Gasztro

Elkészült Magyarország szendvicse

Magyarország tortája és az év első új kenyere – augusztus 20-a környékén már nem újdonság. Ezért gondoltunk egy nagyot, felkértük Bodrogiékat, hogy készítsék el az ország szendvicsét.

Az étterem séfje, Zoboki Zoltán, és a tulajdonos, Bodrogi Ádám azonban nem álltak meg egy szendvicsnél, hanem rögtön hármat készítettek. „Mindegyik szendvics egy-egy tájegységet szimbolizál: a Dunántúlt egy vadhúsos, a Duna–Tisza közét egy halas, és az Alföldet és a Kunságot pedig házi sajtos és túrókrémes szendvics jelképezi” – meséli Zoboki Zoltán mesterszakács, a Bodrogi étterem séfje.

Elkészült Magyarország szendvicse

A szendvicsekhez a kenyerek is házilag készültek, így első lépésként háromféle lisztből készült el a kovászos kenyér: az egyik fehér kenyérlisztből, a másik kukoricaliszttel, a harmadik Graham-liszttel kevert lisztből. A fehér és a Graham-liszteset zsemlényi bagettként, a kukoricásat minicipóként sütötték meg.

Dunántúl: Tűzdelt szarvasborjú-pecsenyés szendvics

Elkészült Magyarország szendvicseSzarvassült: Fiatal szarvascombot füstölt szalonnával sűrűn megtűzdelünk, és sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezve elősütünk, majd sütőben, 63 fokos maghőmérsékletig (vagy 130 fokon rozéra) sütünk.


Lilahagyma-lekvár: a nagyobb csíkokra vágott lila hagymát cukorral, mézzel karamellizáljuk, majd kevés  balzsamecetet adunk hozzá, és elfőzzük a levét.

Kakukkfűvel pirított sárgarépa: A sárgarépát nagyon vékony csíkokra (julienne-re) vágjuk, és egy tepsiben, pici olajon, kakukkfűvel megszórva, 180 fokon addig sütjük, amíg a szálak vége megpirul.

Összeállítás:
A szarvassültet vékony szeletekre vágjuk, majd a kis szeleteket egy-egy kis csokor sárgarépával megtöltjük és feltekerjük.  A tekercseket a bagett lilahagyma-lekvárral megkent alsó részére fektetjük.

Duna–Tisza köze: Cseresznyefán füstölt szürkeharcsasonkás szendvics

Elkészült Magyarország szendvicseA hosszában félbevágott Graham-lisztes bagettbe tépett, ropogós salátalevélágyat készítünk, és olívaolajból és hecsedlilekvárral készített öntettel csurgatjuk meg. A hajszálvékony harcsasonkaszeletekből rózsákat formázunk, és úgy kerülnek bele a szendvicsbe.

Harcsasonka: Letisztított, vastagabb, bőr nélküli szürkeharcsát vásárolunk a halasnál. Fele só, fele cukor keverékébe vastagon beforgatjuk, majd durva borssal és zsályalevelekkel fűszerezve két napig, többször átforgatva a hűtőben tartjuk. A két nap elteltével lemossuk róla a sót, leszárítjuk, és egy megdöntött tepsire visszatesszük a hűtőbe még egy kicsit, hogy a maradék víz is kicsuroghasson belőle. Ha van rá lehetőségünk, akkor cseresznyefán 40 percig füstöljük, majd egy hétig száraz, hűvös helyen hagyjuk szikkadni, érni. (De a készen kapható füstölődobozok sem rosszak.)

Alföld és a Kunság: Gomolyás szendvics

Elkészült Magyarország szendvicseA kukoricás minicipót vízszintesen négy szeletre osztjuk. Az alsó részére  fokhagymás vajon megfuttatott zsenge spenótlevelekkel kevert túrókrém kerül. A középső szinten egy vastagabb szelet tehéngomolya kap helyet, amelyet házilag te is legyárthatsz otthon. A szendvicset a felső szintre tett marinált kápiapaprika-saláta teszi teljessé.

Spenótos túrókrém:
A zsenge spenótleveleket vajon megfuttatjuk, és sózva, borsozva összekeverjük az áttört tehéntúróval. Fél órát hűtőben tartva hagyjuk összeérni az ízeket. 


Kápiapaprika-saláta: A paprikákat sütőben vagy nyílt lángon feketére sütjük, lehúzzuk a héját (ehhez praktikus 10 percre egy jénai tálba tenni, és így a párától szinte magától elvált paprikahéj könnyen lehúzható). A paprika húsát sózzuk, borsozzuk, fokhagymával ízesítjük, és egy olívaolajos, (bodza)ecetes, borsos marinádban néhány órát pihentetjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top