Gasztro

Sabayon: a puccos borsodó

Mostanság divat minél puccosabban hívni az ételeket, még akkor is, ha világ egyik legegyszerűbb öntetéről beszélünk. A sabayon pont ilyen: sodó pezsgővel.
Sabayon: a puccos borsodó

Bár a neve franciás, a sabayon (ejtsd: szabajon) egy olasz eredetű desszert. Leginkább borsodóra hasonlító krém, amit önmagában vagy gyümölccsel is fogyasztanak. A titka a rengeteg tojássárgája és a pezsgő vagy bor. Mi pezsgővel ajánljuk, ugyanis akkor sokkal könnyebb lesz az egyébként elég laktató krém. A másik titok pedig a türelem, a sabayon ugyanis gőz felett készül, állandóan kevergetve; ha valaki egy picit otthagyja a tojást, azonnal kicsapódik. Ez a fajta sodó egyébként nemcsak édesen, hanem sósan is jó, hasonlóan finom, mint a hollandi mártás, csak az alkoholnak köszönhetően egy kicsit pikánsabb. Készítik édes vagy száraz borból, de likőrökkel is csinálják. A sabayon másik titka az állaga: a sodó akkor jó, ha a kanálból lassan, nyúlósan csorog, de nem túl sűrű. A palacsinta- és a piskótatészta közötti állag a tökéletes.

A kész krémet aztán tálalhatjuk langyosan, kihűlve, vagy akár gyümölcsökkel összesütve. Hasonlóan a crème brûlée-hez ez a desszert is jól viseli a karamellizálást, egy kevés cukrot egy cukrászfáklya vagy grillsütő segítségével kicsit rá lehet pirítani.

Sabayon: a puccos borsodóAz alapsabayon receptje

Hozzávalók 3-4 személyre:

6 tojás sárgája
2 dl száraz pezsgő
12 dkg cukor

A tojássárgáját jól elkeverjük a cukorral, majd gőz fölött elkezdjük habosra keverni, vigyázni kell, hogy az edény alja ne érjen bele a vízbe. Ha elkezdett kifehéredni és a cukor teljesen elolvadt, mehet hozzá óvatosan csorgatva a pezsgő, folyamatos keverés mellett a duplájára kell nőnie a krémnek.

Tipp: Vaníliás cukrot is adhatunk a tojássárgájához
.

A sabayon egy nagyon közkedvelt változata citrommal készül. Ebben az esetben az alkoholmennyiség felét cseréljük le frissen facsart citromlére, és 1 citrom héját reszeljük bele, a végén pedig 5 dkg vajat is adjunk a krémhez. Ez a sodó a vaj miatt kicsit nehezebb, de a citromlé jól kiegyenlíti. Akármilyen gyümölcsre ráönthetjük a kész öntetet, és sütőben néhány perc alatt pirosra süthetjük.

Ha már tojássárgája

Mivel a sabayonhoz csak tojássárgája kell, a fehérjéből csinálhatunk pavlovát, vagy akár habcsókot is, amit később összetörünk és gyümölccsel rétegezve pohárba teszünk, majd erre öntjük a sodót. Hidd el, sokkal egyszerűbb, mint egy rendes, levegős piskótát összehozni.

Sabayon: a puccos borsodóLehet sósan is

Ha valaki sósan szeretné, akkor a cukrot, úgy ahogy van, hagyja ki a receptből, helyette használjon sót, fehér borsot, és a végén reszeljen bele egy kevés parmezánt (de más félkemény sajttal is nagyon finom). Arra is érdemes figyelni, hogy a sós változat csak száraz alkohollal működik.

Tipp: Halak mellé is tökéletes, de akkor érdemes egy kevés citromlevet is tenni a mártásba. 

Desszertkurzus a Nők Lapja Cafén 

Macaron

Cobbler

Clafoutis

Crème brûlée

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top