Gasztro

Veszélyben a borozásunk

Mivel több mit kétmillió hektoliter bort iszunk meg évente, idén a hazai termés kevés lesz, hogy fedezze az igényeinket (de ami készül, az a szokásosnál is finomabb). Jön az import olasz!

Ahogy az illik is egy bortermelő nemzethez, mi magyarok szeretjük a bort és szépen fogyasztunk is belőle: 2,3 millió hektolitert évente. Ami viszont azt jelenti, hogy a hazai szőlők nem mindig képesek lépést tartani a szomjúságunkkal.

Veszélyben a borozásunk

Idén például biztos, hogy külföldi borra is rá kell fanyalodnunk (na jó, nem mindig nyűg), merthogy az idei aszályos, száraz nyár miatt jó lesz ugyan az idei szőlőtermés, de csak kétmillió hektoliternyi újborra lehet számítani.
Főleg az olcsóbb kategóriák termékei sínylik meg a hiányt – ezekből szorul majd importra a piac a borászok szerint.

Ha behozunk, akkor főleg Olaszországból tesszük, az elmúlt években általában szükség volt nagyobb mennyiségre, bár Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint csak azért szabadna külföldi bort behoznunk, hogy nagyobb legyen a választék, hiszen Magyarországon kellő, 190 ezer hektár szőlőművelésre alkalmas termőterület áll rendelkezésre, ám ebből csupán 82 ezer hektárt használnak ki.

Vár a vár!
Bár fesztiválból boros terem a legtöbb ebben az országban, a budapestiek (ők biztosan) egyértelműen a Budavárit tartják “A borfesztiválnak“.
Túl azon, hogy ide jön el a legtöbb hazai pincészet tény, hogy ez a lehető legszebb környezet esti romantikus iszogatáshoz – főként ha sikerül elkerülni a legnagyobb tömeget, igaz, sokan épp a forgatag miatt szeretik ezt a rendezvényt. A fesztivál idén a fiatal borászgenerációra fókuszál, díszvendégként pedig Horvátország termelőit mutatja be. A színpadon ott lesz a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Besh O’droM és a Ghymes. Idén először gyermekmegőrző is lesz!
Budavári Palota
szeptember 12-16.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top