Gasztro

Kétfogásos nyaralás: Görögország

Görögországot mindenki úgy ismeri, hogy a görög saláta és gírosz országa, pedig ezeknél jóval izgalmasabb ételekkel is lehet találkozni. Gasztrokalauz és receptek.
Kétfogásos nyaralás: Görögország

Először is kezdjük a gírosszal, ami eredetileg bárányból készül és nincs benne hígított Erős Pista. Középen üreges pitába töltik a vékony csíkokra vágott bárányhúst, amihez zöldségeket (nem savanyított káposztát) és joghurtos öntetet adnak. Ez az autentikus gírosz, de mostanában már a görögök is máshogy készítik, a legtöbb helyen – valószínűleg a turisták hatására – például kerül bele sült krumpli is, sőt egyes sütödék joghurtos uborkasalátát (tzazikit) tesznek bele, hogy minél kiadósabb fogás legyen belőle.

Halak és társaik

Ha valaki Görögországban nyaral és szeret főzni, akkor mindenképpen menjen apartmanba. A kis tengerparti üdülőfalvakban ugyanis a görögök, kifigyelve a piaci rést, előszeretettel árulják az ott nyaralóknak a saját fogású halaikat és az egyéb finomságokat. A halakat és egyéb tengeri herkentyűket mindig frissen, hajnalban fogják, ezért nem kell félni, hogy bármi bajunk lesz tőle. A kenyerük egészen elképesztően finom, csakúgy mint a sajtjaik és a szőlőecetben eltett olajbogyó.
De ha már a görögöknél járunk, akkor mindenképpen próbáljunk hozzájutni valamilyen kecskéből készült fogáshoz, lehet ragu vagy akár füstölt kecske is, az ugyanis egész elképesztően finom, és nyugi, annak is ízleni fog, aki egyébként rá se bír nézni a kecsketejből készült cuccokra.
Sertésből kevés fogy, annál több viszont a hagyományos csirke és a birka, amit szerencsére a legtöbb helyen nagyon jól, faggyú nélkül készítenek. Akinek szerencséje van, az belefuthat egészben grillezett bárányba is, de az ára miatt ez a legtöbb helyen csak nagyobb ünnepekkor fordul elő.

Kétfogásos nyaralás: GörögországTejtermékben világelsők

Sokan csak a görögsalátából (ami náluk parasztsalátaként kapható) ismert fetát ismerik, de ennél jóval szélesebb a paletta. A legtöbb vidéki házban készül házi sajt, amelyet a piacokon vagy akár az utcai árusoktól is beszerezhetünk, a legjobbak az olajban eltett, pácolt sajtok, amit friss kenyérrel érdemes enni. A joghurtjuk sokkal sűrűbb és krémesebb a nálunk megszokottnál, nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a miénket 2-3 órán át csepegtetnénk. Ezt mézzel és gyümölcsökkel kikeverve eszik.

Desszertből halva és baklava, és a borok

A baklava nem más, mint a görögök zserbója, ami szerencsére nem annyira macerás (recept később). A halva pedig egy nugát, amit a Balkán különböző országaiban mind máshogyan készítenek, Görögországra a szezámmagos változat a legjellemzőbb, és sokban hasonlít a nálunk ismert grillázshoz.

Az italok közül a leghíresebb a mindenki által ismert ánizsos párlat, az ouzo. A borok közül a gyantás fehérbor, a recína közkedvelt, valamint a különböző édes vörösborok és mazsolaborok, amelyek a fröccshöz szokott magyaroknak elsőre kicsit tömények lesznek. Amit pedig érdemes megjegyezni, hogy ha valaki koccint velünk, akkor a csak a pohár teteje érhet össze, ha az alsó részt is odaütjük a másik poharához, az az egyik legnagyobb modortalanság.


Muszaka, vagyis a görögök rakott padlizsánja

Hozzávalók:

  • 1 ek. liszt
  • 50 dkg padlizsán
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 2 marék friss zöldfűszer keverék
  • ízlés szerint (morzsolt) feta
  • 3 dl (a tetejére) natúr joghurt
  • kis csipet fahéj
  • 3 nagy löket olívaolaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 vöröshagyma
  • 2 tojás
  • ízesítéshez só
  • 70 dkg (az igazi a bárány, de a kevert hús is megteszi) darált hús
Kategóriafőétel
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A padlizsánt vékonyra szeleteljük, szűrőbe rakjuk, és megsózzuk. Adunk neki ½ óra szundit. Ezalatt megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát az olajon. Ha ez kész, mehet rá a husi. Nagyon fontos, hogy ebben a szakaszban a húst folyamatosan nyomkodjuk villával, így nem sül össze. Ha a hús megpirult, felöntjük a paradicsommal, megszórjuk liszttel, zöld fűszerekkel, alaposan összekeverjük, és csendes lángon rotyogtatjuk 45 percig (néha megkavarjuk, nehogy odakapjon). Míg a ragu készül, a padlizsánokat papírtörlővel szárazra töröljük. Kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. Egy tálban összekeverjük a tojást, a joghurtot és a sajtot, plusz a fahéjat. 

Egy magasabb falú tűzálló edényt vékonyan kikenünk olajjal, és beletesszük a padlizsánok felét. Meglocsoljuk a húsos-zöldséges keverékkel, aztán ismét padlizsán, majd a husi. A tetejét meglocsoljuk a sajtos-tojásos-fetás keverékkel. Előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc, és kész a muszaka.

Baklava

Hozzávalók:

  • 14 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg méz
  • 30 dkg réteslap

Cukorszirup:

  • 10 dkg víz
  • 1 db citrom
  • 2-3 dl méz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, felolvasztjuk. Beletesszük a diót és jól összekeverjük, mehet bele a fahéj is. Egy réteslap méretű tepsit kivajazunk és ráterítünk két réteslapot, megkenjük olvasztott vajjal, ismét két réteslap következik vajjal meglocsolva, és ezt addig ismételjük, ameddig nem jutunk el 10 lapig. Majd jöhet rá krém ötöde, majd még 10 réteslap, kettesével, minden második után jöhet dió. A végére mehet még 10 réteslap, és ne felejtsük el megvajazni a rétegeket! A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeletelni szeretnénk, de nem vágjuk át az aljáig. Nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben készülhet a szirup, a citromot kicsavarjuk, majd mehet bele a méz, 2-3 deci vízzel felöntjük és felforraljuk. A kész, még forró sütire öntjük.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top