Gasztro

Szabolcsi almás máktorta lett az ország tortája 2012-ben

Cukormentes almatorta egressel – ez lett Magyarország cukormentes tortája, míg a "hagyományos mezőnyben" a szabolcsi almás máktorta lett a befutó.

Az ország tortája

Hatodszorra választották meg az ország tortáját, ami Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása, a szabolcsi almás máktorta lett. A győztes tortát – amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete háromfordulós zsűrizésben választott ki – augusztus 19–20-án bárki megkóstolhatja a budai rakparton, a Magyar ízek utcájában, 20-án pedig az ország több mint 150 cukrászdájában. Az összesen 25-30 ezer szelet torta elkészítéséhez egyebek mellett 300 kilogramm mák, 1,2 tonna alma és 200 kilogramm cukor szükséges – részletezte az elnök.

Szabolcsi almás máktorta lett az ország tortája 2012-ben

Az ország cukormentes tortája

Zila László süteménye, a „Cukormentes almatorta egressel” lett Magyarország cukormentes tortája 2012-ben. Az összetevők közt nincs se fehér liszt, se fehér cukor, se mesterséges adalékanyag, se tartósítószer – így a torta nem csak cukormentes, de még egészséges is. A sütemény az ország számos cukrászdájában – a Magyarország tortájához hasonlóan – kapható, mégpedig úgy, hogy feltüntetik a szénhidrát– és a kalóriaértéket is (egy szelet szénhidrátértéke 25,6 g, egy szelet kalóriaértéke pedig 309 kcal).

Ez lett Magyarország Cukormentes Tortája 2012-ben

„Azokat a tortákat kedveltük inkább, amelyek nem hagyományos cukrászsüteményt igyekeztek cukormentes formában lemásolni, hanem inkább újszerű és kreatív alternatívát tudnak mutatni” – mondta Mautner Zsófia, a Magyarország Cukormentes Tortája zsűrijének az elnöke, a Chili & Vanília blog szerzője. Az ajánlott alapanyagok listáját Oláh Ibolya, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa és táplálkozástudományi szakértője állította össze, aki elmondta:
„Az alapanyag-válogatást illetően a nevezők egy részét hatalmas dicséret illeti, mert mertek elég bátrak lenni, új alapanyagokkal kísérletezni, és érezhetően törekedtek a korszerű, egészséges megoldásokra. Nyilván sok csiszolni való részlet akad még, de a kezdő lépés a legfontosabb.”

A Magyarország Cukormentes Tortája az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös versenye, amelyet ebben az évben hirdettek meg először. A program célja részben az, hogy megmutassa a kézműves cukrászok cukorbetegek iránti, valamint az egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségét, valamint az, hogy ennek érdekében új, cukormentes recepteket és technológiákat is bevezessenek a cukrászatokba.

Cukormentes almatorta egressel, recept

Piskóta

125 g egész tojás
100 g nyírfacukor
50 g eritritol
175 g  teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g darált dió
320 g reszelt alma
25 g zabpehely
40 g olvasztott vaj
1 db citrom leve és reszelt héja
csipet só, őrölt fahéj, sütőpor

Krém

190 g fügecukor
150 g eritritol
300 g alma
1 db citrom leve és reszelt héja
50 g vaj
100 g tojássárgája
80 g pörkölt darált dió
1 db vaníliarúd
350 g állati eredetű tejszín
30 g diabetikus fehér csoki
40 g zselatin (1 liter víz és 16 dkg zselatinpor keverékéből mérve)

Egrespüré

300 g egres
15 g eritritol
7,5 g pektin


Technológiai leírás

A piskóta felverthez 3 db 16 szeletes piskótakarikát (23 cm átmérőjű) kenünk ki belőle, a sütőt 200 oC-ra melegítjük.

Az almák csumáját kivágjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rátesszük a reszelt citrom héját és levét, ill. a zabpelyhet. Az egész- tojásokat a nyírfacukorral és az eritritollal felverjük. Mikor a tojásokat felvertük, hozzáadjuk a reszelt almát, a szárazanyagokat és végül az olvasztott vajat. A kész masszát kikenjük és kb. 18 percig sütjük.

Az egrest az eritritol 2/3-ával feltesszük főzni. Mikor az eritritol megolvadt, botmixerrel pürévé aprítjuk. A maradék eritritolt  elkeverjük a pektinnel és mikor az egres forr, akkor hozzáadjuk, és 1-2 percig főzzük. Hűtőbe tesszük, és amíg áll, addig elkészítjük a krémet.

A krémhez az almát szintén kicsumázzuk, hasábburgonya-nyomón átnyomjuk és szintén rátesszük a citrom héját és levét. A fügecukrot karamellizáljuk, és amikor elérte a kívánatos színt, hozzátesszük a vajat, illetve az almát, és enyhén puhára pároljuk. Miután kész, leszűrjük és a leszűrt léhez hozzáadjuk a kikapart vaníliarudat, és feltesszük főni, majd a tojássárgájával 83 oC-ra befőzzük. Miután megvan, hozzátesszük a már vízzel összekevert zselatint. A kihűlt alaphoz hozzátesszük az olvasztott csokoládét, pörkölt diót és végül a habbá vert tejszínt.

A töltésnél az egrespürét a három lapra szétkenjük és a karamellkrémet a három lap közé töltjük. A tetejét szintén megkenjük krémmel, és az oldalát is. Ha a tortánk kifagyott, az oldalát pörkölt dióval panírozzuk és a tetejét almachips-szel díszítjük.

Tápanyag értékek:

1 szelet CH: 25,6 g
1 szelet kcal: 309 kcal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top