Utálják a halak a grillrácsot

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Akkor mégis, hogyan és milyen halat grillezzünk? Mi lesz az iszapos ponttyal a grillen, és a pisztráng bírja-e a megpróbáltatásokat? Harmath Csaba eligazítja a halimádókat.
2012. 07. 30. Gasztro rovat 

Utálják a halak a grillrácsotMilyen halakat érdemes grillezni? Fogas kérdés – pedig azt pont nem szabad grillezni!

Alaphelyzetben semmilyen halat nem grilleznék, illetve talán annyit, hogy grillrácson nem, félő ugyanis, hogy a hal törékeny húsa megadja magát a grill rácsán. Viszont ha egy öntöttvas lapot helyezünk a grill rácsára, az már rendben lesz. Ne felejtsük el azonban azt is szépen gazdagon megolajozni, vagy először szalonnát kisütni rajta. Bár ezt annyira nem szoktam szeretni, számomra a hal maradjon csak hal!

Szóval ha van rostlapon, került is rá valamiféle zsiradék, akkor elkezdhetjük a felkészülést a hal grillezésére.

Megelőzi azonban ezt a fázist még a kiválasztás folyamata. Itt is fontos szempont az, milyen hal is legyen. A száraz hal grillezés után még szárazabb lesz, tehát a hal legyen zsíros. Nyugi, ezek telítetlen zsírsavak, viszont telis-tele omega–3-verzióval, ami ugye, csupa jó dolgot tesz a szervezetben.

Lazac és társai a grillen

Alapeset a lazac. Ha lehet, válasszunk vastag filét, és egy csipesszel vegyük ki a szálkáit. Bár szeretem a serpenyőben ropogósra sült bőrét, de a rostlapon sütésnél inkább vegyük azt is le, ugyanis úgysem fog ropogósra sülni. Akkor meg minek? Pedig van benne íz rendesen, de itt szerintem nem szükséges. Ízlés dolga. Mondjuk a lazac oldalvonalánál végighúzódó szürke húsrész sem kell, amit nemcsak esztétikai okok miatt érdemes eltávolítani, hanem azért is, mert nem igazán tiszta az íze. A lazac elkészítése egyszerű: nem kell pácolni, én épp csak megforgatom egy citromlé-olívaolaj keverékben, esetleg kerül bele kis zöldfűszer is, de inkább csak só és bors. Fel a rostlapra, és nem szabad megvárni, hogy a húsa törjön. Inkább legyen kissé alulkészült, mint túlkészült.

A lazac közeli (és hazai) rokona a pisztráng. Ezt lehet bőrösen sütni, hiszen megnyúzni nem sok esélyünk van! Só, bors kívül-belül, aztán jöhet a kreativitás. Azért ezzel kicsit óvatosan: nem szabad elnyomni a hal saját ízét. A hasüregbe mehetnek zöldfűszerek, igen változatossá teszik, de elég egy fél fokhagyma akár, s mellé egy szelet citrom. Mindezek a sütés közben szépen beleadják az ízeiket a hal lemezei közé. Érdemes egy széles lapáttal levenni a szeletet a rostról, mert igen könnyen törik. Egy lehetséges fűszerezése, amit én imádok, és ekkor nem is kell nagyon vigyázni az állagára: só-bors és semmi más a grillezéshez, majd meglocsolni olvasztott vajjal, melybe egy gerezd fokhagyma és egy nagy csokor finomra vágott petrezselyem került. A hal húsát bőröstül leszedjük a csontról, tányérra halmozzuk és meglocsoljuk a vajas condiment-nal. Esetleg kerülhet bele egy kis nagyon finomra vágott citromhéj is. Mennyei!

Utálják a halak a grillrácsot


A hazai halak közül a többit én hanyagolnám. Szeretem a harcsát, de igazán jót grillről még nem ettem. A ponty meg nagyon kétesélyes. A pocsolyaíz sajnos a grillen mintha felerősödne...

Viszont a tengeri halak közül bátran válogathatunk. Nagy kedvencem a szardínia. Zsíros ugyan kissé, grillezve emlékeztet kicsit az olajos halra. De nagyon finom, nem is rontom el semmivel, csak sóval fűszerezem. Nagyon jó mindenféle nyers zöldsalátákkal is. A friss hering sem igényel különösebb fűszerezést. A makréla is finom, de azért elég száraz a húsa, ezért ennél már szerepet kapnak a zöldfűszerek és a pácok. Igaz, itt a cél nem a húsának porhanyósabbá tétele, hanem a száraz érzet csökkentése.

Tonhal a favorit

Nagy kedvencem a tonhal, ebből is a zsíros hasi részek, de azokat sashimi formában nyersen szeretem fogyasztani. A háton található filét jól lehet grillezni, itt is moderált fűszerezéssel, ugyanakkor itt sokkal fontosabb az időtényező. Sokan át akarják sütni a tonhalsteaket, pedig nem szabad. Csak kérget kapjon! Véres úgysem lesz, és omlósabb is ebben az állapotban. Ugyanakkor ha átsütöd, inkább hasonlatos lesz a konzerv tonhal állagára, de lé nélkül, kissé fűrészporosan. Maradjunk az egyszerűbb verziónál!

Nem célom az, hogy mindent átfogó értekezést írjak a témában, csak néhány impressziómat szerettem volna leírni. Alaptételem az, hogy a hal csak minimális beavatkozást igényel, nem szabad semmiképp elnyomni azt a finomságot, ami általában jellemzi.

Egyetlen kivétel azonban nálam is akad, s ezt a titkot meg is osztom. Van egy jóféle thaï jellegű pácom, amibe a halat beleforgatva szeretem grillezni, s ez gyakran segít a száraz húsú halakon is: egy rész olívaolaj, egy rész citromlé, egy rész lime, egy-két chili paprika, 1 teáskanál reszelt friss gyömbér és két-három nagy kanál tépett koriander. Na ebben bármit megforgatva öt perc után már fogyasztható is, de a rostlapra feltéve igen szaftos, orientális jellegű grillezett halat kapunk. Bármiből!

Címkék: tippek, grill, hal
Legfrissebb a címlapról:
Peller Mariann: Kornél jár
Ajánlott oldalak: Grill, Hal, Halétel, Halpedikűr
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Catilina 2012-07-30 13:30

„Utálják a halak a grillrácsot”

 

A helyükben én is utálnám.

Torolt_felhasznalo_483454 2012-07-30 12:58

Majd a pógár eldönti, mit akar grillezni.
Ilyenben simán lehet.

dani zsuzsanna 2012-07-30 11:38

nem mindegy milyen hal..

van olyan össze csukható,grillező rács..az összeszorítja a halat és meg tudod forgatni hogy mindkét oldal megsüljön

ha meg mini grillben sütöm,akkor a rácsra szoktam tenni alufoliát..így ami kisül belőle nem csöpög le..

a lazac filét szeretem a legjobban ami bőrös.azt be szoktam fűszerezni,majd bekenem egy kis méz és szója szósz keverékkel..nagyon finom

a szardiniát is szeretem..a grillezett szardiniárol spanyolország jut eszembe..én annak a szálkáit is van hogy megettem,mert szétomlik a szájban :-)

nyami

sarga_rozsa87 2012-07-30 11:09

ezzel egyetértek, a halat tényleg nem kell grillezni

Nők Lapja Cafe 2012-07-30 11:09

Akkor mégis, hogyan és milyen halat grillezzünk? Mi lesz az iszapos ponttyal a grillen, és a pisztráng bírja-e a megpróbáltatásokat? Harmath Csaba eligazítja a halimádókat.

Nők Lapja Café: Utálják a halak a grillrácsot

Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma

Elloptak egy Csontváry-képet a MODEM-ből

A festmény több mint százmillió forintot ér.
Facebook lájkok száma
Így készül a mennyei orgonaszörp

Így készül a mennyei orgonaszörp

Az orgonáról legtöbbször a csodás virágillat jut...
Facebook lájkok száma

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orrával festő fiú

Gyermekbénulásban szenved, kezét, lábát nem tudja...
Facebook lájkok száma
Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi a közösségi oldalon keresztül fordult...
Facebook lájkok száma

Tavaszi parfüm – házilag

Idén úgy fest, mintha igazi tavasz lenne. A fák szépen...
Facebook lájkok száma
Különleges adásra készül Tatár Csilla

Különleges adásra készül Tatár Csilla

Tatár Csilla most először mutatta meg a nagy...
Facebook lájkok száma
Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje. Ökoanyu most egy...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma4
Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A 300 könyvújdonságot felvonultató eseményen mintegy...
Facebook lájkok száma
Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Kiverte a biztosítékot a popénekes a tokiói...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma571 Hozzászólások száma3
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma302 Hozzászólások száma6
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma223
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma133
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma110
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma80 Hozzászólások száma8
Lebuktak a mosószerek

Lebuktak a mosószerek

Az, hogy a mosószerekben olyan anyag van, amitől a...
Facebook lájkok száma73 Hozzászólások száma40
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma69

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem