, akár szokatlan formában is. Tehát próbáljuk meg a jól ismert paprikás krumplit salátának elkészíteni.”

A Kistücsökben a paprikás krumpli tehát borjúgerinccel érkezik és kovászos uborka is jár mellé.

Paprikás krumpli 2012

Duplalecsó az alapja

A Bodrogi étteremben Bodrogi Gyula híres dupla lecsója a paprikás krumpli alapja, amely hűen tükrözi, hogy milyen fontosak is a családi receptek egy jó konyhában. Zoboki Zoltán az étterem séfje a szarvaskolbászra esküszik „Készítünk egy Bodrogi féle dupla lecsót, felengedjük sótlan húsalaplével, és a kb. 1 cm-es vágott burgonyakarikákat puhára főzzük benne. A tetejére tálaláskor két sütőpapír között, 180 fokos sütőben megsütött bacon- és szarvaskolbász-chipseket teszünk. A kovászos uborkát levével együtt rúdmixerrel felaprítjuk, kifagyasztjuk, majd jégkásává törjük, és ezt kínáljuk a paprikás krumpli mellé.”

A Bodrogi étteremben tehát a paprikás krumplit kovászos uborkás granite-vel kell keresni.

Paprikás krumpli 2012

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_325942 2012-09-11 23:03

krumpli

szoktam

rupcsi 2012-09-11 23:02

"beleképzeljük a virslit vagy kolbászt..."

Megelőztél!

Én egyenlőre tudok venni bele.

De a legtöbbjének nokedli jut. 

Én azzal csinálom.

Torolt_felhasznalo_325942 2012-09-11 23:01

Ugyan.

Ez minden, csak nem paprikás krupli.

 

Én is szokta paprikás kruplit készíteni, ha megkívánjuk.

Talán évete  vagy félévente  egyszer/kétszer.

 

Viszont ez az étel is úgy jó, ha nincsenek kispórolva belőle a hozzávalók.

Például nálam nem leve van, hanem szaftja, akkor is ha csak  7-8 szem burgonyából készítem.

Gyulai kolbásszal az igazi, nem szeretem a virslit és a savanyú kolbászokat.

Inkább kevesebbet ételt készítek és csak így. 

 

Torolt_felhasznalo_391572 2012-09-11 22:57

Nekem itt egyik sem paprikás krumpli, még nyomokban sem. Maximum csak az első, de abba is felesleges a nokedli. A többiről már nem is beszélek.  Skótfelföldi vörös és francia lila burgonya, te jó ég! Miközben azt hangoztatják, hogy hungaricum a paprikás krumpli. Kissé ellentmondásos mikor egy séf magyar ételre hivatkozva ilyen kutyulmányt készít.....

 

"Salátának" elkészítve, hát az is borzalom! :)

 

A bodrogi féle étteremben pedig nem tudnak paprikás krumplit készíteni, ha keverik a lecsóval!

 

A paprikás krumpli pont azért az, és attól jó, az ami! Nem kell bele se több se kevesebb! 

bababetű 2012-09-11 22:55

A képeken látható izékkel egy gond van: egyik sem paprikás krumpli, hanem valamilyen flancos bemutató mintadarab. A kinézetüket és a mennyiséget illetően. :D

mamóka 2012-09-11 22:38

"Vicces". Régebben átlagos kajaként főztem és virsivel vagy kolbásszal. Manapság, mióta dübörög a gazdaság, hónap közepétől gyakran főzöm és beleképzeljük a virslit vagy kolbászt...

tejudy 2012-09-11 22:22

A fokhagymaviragos mar nem paprikas krumpli, hanem 'vegyes burgonya-izelito', legalabbis szamomra...

Nők Lapja Cafe 2012-09-11 22:22

A paprikás krumplit mindenki szereti, mindenkinek saját receptje van és persze, hogy az övé a legjobb. Igazi hungarikum az éttermek azonban mégis parkolópályára teszik...

Nők Lapja Café: Paprikás krumpli 2012-ben

Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

VV Béci új dalában azt kritizálja, ami a hírnevet meghozta számára – videó

VV Béci új dalában azt kritizálja, ami a hírnevet meghozta számára – videó

Kell egy kis botrány címmel jelent meg a Young-G néven...
Facebook lájkok száma
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma

Világesemény Budapest színpadán

Egy nagyszabású, még soha nem látott...
Facebook lájkok száma
Készítsünk lisztmentes aranygaluskát!

Készítsünk lisztmentes aranygaluskát!

Már régóta gondolkoztál rajta, de még nem szántad rá...
Facebook lájkok száma
Programok hétvégére: Csipke- és könyvfesztivál

Programok hétvégére: Csipke- és könyvfesztivál

Április utolsó hétvégéjén se ülj otthon. Látogass...
Facebook lájkok száma
Lerántották a leplet a VV6 titkairól – fotók

Lerántották a leplet a VV6 titkairól – fotók

A Való Világ 6 játékosai egymás titkait fecsegték ki a...
Facebook lájkok száma
Ezek a legmenőbb akváriumok – galéria

Ezek a legmenőbb akváriumok – galéria

Ha nem lenének ott a halak, te megmondanád, hogy ezek...
Facebook lájkok száma
A Vácrátóti Botanikus Kert

A Vácrátóti Botanikus Kert

Virágba borult hazánk legnagyobb és legtöbb...
Facebook lájkok száma
Kisfiúnak adott életet Olivia Wilde – galéria

Kisfiúnak adott életet Olivia Wilde – galéria

A tervezettnél két héttel korábban született meg...
Facebook lájkok száma
3. hét: Szállj be te is narancsbőr elleni programunkba!

3. hét: Szállj be te is narancsbőr elleni programunkba!

Csináld végig Balogh Rita fitneszedző hatékony, 30...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma620 Hozzászólások száma2
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma238
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma123
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma116 Hozzászólások száma25
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma73
Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

A cicák állítólag maguk kérik, hogy táncoljon velük a...
Facebook lájkok száma69
Elképesztő: szénből készítenek sajtot

Szénből készítenek sajtot

Nem túl gusztusos, de az ínyencek odavannak érte.
Facebook lájkok száma37
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma32

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem