Kétfogásos nyaralás: Horvátország

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Sorozatunk következő részében Horvátország a célállomás, ahol kedvükre válogathatnak a halimádók és a húsfüggők.
2012. 07. 17. Gasztro rovat 

Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk, ugyanis a történelem során számos „külső” hatás befolyásolta a helyi gasztronómiát, de az ország földrajzi fekvése is lehetőséget ad arra, hogy a konyhája igen változatos legyen. Görög, török, magyar, de még olasz hatásokat is érezhetőek a fogásokon.

Levesben gyengék, de halban ott vannak


2 fogásos nyaralás: HorvátországA horvát konyha, ellentétben mondjuk a magyarral vagy az orosszal, levesben elég szegényes, de főleg a tengerparti részeken azért belefuthatunk egy finom, paradicsomos hallevesbe, az úgynevezett brudetbe, ezt általában agyagedényben, parázs felett főzik. De néhány helyen csinálnak citromlevest és savanyú, káposztás fogásokat is. Mielőtt azonban felszívnánk magunkat a karcsú leveskínálaton, nézzünk szét halas fogások között. A horvátok nem nagyon tökölnek a halakkal, sózzák, borsozzák őket és grillen kisütik, minek is cifrázni, ha valami friss, akkor nem kell neki a tupír, gyorsan el kell készíteni és megenni. Sok helyen az apartmanok tulajdonosai friss hallal lepik meg a nyaralókat, amit aztán kedvükre megsüthetnek. Ha ekkora szerencse ér minket, vissza ne utasítsuk, csiholjunk tüzet, és süssük meg az ajándékot. Sokan csinálnak házi fűszerolajat, amivel sütés közben és után is jól bekenik a halat. Aki pedig valami igazán ínyenc falatra vágyik, az kóstolja meg a giricét, ami bő olajban ropogósra sütött apró hal, sózott hagymával a legfinomabb.

Kétfogásos nyaralások

– Marokkó

– Oroszország

Nemcsak halból, de egyéb tengeri herkentyűkből is bő a kínálat, tintahalat, polipot és kagylót is szinte minden étteremben felszolgálnak, ezektől sem szabad félni, a legtöbb helyen ugyanis teljesen friss az áru.

Burek, csevap és a többiek


A halak mellett a frissen sütött húsok is nagyon finomak a szomszédban, sok marhát és a sertést sütnek, ezekhez paradicsomos mártást, esetleg ajvárt, vagyis sültpaprika-krémet esznek. A húsokat sem szokták agyonfűszerezni, csak só, bors és fokhagyma kerül rájuk, esetleg egy kevés rozmaring vagy kakukkfű, szigorúan olyan növények, amelyeket a kertben is megtalálhatunk.
Senki sem mehet haza úgy Horvátországból, hogy ne kóstolná meg a bureket, vagyis a horvát rétest, amit sós túróval, vagy akár hússal is tölthetnek, de a hagyományos rétessel ellentétben ezt nem feltekerik, csak rétegezik.

Most pedig jöjjön két autentikus recept, amelyet otthon is elkészíthet bárki.

2 fogásos nyaralás: HorvátországAjvár – ahogy a sztárok rovat vezetője készíti (isteni – a szerk.)

Hozzávalók 3-4 főre:

• 1 padlizsán
• 5 kápia paprika – lehet kaliforniai is, de az valakinek túl édes
• 2 paradicsom
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma

A zöldségeket megmossuk, a hagymát meghámozzuk, a padlizsánt jól megszurkáljuk. Beteszünk mindent egy tepsibe, majd 170 fokon elkezdjük sütni őket. Nem árt átforgatni a zöldségeket, ugyanis könnyen odakaphatnak. A paprika, a paradicsom és a hagymák hamarabb átsülnek, mint a padlizsán, ezért azokat előbb kivesszük, és a padlizsánra még hagyunk nagyjából 15 percet.
Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, majd a paprikákról levágjuk a csumáját, és a paradicsomról, a paprikáról és a padlizsánról lehúzzuk a héjukat. Felkockázzuk, majd összeturmixoljuk őket. Hogy tökéletes állagú legyen, külön turmixolunk mindent, a hagymákat kicsit durvábbra hagyjuk. Az egészet összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de lehet bele tenni pici rozmaringot és olívaolajat.

A recept gazdájának tippje:  Bolondítsd meg! Az íze miatt szoktam megsütni kétmaréknyi bacon szalonnát. Ezt később összeaprítom, és ugyanúgy az összeturmixolt mártáshoz adom. Kicsit füstöst ízt kölcsönöz neki, de vegetáriánusok inkább hagyják ki ezt a mutatványt!

Aki autentikusabb módon szeretné elkészíteni, az a paprikát és a padlizsánt parázson süti meg.

Tipp: A paprika héja nagyon könnyen lejön, ha sütés után rögtön zacskóba tesszük, és néhány percig hagyjuk pihenni.

2 fogásos nyaralás: HorvátországCsevapcsicsa

Hozzávalók 4-6 személy részére

• 70 dkg darált zsíros marhahús
• 30 dkg darált zsíros sertéshús
• 1 mokkáskanál szódabikarbóna
• 2 gerezd fokhagyma
• 2-3 evőkanál hideg víz (de a szénsavas ásványvíz se rossz
)
• só, bors ízlés szerint

A marhahúst és a sertéshúst háromszor átdaráljuk (ha csak száraz hús van otthon, akkor adjunk hozzá 10 dkg vesefaggyút), majd a húst összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, borssal és a fokhagymával. Egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap vékony kolbászokat formálunk belőle, és vagy parázs felett, vagy egy kevés olajon, serpenyőben megsütjük. 

Friss kenyérrel befaljuk. 

Címkék: recept, Horvátország
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Vége a húsvéti ünnepeknek, asztalt bontott a rokonság,...
Facebook lájkok száma
Illatos fűszerkertek

Illatos fűszerkertek

Akár egy cserépben, akár egy falon megtermelhetjük a...
Facebook lájkok száma
A 10 éves hárfaművész

A 10 éves hárfaművész

Alisa Sadikova még csak 10 éves, de elképesztő...
Facebook lájkok száma
Balesetben meghalt Károly herceg sógora

Balesetben meghalt Károly herceg sógora

A 62 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett,...
Facebook lájkok száma
„Ha mozdulok, egész vagyok”

„Ha mozdulok, egész vagyok”

Szabad tánc, terápia és mozgásmeditációs módszer...
Facebook lájkok száma
Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

A cicák állítólag maguk kérik, hogy táncoljon velük a...
Facebook lájkok száma
13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

Ugyan még nem a legjobb az idő, de álmodozni és...
Facebook lájkok száma
Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Adele öltözőjében mindig lennie kell ciginek, de tilos...
Facebook lájkok száma
Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma427 Hozzászólások száma2
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma209 Hozzászólások száma4
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma198
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma106
Együk vagy ne együk? 10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma101
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma95
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma94
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma60

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem