Kétfogásos nyaralás: Horvátország

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Sorozatunk következő részében Horvátország a célállomás, ahol kedvükre válogathatnak a halimádók és a húsfüggők.
2012. 07. 17. Gasztro rovat 

Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk, ugyanis a történelem során számos „külső” hatás befolyásolta a helyi gasztronómiát, de az ország földrajzi fekvése is lehetőséget ad arra, hogy a konyhája igen változatos legyen. Görög, török, magyar, de még olasz hatásokat is érezhetőek a fogásokon.

Levesben gyengék, de halban ott vannak


2 fogásos nyaralás: HorvátországA horvát konyha, ellentétben mondjuk a magyarral vagy az orosszal, levesben elég szegényes, de főleg a tengerparti részeken azért belefuthatunk egy finom, paradicsomos hallevesbe, az úgynevezett brudetbe, ezt általában agyagedényben, parázs felett főzik. De néhány helyen csinálnak citromlevest és savanyú, káposztás fogásokat is. Mielőtt azonban felszívnánk magunkat a karcsú leveskínálaton, nézzünk szét halas fogások között. A horvátok nem nagyon tökölnek a halakkal, sózzák, borsozzák őket és grillen kisütik, minek is cifrázni, ha valami friss, akkor nem kell neki a tupír, gyorsan el kell készíteni és megenni. Sok helyen az apartmanok tulajdonosai friss hallal lepik meg a nyaralókat, amit aztán kedvükre megsüthetnek. Ha ekkora szerencse ér minket, vissza ne utasítsuk, csiholjunk tüzet, és süssük meg az ajándékot. Sokan csinálnak házi fűszerolajat, amivel sütés közben és után is jól bekenik a halat. Aki pedig valami igazán ínyenc falatra vágyik, az kóstolja meg a giricét, ami bő olajban ropogósra sütött apró hal, sózott hagymával a legfinomabb.

Kétfogásos nyaralások

– Marokkó

– Oroszország

Nemcsak halból, de egyéb tengeri herkentyűkből is bő a kínálat, tintahalat, polipot és kagylót is szinte minden étteremben felszolgálnak, ezektől sem szabad félni, a legtöbb helyen ugyanis teljesen friss az áru.

Burek, csevap és a többiek


A halak mellett a frissen sütött húsok is nagyon finomak a szomszédban, sok marhát és a sertést sütnek, ezekhez paradicsomos mártást, esetleg ajvárt, vagyis sültpaprika-krémet esznek. A húsokat sem szokták agyonfűszerezni, csak só, bors és fokhagyma kerül rájuk, esetleg egy kevés rozmaring vagy kakukkfű, szigorúan olyan növények, amelyeket a kertben is megtalálhatunk.
Senki sem mehet haza úgy Horvátországból, hogy ne kóstolná meg a bureket, vagyis a horvát rétest, amit sós túróval, vagy akár hússal is tölthetnek, de a hagyományos rétessel ellentétben ezt nem feltekerik, csak rétegezik.

Most pedig jöjjön két autentikus recept, amelyet otthon is elkészíthet bárki.

2 fogásos nyaralás: HorvátországAjvár – ahogy a sztárok rovat vezetője készíti (isteni – a szerk.)

Hozzávalók 3-4 főre:

• 1 padlizsán
• 5 kápia paprika – lehet kaliforniai is, de az valakinek túl édes
• 2 paradicsom
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma

A zöldségeket megmossuk, a hagymát meghámozzuk, a padlizsánt jól megszurkáljuk. Beteszünk mindent egy tepsibe, majd 170 fokon elkezdjük sütni őket. Nem árt átforgatni a zöldségeket, ugyanis könnyen odakaphatnak. A paprika, a paradicsom és a hagymák hamarabb átsülnek, mint a padlizsán, ezért azokat előbb kivesszük, és a padlizsánra még hagyunk nagyjából 15 percet.
Hagyjuk kihűlni a zöldségeket, majd a paprikákról levágjuk a csumáját, és a paradicsomról, a paprikáról és a padlizsánról lehúzzuk a héjukat. Felkockázzuk, majd összeturmixoljuk őket. Hogy tökéletes állagú legyen, külön turmixolunk mindent, a hagymákat kicsit durvábbra hagyjuk. Az egészet összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de lehet bele tenni pici rozmaringot és olívaolajat.

A recept gazdájának tippje:  Bolondítsd meg! Az íze miatt szoktam megsütni kétmaréknyi bacon szalonnát. Ezt később összeaprítom, és ugyanúgy az összeturmixolt mártáshoz adom. Kicsit füstöst ízt kölcsönöz neki, de vegetáriánusok inkább hagyják ki ezt a mutatványt!

Aki autentikusabb módon szeretné elkészíteni, az a paprikát és a padlizsánt parázson süti meg.

Tipp: A paprika héja nagyon könnyen lejön, ha sütés után rögtön zacskóba tesszük, és néhány percig hagyjuk pihenni.

2 fogásos nyaralás: HorvátországCsevapcsicsa

Hozzávalók 4-6 személy részére

• 70 dkg darált zsíros marhahús
• 30 dkg darált zsíros sertéshús
• 1 mokkáskanál szódabikarbóna
• 2 gerezd fokhagyma
• 2-3 evőkanál hideg víz (de a szénsavas ásványvíz se rossz
)
• só, bors ízlés szerint

A marhahúst és a sertéshúst háromszor átdaráljuk (ha csak száraz hús van otthon, akkor adjunk hozzá 10 dkg vesefaggyút), majd a húst összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, borssal és a fokhagymával. Egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap vékony kolbászokat formálunk belőle, és vagy parázs felett, vagy egy kevés olajon, serpenyőben megsütjük. 

Friss kenyérrel befaljuk. 

Címkék: recept, Horvátország
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Tévhitek helyett... Facebook lájkok száma8

Tévhitek helyett...

Öntsünk tiszta tejet a pohárba, beszéljünk az ESL dobozos tejről

Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Erre jó a nedves wc papír

Erre jó a nedves wc papír

A nedves toalettpapír használata közel sem annyira...
Facebook lájkok száma
Zavarba hozták Szinetár Dórát

Zavarba hozták Szinetár Dórát

Párja csípőmozgásáról faggatták a színésznőt.
Facebook lájkok száma
Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Nem voltak megelégedve a stylist aznapi döntésével.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma6
Meglepő dolgot tett VV Józsi

Meglepő dolgot tett VV Józsi

Rendbe szeretné tenni anyagi helyzetét a Való Világból...
Facebook lájkok száma
Együtt húsvétol Rékasi, Détár és Pikali

Együtt húsvétol Rékasi, Détár és Pikali

Az ünnepekre összehozza a családot a válófélben lévő...
Facebook lájkok száma
Süssünk linzernyuszit!

Süssünk linzernyuszit!

Nyuszi alakú sütit készíteni jó mulatság, különösen...
Facebook lájkok száma
Húsvéti last minute édességek, falatkák

Húsvéti last minute édességek, falatkák

Könnyű elkészíteni, ráadásul remekül mutatnak az...
Facebook lájkok száma
Kiderült: Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergő Batizzal

Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergely Batizzal

A műsorvezetőnő kegyeiért küzdöttek meg egykor –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Ausztráliai körútjuk során Sydney-ben a hercegi párt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma40
Így még sosem láttad Angela Merkelt! – galéria

Így még sosem láttad Angela Merkelt!

Olaszországban nyaral a világ legbefolyásosabb...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma416 Hozzászólások száma10
Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Az egész család számára kiváló időtöltés
Facebook lájkok száma225
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma164
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma67 Hozzászólások száma4
3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma59
Komoly kullancsinvázió várható

Komoly kullancsinvázió várható

Sajnos a kullancsokat idén is megkímélte a hideg tél,...
Facebook lájkok száma53 Hozzászólások száma7
Vekerdy: kell a házi feladat vagy sem?

Házi feladat

Mit kell csinálni a „nemszeretem” dolgokkal? Dr....
Facebook lájkok száma34

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem