Utálják a halak a grillrácsot

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Akkor mégis, hogyan és milyen halat grillezzünk? Mi lesz az iszapos ponttyal a grillen, és a pisztráng bírja-e a megpróbáltatásokat? Harmath Csaba eligazítja a halimádókat.
2012. 07. 30. Gasztro rovat 

Utálják a halak a grillrácsotMilyen halakat érdemes grillezni? Fogas kérdés – pedig azt pont nem szabad grillezni!

Alaphelyzetben semmilyen halat nem grilleznék, illetve talán annyit, hogy grillrácson nem, félő ugyanis, hogy a hal törékeny húsa megadja magát a grill rácsán. Viszont ha egy öntöttvas lapot helyezünk a grill rácsára, az már rendben lesz. Ne felejtsük el azonban azt is szépen gazdagon megolajozni, vagy először szalonnát kisütni rajta. Bár ezt annyira nem szoktam szeretni, számomra a hal maradjon csak hal!

Szóval ha van rostlapon, került is rá valamiféle zsiradék, akkor elkezdhetjük a felkészülést a hal grillezésére.

Megelőzi azonban ezt a fázist még a kiválasztás folyamata. Itt is fontos szempont az, milyen hal is legyen. A száraz hal grillezés után még szárazabb lesz, tehát a hal legyen zsíros. Nyugi, ezek telítetlen zsírsavak, viszont telis-tele omega–3-verzióval, ami ugye, csupa jó dolgot tesz a szervezetben.

Lazac és társai a grillen

Alapeset a lazac. Ha lehet, válasszunk vastag filét, és egy csipesszel vegyük ki a szálkáit. Bár szeretem a serpenyőben ropogósra sült bőrét, de a rostlapon sütésnél inkább vegyük azt is le, ugyanis úgysem fog ropogósra sülni. Akkor meg minek? Pedig van benne íz rendesen, de itt szerintem nem szükséges. Ízlés dolga. Mondjuk a lazac oldalvonalánál végighúzódó szürke húsrész sem kell, amit nemcsak esztétikai okok miatt érdemes eltávolítani, hanem azért is, mert nem igazán tiszta az íze. A lazac elkészítése egyszerű: nem kell pácolni, én épp csak megforgatom egy citromlé-olívaolaj keverékben, esetleg kerül bele kis zöldfűszer is, de inkább csak só és bors. Fel a rostlapra, és nem szabad megvárni, hogy a húsa törjön. Inkább legyen kissé alulkészült, mint túlkészült.

A lazac közeli (és hazai) rokona a pisztráng. Ezt lehet bőrösen sütni, hiszen megnyúzni nem sok esélyünk van! Só, bors kívül-belül, aztán jöhet a kreativitás. Azért ezzel kicsit óvatosan: nem szabad elnyomni a hal saját ízét. A hasüregbe mehetnek zöldfűszerek, igen változatossá teszik, de elég egy fél fokhagyma akár, s mellé egy szelet citrom. Mindezek a sütés közben szépen beleadják az ízeiket a hal lemezei közé. Érdemes egy széles lapáttal levenni a szeletet a rostról, mert igen könnyen törik. Egy lehetséges fűszerezése, amit én imádok, és ekkor nem is kell nagyon vigyázni az állagára: só-bors és semmi más a grillezéshez, majd meglocsolni olvasztott vajjal, melybe egy gerezd fokhagyma és egy nagy csokor finomra vágott petrezselyem került. A hal húsát bőröstül leszedjük a csontról, tányérra halmozzuk és meglocsoljuk a vajas condiment-nal. Esetleg kerülhet bele egy kis nagyon finomra vágott citromhéj is. Mennyei!

Utálják a halak a grillrácsot


A hazai halak közül a többit én hanyagolnám. Szeretem a harcsát, de igazán jót grillről még nem ettem. A ponty meg nagyon kétesélyes. A pocsolyaíz sajnos a grillen mintha felerősödne...

Viszont a tengeri halak közül bátran válogathatunk. Nagy kedvencem a szardínia. Zsíros ugyan kissé, grillezve emlékeztet kicsit az olajos halra. De nagyon finom, nem is rontom el semmivel, csak sóval fűszerezem. Nagyon jó mindenféle nyers zöldsalátákkal is. A friss hering sem igényel különösebb fűszerezést. A makréla is finom, de azért elég száraz a húsa, ezért ennél már szerepet kapnak a zöldfűszerek és a pácok. Igaz, itt a cél nem a húsának porhanyósabbá tétele, hanem a száraz érzet csökkentése.

Tonhal a favorit

Nagy kedvencem a tonhal, ebből is a zsíros hasi részek, de azokat sashimi formában nyersen szeretem fogyasztani. A háton található filét jól lehet grillezni, itt is moderált fűszerezéssel, ugyanakkor itt sokkal fontosabb az időtényező. Sokan át akarják sütni a tonhalsteaket, pedig nem szabad. Csak kérget kapjon! Véres úgysem lesz, és omlósabb is ebben az állapotban. Ugyanakkor ha átsütöd, inkább hasonlatos lesz a konzerv tonhal állagára, de lé nélkül, kissé fűrészporosan. Maradjunk az egyszerűbb verziónál!

Nem célom az, hogy mindent átfogó értekezést írjak a témában, csak néhány impressziómat szerettem volna leírni. Alaptételem az, hogy a hal csak minimális beavatkozást igényel, nem szabad semmiképp elnyomni azt a finomságot, ami általában jellemzi.

Egyetlen kivétel azonban nálam is akad, s ezt a titkot meg is osztom. Van egy jóféle thaï jellegű pácom, amibe a halat beleforgatva szeretem grillezni, s ez gyakran segít a száraz húsú halakon is: egy rész olívaolaj, egy rész citromlé, egy rész lime, egy-két chili paprika, 1 teáskanál reszelt friss gyömbér és két-három nagy kanál tépett koriander. Na ebben bármit megforgatva öt perc után már fogyasztható is, de a rostlapra feltéve igen szaftos, orientális jellegű grillezett halat kapunk. Bármiből!

Címkék: tippek, grill, hal
Ajánlott oldalak: Grill, Hal, Halétel, Halpedikűr
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Catilina 2012-07-30 13:30

„Utálják a halak a grillrácsot”

 

A helyükben én is utálnám.

Torolt_felhasznalo_483454 2012-07-30 12:58

Majd a pógár eldönti, mit akar grillezni.
Ilyenben simán lehet.

dani zsuzsanna 2012-07-30 11:38

nem mindegy milyen hal..

van olyan össze csukható,grillező rács..az összeszorítja a halat és meg tudod forgatni hogy mindkét oldal megsüljön

ha meg mini grillben sütöm,akkor a rácsra szoktam tenni alufoliát..így ami kisül belőle nem csöpög le..

a lazac filét szeretem a legjobban ami bőrös.azt be szoktam fűszerezni,majd bekenem egy kis méz és szója szósz keverékkel..nagyon finom

a szardiniát is szeretem..a grillezett szardiniárol spanyolország jut eszembe..én annak a szálkáit is van hogy megettem,mert szétomlik a szájban :-)

nyami

sarga_rozsa87 2012-07-30 11:09

ezzel egyetértek, a halat tényleg nem kell grillezni

Nők Lapja Cafe 2012-07-30 11:09

Akkor mégis, hogyan és milyen halat grillezzünk? Mi lesz az iszapos ponttyal a grillen, és a pisztráng bírja-e a megpróbáltatásokat? Harmath Csaba eligazítja a halimádókat.

Nők Lapja Café: Utálják a halak a grillrácsot

Tévhitek helyett... Facebook lájkok száma8

Tévhitek helyett...

Öntsünk tiszta tejet a pohárba, beszéljünk az ESL dobozos tejről

Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Palya Bea: „A lányom születése helyrehozta a kapcsolatomat anyámmal”

Palya Bea-interjú

Mezítláb pörög-forog, dobbant, talpa alatt az...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Szupercuki fotók Ricky Martin divatdiktátor ikreiről

Ennivalóak Ricky Martin ikrei

Ricky Martin nemcsak magát, hanem a fiait is szereti a...
Facebook lájkok száma
Szeretőség: ki a vesztes?

Szeretőség: ki a vesztes?

Van egy férfi és van egy nő! Egymásra néznek,...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma4
Baleset érte Salma Hayeket

Baleset érte Salma Hayeket

Megint bokasérülés érte Salma Hayeket, így csak...
Facebook lájkok száma
Apja megtiltotta Britney Spearsnek a házasságot

Nem lesz újabb Britney-nász

Nem állhat újra az oltár elé az énekesnő, mert az apja...
Facebook lájkok száma
Így készül a világ a húsvétra

Így készül a világ a húsvétra!

Éneklő filippínó kislányok, csuklyás bűnbánók...
Facebook lájkok száma
Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma
Fotó: a világ legbénább lánykérése

Fotó: a világ legbénább lánykérése

Pedig romantikusnak indult...
Facebook lájkok száma
Répás linzer húsvétra

Répás linzer húsvétra

Ezt az egyszerűen elkészíthető linzert azok is bátran...
Facebook lájkok száma
Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Egy aranyos húsvéti ajtódísz egyből ünnepi hangulatot...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Nemcsak mi öregszünk, hanem a tetoválásaink is, velünk...
Facebook lájkok száma584 Hozzászólások száma17

Ahogyan Gabriel García Márquez a világot látta

Gabriel García Márquez bölcsességeiből válogattunk egy...
Facebook lájkok száma364
Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Cindy Lauper dalát énekelte a nővér.
Facebook lájkok száma282
Meghalt Gabriel García Márquez

Meghalt Gabriel García Márquez

A Nobel-díjas kolumbiai író, újságíró halálhíréről a...
Facebook lájkok száma180 Hozzászólások száma3
Lenyűgöző reptéri fotó

Lenyűgöző reptéri fotó

8 órán keresztüli gépfelszállások egyetlen képen.
Facebook lájkok száma44
Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármennyire helyes állat is

Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármenniyre helyes állat is

Vannak a cicások, a kutyások és a nyulasok. Mi...
Facebook lájkok száma41
Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Szenvedélybetegségek, elfuserált szerelmek, botrányos...
Facebook lájkok száma41
Így készülnek a sztárok a húsvétra

Így készülnek a sztárok a húsvétra

Húsvét közeledtével kinyitották családi albumukat a...
Facebook lájkok száma35

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem