Gasztro

Spórolós receptek hó végére

Gonoszan hosszú hónap az augusztus, nyaralás, beiskolázás, és még enni is kellene valamit... Filléres fogások következnek.

Nagy szerencsénk van az augusztussal, mert akármennyire is hosszú, és gyötrelmesen sok a kiadás, legalább nyári hónap, ezért a kaján könnyen tudunk spórolni. A gyerek tanszereit nagy nehezen kinyögtük, befizettük a családot egy last minute nyaralásra, a legkisebb meg persze kinőtte az örökölt cipőt, úgyhogy abba is kénytelenek voltunk befektetni. Ilyenkor pedig a legtöbb háziasszony és pénzügyminiszter is a családi ebédek drágább fogásait húzza ki a sorból. Mi is pont így teszünk, és a végén kiderül, hogy a sok zöldségnek köszönhetően ez augusztusban nem is annyira szörnyű.

Krumpli helyett tök és cukkini

ISpórólós receptek hó végéremádjuk a krumplis ételeket, gombóclevest, nudlit vagy derelyét szinte minden hónapban eszünk, de leginkább télen, az újkrumpli ugyanis még túl nedves ezekhez, ezért a kelleténél jóval több lisztet vesz fel, amitől a tészta nagyon kemény lesz. Marad tehát a paprikás krumpli, de azért az nem túl kreatív. Ezért mi krumpli helyett nyáron különböző tökfélékkel ügyeskedünk. Rántjuk, töltjük, vagy akár pörköltet is főzünk belőle, két nagyobb tökből például egy négytagú család simán belakmározhat anélkül, hogy hiányérzetük lenne, hogy nem volt hús. Köretnek általában krumplit sütünk tepsiben, rozmaringgal és szalonnával, és ha van otthon uborka, akkor tzazikit is csinálunk.
A tökpörkölt pedig pont úgy készül, mint egy hagyományos pörkölt, csak hús helyett tök vagy cukkinikockákat teszünk bele.

A töltött tök nálunk kaprosan készül és besamelmártással van leöntve. Ehhez a tök belsejét kivágjuk, de nem dobjuk el, mert később ez is belekerül a tepsi aljába. 1 nagyobb tökhöz 30-40 dkg darált húst szoktunk venni, de mi magunk is darálhatunk, csirkéből a legjobb, de marhából vagy sertésből sem rossz, ha éppen azt tudunk olcsón szerezni. Egy fej hagymát olajon vagy vajon megpárolunk, rádobjuk a húst, és fedő alatt készre főzzük. Közbe a besamelhez egy kanálnyi vajat hevítünk és hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, majd ha a liszt zsemleszínűre változik, a mártást felöntjük tej és húsleveslé keverékével. Állandó kevergetés mellett besűrítjük, majd hozzáadunk egy fél maréknyi kaprot. A töltelékhez hozzákeverünk 10-15 dekányi főtt rizst vagy főtt kölest, és megszórjuk egy kevés pirospaprikával. A tököket megtöltjük a húsos keverékkel, majd leöntjük a mártással. Ha van a hűtőben, akkor egy kevés sajt is jöhet rá, de anélkül is finom. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

A család másik nagy kedvence a paradicsomos cukkinis tészta, ami pont úgy készül, mint egy hagyományos spagetti, csak a végén a paradicsomos szószba belekeverünk egy kisebb, zsengébb cukkinit is vékony szeletekre vágva.

Spórólós receptek hó végéreTészta, tészta, tészta

Olyan még nemigen volt, hogy tojás és liszt ne lett volna otthon, ezért hó végén nálunk gyakori fogás a tojásos nokedli; a tojást egy kevés tejjel vagy tejföllel is fel szoktuk javítani, ettől krémesebb lesz a fogás. Ha igazán ki akarunk rúgni a hámból, akkor szalonnát is pirítunk mellé, és a szalonna kisült zsírjában sütjük meg a nokedlit. A tojásba pedig kerül egy kevés kapor vagy petrezselyem. Ha elég sok nokedlit gyártunk, akkor akár többször is variálhatjuk a tojásba kerülő fűszereket, és ami külön jó hír, hogy a nokedli melegítés után is tökéletes. A tészták pedig csak frissen igazán finomak és szaftosak.

Ha pedig tészta, akkor örök kedvenc a gombás tejszínes változat, ami jó sok fokhagymával és petrezselyemmel kimondottan előkelő hatást kelt. Ha pedig már tészta sincs itthon, akkor azt is magunk gyúrjuk. (1 dl víz, 10 dkg liszt és 1 tojás arányban)

Rizottó

Spórólós receptek hó végéreMost persze mindenki mondhatná, hogy a rizottórizs iszonyú drága, és kinek van 1000 forintja hó végén egy kiló rizsre. De ki mondta, hogy hóvégi rizottó Arborio rizsből készül? Persze tényleg azzal a legfinomabb, de nem tragédia, ha másból van – a legtöbb hiperben vagy nagyobb közértben kapható kerek szemű rizs, amiből finom és tényleg ragacsos rizottó készülhet. Mi mentás zöldborsósat szoktunk csinálni, bár a férfi családtagok néha hiányolják belőle a húst, ha nagyon muszáj, azért megeszik. Jobb napokon kacsamellet vagy halat sütünk mellé.

Fejenként fél pohár rizzsel számolunk és kétszeres mennyiségű folyadékkal, húslevessel, tejszínnel és borral vegyesen. A hagymát vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a rizst, egy kicsit átforgatjuk, és lassan hozzáadjuk a húslevest, majd egy kevés bort és a végén a tejszínt, folyamatosan kevergetjük. Ha készen van, akkor rádobunk egy kevés vajat, és állni hagyjuk 5-10 percig. Miközben pihen, párolhatunk mellé zöldségeket – a családban a legnagyobb sláger a fokhagymás, kakukkfüves pirított paradicsom. De vajon párolt mentás zöldborsóval is finom. Aki szereti cifrázni a dolgokat, az sütőben sült céklát is adhat mellé.

Ahogy a piacon láttuk

Akinek nem nagyon van ötlete, az hó végén kövesse a nyugdíjas néniket és bácsikat, a kacsafartőből készülő húsleves például tőlük „lopott” ötlet, de ugyanilyen találmány a sült malac is, amelynek a húsa jóval olcsóbb a hagyományos  disznóhúsénál.

Nálatok mik tipikus hó végi fogások?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top