Gasztro

Főzz szombati ebédet krémsajtból

Gondoltad volna, hogy egy retrónak hitt tömlős krémsajtból igazán ínyenc fogások készülhetnek?

Spárgakrémleves füstöltlazac-csíkokkal

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál (lehet ételízesítő is) só
  • 1,5-2 dl főzőtejszín
  • 1 darab (10 dkg) Camping tejszínes tömlős krémsajt
  • 4 szelet füstölt lazac
  • 1 mokkáskanál fehérbors
  • 50 dkg spárga
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A spárgát, miután vékony külső hártyáját lefejtettük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. A fejét – jó ujjnyit rajtahagyva a száráról – levágjuk, a többit földaraboljuk. Kb. 1,5 liternyi vizet a sóval, a borssal és a cukorral ízesítve felforralunk. A spárgafejeket belerakjuk, közepes lángon 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, félrerakjuk. Ezután a feldarabolt spárgaszárat szórjuk a vízbe, és lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt teljesen puhára főzzük. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatesszük, kevergetve megforrósítjuk, közben a sajtot és a tejszínt is hozzáadjuk. Tálaláskor a spárgafejeket a levesbe visszarakjuk. A tányérokba szedett levest csíkokra vágott füstölt lazaccal díszítjük.

Gyümölcsök sajtos túró alatt sütve

Hozzávalók:

  • 10 dkg túró
  • 5 db tojás
  • 4 evőkanál (tokaji) fehérbor
  • 15 dkg eper
  • 1 darab (10 dkg) Camping tejszínes tömlős krémsajt
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg málna
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az epret kicsumázzuk, a málnával együtt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd egyenletesen egy kivajazott, kb. 30×25 centis tűzálló tálba rakjuk (ha túl nagy az eper, akkor félbe vagy negyedekbe is vághatjuk). A borral meglocsoljuk. A tojások sárgáját a porcukorral és a túróval simára keverjük, majd hozzáadjuk a Camping sajtot is. A tojásfehérjét habbá verjük, az előzőekbe forgatjuk, majd a gyümölcsre simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15-20 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, de szeletelni nem igazán lehet, inkább csak lapátkanállal szépen kiemelni adagonként a tálból.

Sajtkrémmel töltött sajttekercs

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • fél csokor petrezselyem
  • 10 dkg vaj
  • fél fej lila hagyma
  • 40 dkg (lehet edami is) trappista sajt
  • 1 evőkanál mustár
  • 20 dkg gépsonka
  • 1 darab (10 dkg) Camping tejszínes krémsajt
  • 1 db főtt tojás
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az eidami (trappista) sajtot alufóliába csomagoljuk, és kis lángon, meleg vízben (forrnia nem kell) kb. 20 perc alatt meglágyítjuk. Amíg a sajt nyújthatóvá válik, elkészítjük a krémet. Ehhez a puha (szobameleg) vajat a krémsajttal kikeverjük, a mustárral, a finomra vágott lila hagymával és petrezselyemmel ízesítjük, enyhén megsózzuk, de tehetünk bele egy kevés őrölt fekete borsot vagy csípős Piros Aranyat is. A főtt tojást apróra vágjuk, szintén beledolgozzuk. Amikor a sajt kellően meglágyult, a fóliából kibontjuk, és egy vágódeszkán kb. 30×30 centis lappá nyújtjuk. A sonkaszeleteket szépen elrendezzük rajta. A fűszeres krémsajtos krémet rákenjük és szorosan föltekerjük. Fóliába csomagolva néhány órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Forró vízbe mártott késsel közepesen vastag szeleteket vágunk belőle. Franciasalátával isteni!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top