Gasztro

Éttermi ajánlatkereső a bor.hu-n

Már regisztráltak az első éttermek a borkostolok.bor.hu oldalon, hogy csatlakozzanak a bor és a gasztronómia szerelmeseinek legújabb gyűjtőpontjához, az éttermi borakciók "Pesti Műsorához".

Egy késő nyári vacsora a Balaton partján elképzelhetetlen a balatoni borok társasága nélkül. A Balatonon bátran kóstoljuk meg a régió borait, legyen az egy északi parti ásványos fehérbor, egy gyümölcsös rozé a déli part meleg lejtőiről, vagy egy igazi vörös ragadozó. A borkostolok.bor.hu oldalon már regisztrált siófoki Sándor Étteremben ínycsiklandó étel-ital párosítások mellett élvezhetjük az őszi balatoni tájat, ráadásul a menüben szereplő minőségi magyar borokat az étterem 10 százalék kedvezménnyel kínálja.

Előétel

Előételnek savanykás süllőt fogyaszthatunk rakottas rókagombával, langyos édeskömény-salátával és derített halászlékocsonyával. „A savanykás süllőhöz tökéletesen illik Légli Ottó (2010-ben az év borásza) könnyed hangvételű, könnyen fogyasztható, Légli Lugas névre keresztelt bora, ami 40 százalék chardonnay, 40 százalék rajnai rizling és 20 százalék sauvignon blanc házasításából született” – mondja Horkay András, a CEWI (Central European Wine Institute) igazgatója. A szakértő szerint a bor főbb jellemzője a könnyedség, az üdítő savszerkezet és a friss gyümölcsösség. A bor reduktív jellege és friss savai tökéletesen passzolnak a süllő savanykás ízéhez. A sauvignon blanc zöldes ízei a salátához illeszkednek jól, a borban érezhető rajnai rizling pedig a halászlé kocsonya ízeit emeli ki.

Második fogás

Másodiknak nem levest, hanem kacsacomb- és kacsamellraguval töltött derelyét kóstolhatunk pórés lencsefőzelékkel. A derelyébe töltött kacsaraguhoz jól párosul a Konyári Pincészet (Konyári János 2008-ban volt az év borásza) merlot-cabernet rozéjának gyümölcsös jellege és üdítő savassága. Ugyanez a frissesség teszi könnyen fogyaszthatóvá a magában amúgy nehezebb lencsefőzeléket is. Horkay András szerint a bor ízig-vérig balatoni rozé, gyümölcsös, virágos illat, érett gyümölcsösség, a szőlőfajtákból adódó teltség, üdítő savak jellemzik, amit egy kis szén-dioxid tesz még vonzóbbá.

Főétel

Főételnek sertésszűzet álmodott a séf diós zöldfűszeres kéregben sütve, füstölt sajtos burgonyakanapén, aszalt sárgabarack-ropogóssal és Ikon-redukcióval (mártás). „Az ételhez kínált Ikon Cabernet Franc Evangelista a balatoni pincészet egyik csúcsbora és egyben igazi sikertörténete” – mondja Horkay András. Ezt a nagy bort, amely sok borszerelmes elismerését kivívta már, egy évig érlelték magyar és amerikai tölgyfa hordókban. Az érlelésnek és az érett gyümölcsöknek köszönhetően ez a testes, koncentrált bor az érett fekete bogyós gyümölcsök aromáit mutatja, enyhe fekete csokis jegyekkel. Ezekhez az aromajegyekhez szép, érett, selymes tannin párosul. Igazi koncentrált dél-balatoni vörösbor. A cabernet franc testessége, szép savszerkezete és selymes tanninja, valamint fekete bogyós aromái tökéletes kiegészítői a sertésszűznek, míg a diós zöldfűszeres kéreghez nagyon jól passzolnak a bor fahordós érleléséből származó pirított magvas, csokis aromák.

Éttermi ajánlatkereső a bor.hu-n

Desszert

Desszertnek túrópudingot ízlelhetünk forró erdei gyümölcsraguval, mandulakalappal és madártejfagylalttal – mindezt Csirip-tető Traminival kísérve. Horkay András szerint a Bujdosó Pincészet a Balaton déli partjának egyik legismertebb pincészete, a borvidékre látogatók egyik nagy kedvence. A Csirip-tető Tramini késői szüretelésű bor, magában hordozza a traminik tipikus jegyeit. Parfümös virágosság, rengeteg lédús, édes gyümölcs, trópusi gyümölcsök – licsi, kandírozott narancshéj – bukkan fel benne. „A tramini alapjegyei ebben a borban a késői szüret adta mézes jegyekkel párosulnak. Ezeknek az aromáknak az összessége teszi tökéletes desszertborrá ezt a nedűt, tökéletesen alkalmassá arra, hogy a túrópuding kísérője legyen” – értékel a szakértő.

A borkostolok.bor.hu oldalon továbbra is várják az éttermek aktuális boros menüajánlatait. Az oldal az ajánlatokat időpont és ár szerinti bontásban közli, így lényegében egy olyan boros gasztro-műsorújság áll össze, amelyben – bármerre járjunk éppen – megtalálhatjuk a számunkra legszimpatikusabb éttermi ajánlatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top