2016. 08. 31. Erika, Bella

Kétfogásos nyaralás: Horvátország

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Sorozatunk következő részében Horvátország a célállomás, ahol kedvükre válogathatnak a halimádók és a húsfüggők.

Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk, ugyanis a történelem során számos „külső” hatás befolyásolta a helyi gasztronómiát, de az ország földrajzi fekvése is lehetőséget ad arra, hogy a konyhája igen változatos legyen. Görög, török, magyar, de még olasz hatásokat is érezhetőek a fogásokon.

Levesben gyengék, de halban ott vannak


2 fogásos nyaralás: HorvátországA horvát konyha, ellentétben mondjuk a magyarral vagy az orosszal, levesben elég szegényes, de főleg a tengerparti részeken azért belefuthatunk egy finom, paradicsomos hallevesbe, az úgynevezett brudetbe, ezt általában agyagedényben, parázs felett főzik. De néhány helyen csinálnak citromlevest és savanyú, káposztás fogásokat is. Mielőtt azonban felszívnánk magunkat a karcsú leveskínálaton, nézzünk szét halas fogások között. A horvátok nem nagyon tökölnek a halakkal, sózzák, borsozzák őket és grillen kisütik, minek is cifrázni, ha valami friss, akkor nem kell neki a tupír, gyorsan el kell készíteni és megenni. Sok helyen az apartmanok tulajdonosai friss hallal lepik meg a nyaralókat, amit aztán kedvükre megsüthetnek. Ha ekkora szerencse ér minket, vissza ne utasítsuk, csiholjunk tüzet, és süssük meg az ajándékot. Sokan csinálnak házi fűszerolajat, amivel sütés közben és után is jól bekenik a halat. Aki pedig valami igazán ínyenc falatra vágyik, az kóstolja meg a giricét, ami bő olajban ropogósra sütött apró hal, sózott hagymával a legfinomabb.

Kétfogásos nyaralások

– Marokkó

– Oroszország

Nemcsak halból, de egyéb tengeri herkentyűkből is bő a kínálat, tintahalat, polipot és kagylót is szinte minden étteremben felszolgálnak, ezektől sem szabad félni, a legtöbb helyen ugyanis teljesen friss az áru.

Burek, csevap és a többiek


A halak mellett a frissen sütött húsok is nagyon finomak a szomszédban, sok marhát és a sertést sütnek, ezekhez paradicsomos mártást, esetleg ajvárt, vagyis sültpaprika-krémet esznek. A húsokat sem szokták agyonfűszerezni, csak só, bors és fokhagyma kerül rájuk, esetleg egy kevés rozmaring vagy kakukkfű, szigorúan olyan növények, amelyeket a kertben is megtalálhatunk.
Senki sem mehet haza úgy Horvátországból, hogy ne kóstolná meg a bureket, vagyis a horvát rétest, amit sós túróval, vagy akár hússal is tölthetnek, de a hagyományos rétessel ellentétben ezt nem feltekerik, csak rétegezik.

Most pedig jöjjön két autentikus recept, amelyet otthon is elkészíthet bárki.

Ajvár – ahogy a sztárok rovat vezetője készíti

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 5 db kápia paprika
  • 1 db padlizsán
Ajvár – ahogy a sztárok rovat vezetője készíti
Kategória előétel
Elkészítési idő 50 perc
Nehézségi szint közepes

Elkészítés

Tipp: A paprika héja nagyon könnyen lejön, ha sütés után rögtön zacskóba tesszük, és néhány percig hagyjuk pihenni. 

Csevapcsicsa

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2-3 evőkanál víz
  • 70 dkg (zsíros) darált marhahús
  • 30 dkg (zsíros) darált sertéshús
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
Csevapcsicsa
Kategória főétel
Elkészítési idő 30 perc
Nehézségi szint könnyű

Elkészítés

Friss kenyérrel befaljuk.



Címkék: Horvátország
Hozzászólások