Paprikás krumpli 2012-ben

A paprikás krumplit mindenki szereti, mindenkinek saját receptje van és persze, hogy az övé a legjobb. Igazi hungarikum az éttermek azonban mégis parkolópályára teszik…
Miután meglett az ország szendvicse ismét valamilyen hamisítatlan magyar fogást szerettünk volna felkarolni. A „gulás” már lerágott csont, a libamájat unásig ismeri mindenki külföldi, a lecsó nem rossz, de az nem igazán magyar. Nekünk valami más kellett. Egy hamisítatlan paprikás, kolbászos fogás, amit csak nálunk esznek. Paprikás krumpli, vágta rá a szerkesztőség fele. Aztán csavartunk egyet az alapgondolaton és megszületett a cikk alapötlete. Kérjünk fel menő magyar éttermeket, hogy készítsék el az ő szájízükhöz leginkább passzoló paprikás krumplit. És fogalmazzák meg, hogy nekik mit jelent ez az étel 2012-ben. Kerestünk egy igazi trendi helyet, ez lett a Borkonyha, egy vidéki, de népszerű konyhát, így került be a Kistücsök, szükségünk volt egy családias helyre, legyen ez a Bodrogi étterem és persze a magyar ételek egyik legnagyobb szakértője sem maradhatott ki, Bíró Lajos vagyis a Bock Bisztró.

„Az igazi Hungarikum”

Bíró Lajos imádja a paprikás krumplit, amely a spárga után a tavasz első igazán frissen készíthető fogása. „Az éttermeknek azonban az a bajuk vele, hogy nem igazán lehet melegíteni, ez frissen a legjobb, viszont nem lehet 10 perc alatt összedobni. Nálunk is ritkán van az étlapon, de ha fent van akkor a külföldiek is nagyon szeretik. Sokan egyébként ott rontják el, hogy túlvariálják, ez pont egy olyan étel, amit nem kell túlgondolni, a legjobb alapanyagokból a lehető legnagyobb odafigyeléssel készüljön és legyen mellé uborkasaláta, ennyi”

A Bock bisztróban éppen ezért hagyományosan kolbásszal készül és kerül bele egy kevés nokedli is, mellé pedig mi más kerülhetne, mint uborkasaláta.

Paprikás krumpli 2012

Fokhagymavirággal megspékelve

A Borkonyha séfje Sárközi Ákos a kovászos uborka nyalókához hasonló kreatív fogást lát maga előtt, ha paprikás krumpli a téma. „Sok helyen nem tartják elég előkelő ételnek, lebecsmérlik. Pedig a paprikás krumpliban rejtett lehetőségek vannak, ráadásul a külföldiek is szeretik, leginkább akkor, ha előételként tálaljuk. Én háromféle krumpliból készítettem el (somogyi, skótfelföldi vörös és francia lila). A hagyományosan megfőzött paprikás krumplit leturmixoltam, majd ahhoz adtam a fűszeres vajon megpárolt krumplifalatokat. Díszítésnek fokhagyma virágot használtam, amelynek nem annyira intenzív az íze és az illata, mint a fokhagymának és egy kevés japán csilit is tettem bele, amelynek az az érdekessége, hogy nem mindegyik csíp…”

A Borkonyhán tehát előételként érkezik és néhány igazi meglepetést is tartogat.

Paprikás krumpli 2012

Főszerepben az alapanyag

A Kistücsök étterem séfje, Jahni László szerint az kifogástalan minőségű alapanyagokon van a hangsúly. „Ha paprikás krumpli akkor ami eszembe jut az a burgonya, paprika, kolbász, mindezek pedig a lehető legjobb minőségben. A burgonya természetesen hazai pálya Somogyi kifli krumpli, a kolbász kézműves termék a látrányi hentesünktől, a paprika, piros kápia szintén helyi termék. Szeretjük a helyi alapanyagokat felhasználni a tányérjainkon. Azt gondolom sokszor szívesebben fogyasztunk salátákat, akár szokatlan formában is. Tehát próbáljuk meg a jól ismert paprikás krumplit salátának elkészíteni.”

A Kistücsökben a paprikás krumpli tehát borjúgerinccel érkezik és kovászos uborka is jár mellé.

Paprikás krumpli 2012

Duplalecsó az alapja

A Bodrogi étteremben Bodrogi Gyula híres dupla lecsója a paprikás krumpli alapja, amely hűen tükrözi, hogy milyen fontosak is a családi receptek egy jó konyhában. Zoboki Zoltán az étterem séfje a szarvaskolbászra esküszik „Készítünk egy Bodrogi féle dupla lecsót, felengedjük sótlan húsalaplével, és a kb. 1 cm-es vágott burgonyakarikákat puhára főzzük benne. A tetejére tálaláskor két sütőpapír között, 180 fokos sütőben megsütött bacon- és szarvaskolbász-chipseket teszünk. A kovászos uborkát levével együtt rúdmixerrel felaprítjuk, kifagyasztjuk, majd jégkásává törjük, és ezt kínáljuk a paprikás krumpli mellé.”

A Bodrogi étteremben tehát a paprikás krumplit kovászos uborkás granite-vel kell keresni.

Paprikás krumpli 2012

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_325942 2012-09-11 23:03

krumpli

szoktam

rupcsi 2012-09-11 23:02

"beleképzeljük a virslit vagy kolbászt..."

Megelőztél!

Én egyenlőre tudok venni bele.

De a legtöbbjének nokedli jut. 

Én azzal csinálom.

Torolt_felhasznalo_325942 2012-09-11 23:01

Ugyan.

Ez minden, csak nem paprikás krupli.

 

Én is szokta paprikás kruplit készíteni, ha megkívánjuk.

Talán évete  vagy félévente  egyszer/kétszer.

 

Viszont ez az étel is úgy jó, ha nincsenek kispórolva belőle a hozzávalók.

Például nálam nem leve van, hanem szaftja, akkor is ha csak  7-8 szem burgonyából készítem.

Gyulai kolbásszal az igazi, nem szeretem a virslit és a savanyú kolbászokat.

Inkább kevesebbet ételt készítek és csak így. 

 

Torolt_felhasznalo_391572 2012-09-11 22:57

Nekem itt egyik sem paprikás krumpli, még nyomokban sem. Maximum csak az első, de abba is felesleges a nokedli. A többiről már nem is beszélek.  Skótfelföldi vörös és francia lila burgonya, te jó ég! Miközben azt hangoztatják, hogy hungaricum a paprikás krumpli. Kissé ellentmondásos mikor egy séf magyar ételre hivatkozva ilyen kutyulmányt készít.....

 

"Salátának" elkészítve, hát az is borzalom! :)

 

A bodrogi féle étteremben pedig nem tudnak paprikás krumplit készíteni, ha keverik a lecsóval!

 

A paprikás krumpli pont azért az, és attól jó, az ami! Nem kell bele se több se kevesebb! 

bababetű 2012-09-11 22:55

A képeken látható izékkel egy gond van: egyik sem paprikás krumpli, hanem valamilyen flancos bemutató mintadarab. A kinézetüket és a mennyiséget illetően. :D

mamóka 2012-09-11 22:38

"Vicces". Régebben átlagos kajaként főztem és virsivel vagy kolbásszal. Manapság, mióta dübörög a gazdaság, hónap közepétől gyakran főzöm és beleképzeljük a virslit vagy kolbászt...

tejudy 2012-09-11 22:22

A fokhagymaviragos mar nem paprikas krumpli, hanem 'vegyes burgonya-izelito', legalabbis szamomra...

Nők Lapja Cafe 2012-09-11 22:22

A paprikás krumplit mindenki szereti, mindenkinek saját receptje van és persze, hogy az övé a legjobb. Igazi hungarikum az éttermek azonban mégis parkolópályára teszik...

Nők Lapja Café: Paprikás krumpli 2012-ben

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>