Barcelonától Tajvanig eszik a kürtőskalácsot

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Nemcsak a matyó hímzés terjed külföldön, a kürtős kalács is egyre újabb területeket hódít meg magának. Az első találkozás nem mindig egyszerű, van, aki az egészet egyben akarja bekapni.
Írta: SN2012. 07. 15. Gasztro rovat 

Miközben mi a Balaton partján vagy egy nyári fesztiválon majszoljuk a kívül ropogós, belül puha finomságot, talán nem is sejtjük, hogy a külföldre költözött magyarok a világ egyre több városát helyezik fel a kürtőskalácsozó helyek térképére. Egy barcelonai, egy New York-i és egy torontói kürtőskalácsos számolt be nekünk arról, hogyan fogadják más országok lakói ezt az idegenek számára formabontó édességet.

Barcelonai nyár Klikk a képre a galériáért!
Barcelonai nyár. Klikk a képre a galériáért!


Barcelonában tajvaniak ismerték fel ujjongva


Spanyolország második legnagyobb városa még nincs annyira messze tőlünk, hogy a Sziget fesztiválra  járó spanyol fiatalok ne ismerhetnének rá kürtőskalácsra. Itt mindössze egy hónapja nyitotta meg a Ximenetas nevű üzletet a város egyik legforgalmasabb utcájában egy fiatal pár, Nógrádi Noá és Nagy Illés. Vállalkozó kedvüket Noá édesapja tüzelte fel, aki a kezdetektől mondogatta, hogy valami boltot kellene nyitni. A kürtőskalács ötlete először csak viccként merült fel. Aztán rájöttek, hogy lehetne is rá kereslet egy olyan országban, ahol a frissen facsart narancslé mellé is odakészítenek három csomag cukrot.

„Nemrég például egy csapat tajvani fiatal jött be tapsikolva az üzletbe, hogy jaj de jó, hogy itt is van ilyen, mert Tajvanon is, és imádják – tudtuk meg Noától, hogy még Ázsiában is sütik a kürtőskalácsot. – Voltak amerikaiak, akik a nyaralás minden napján visszajöttek, és úgy búcsúztak el, hogy köszönik szépen, még sosem ettek ilyet előtte, de ez az új kedvenc ételük. Olyanok is akadnak, akiknek a barcelonai nyaralásáról szóló Facebook-albumában a Gaudí-épületekről és a híres Boquería piacról készült képek között a mi kis kürtőskalácsozónk is helyet kap. Azért ezt jó érzés látni.” 

Egyértelmű, hogy az ott élő magyarok is felfedezték maguknak a helyet, és sok izraeli is betér. Kiderült, hogy a kürtőskalács náluk is nagy kedvenc. A barcelonaiak még ismerkednek vele, de egy katalán lány, aki korábban megfordult Magyarországon, már a lángost is előre megrendelte. Az első törzsvendégek között idős helyi nénik is akadnak, akik meglepően lelkesen fogadták az újdonságot.

Barcelonától Tajvanig eszik a kürtőskalácsotÖsszenyomják, körberágják

„Az első napokban előfordult, hogy húsz-harminc ember is odatömörült az ablakhoz nézni, ahogyan készítjük. Kész attrakció volt – mesélte Noá. – Általában először csodálkoznak, húzogatják a szemöldöküket, hogy ez meg mi, valami furcsa pizza? Az is muris, hogy akárhogy mutogatjuk, hogy ez egy spirál, letépsz egy kis csíkot, aztán megeszed, az emberek csak nem tudják, hogyan kezdjenek neki. Van, aki az egészet be akarja fölülről kapni. Van, aki összenyomja egy lappá, és mint egy szendvicset, úgy eszi, mások elkezdik körbe-körberágcsálni. Aranyos, amikor egy talpig menedzserbe öltözött úriember azon lamentál, hogy akkor most ez voltaképpen hogyan is működik.”

Hogy a spanyoloknak megkönnyítsék a rászokást, elkezdtek egy kisebb méretet is árulni, mivel ott a kis adagokhoz, tapasokhoz szoktak az emberek. Ezért elsőre nem tudják elképzelni, hogyan tudnák az egészet megenni. Emellett még egy újítást vezettek be, amire nagyon büszkék: „Rengetegen kérték, hogy legyenek sós ízek is, ezért nekiálltunk, és kikísérleteztünk egy tényleg egyedi receptet – magyarázta Noá. – Van paradicsomos, pesztós, olajbogyós, szezámmagos, sajtos, szotyis és tökmagos kalácsunk is. Az állaga ugyanolyan különleges és könnyed, mint az édeseknek, az íze pedig kicsit a pizzáéra hasonlít. A tengerpartról jövők imádják, sörrel együtt nagyon jó kombó.”

New Yorkban is látványosság

„A kürtőskalácssütés gondolata már régóta foglalkoztatott, mivel itt sehol senki nem készíti. Minden nemzetiség ételét, süteményét meg lehet találni, sokan ismerik a magyar süteményeket, de a kürtőskalácsról nagyon kevesen tudnak – mondta nekünk Kozma Hajnal, aki Erdélyből, Csíkkarcfalváról származik és a családjának köszönhetően nagyon finom, házi készítésű ételeken nőtt fel. – Gyermekkorom óta kenyeret és kürtőskalácsot sütöttünk ünnepekre és lakodalmakra, nagymamám, dédnagyi és édesanyám nagyszerűen sütnek-főznek.”

A háttérben New York
A háttérben New York


A Chimney Cake nevű üzletet tavaly szeptemberben nyitották meg a párjával a családjaik segítséggel. A cél az, hogy a kürtőskalácsot megismertessék a New York-iakkal, és a jelek szerint jól haladnak, de a magyar vásárlók bizalmáért is nagyon hálásak.

„A vendégek nagy érdeklődéssel nézik, ahogyan készítjük. Sokan visszajárnak, a mindennapos vendégeink többsége amerikai – mesélte Hajnal. – Szeretik, hogy helyben, frissen sütjük.” Nagyon sok megható élményük volt, mióta megnyitottak, volt, akit a nagymami sütijére emlékeztették az ízek, és előfordult olyan vendég, aki már tíz-húsz éve nem evett kürtőskalácsot. Egyszer bement hozzájuk egy nagyon idős bácsi, aki gyerekkorában ideiglenesen egy erdélyi származású családnál élt, és a házinéni készítette néha. Azóta nem látott ilyet egészen addig, mikor egy nap felismerte a New York Times nevű napilapban a Hajniék boltjáról szóló cikkben, így jutott el hozzájuk.

Torontóban is rászoktak

Kanada legnagyobb városában is kapható kürtőskalács a Szabó család üzletében, a Krepeszben. Itt a főszerep a kávénak és a palacsintának jutott, ezt egészítették ki az arrafelé különlegesnek számító péksüteménnyel. „Szerettünk volna valami egyszerűt és mást adni a kávé mellé azoknak, akik éppen nem kívánnak palacsintát enni. A receptet módosítottuk, ahogyan mi szeretjük” – magyarázta nekünk Szabó Christian, aki tizenkét éve költözött ki az édesapjához Kanadába az édesanyjával és a három testvérével.

Mindannyian az üzletben dolgoznak, de a konyha lelke az anyuka. Ő készíti családi recept szerint a helyben ismert francia palacsintához képest sokkal lágyabb, magyaros verziót. A legnépszerűbb a hortobágyi palacsintához hasonló palacsinta, amit ott Chicken-Stew Crepes néven kell kérni, de különlegesnek számít a torontóiak számára a túrós, a meggyes és a diós palacsinta is.

Torontóban is ugyanúgy csinálják
Torontóban is ugyanúgy csinálják


„A kürtőskalács a magyarok körében természetesen nagyon népszerű, szinte mindegyikük vesz belőle, amikor nálunk jár – mesélte. – Torontóban egyébként mindenki bevándorló, és akik még nem láttak ilyet, azok első ránézésre nem értik. Napi kérdéssé vált például, hogy mit teszünk a közepébe. Nem mindenki tudja hová tenni azt sem, hogy mi kerül három dollárba egy cukros tésztán, de vannak visszatérő vendégeink, akik ráéreztek a kürtőkalács egyszerűségére.” A töltelékkel egyelőre még nem kísérleteztek, de azt már kitapasztalták, hogy mogyorókrémmel, frissen vágott gyümölccsel és jégkrémmel is nagyon finom.  

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

felhasználó 2012-07-17 16:35

NEM:D

Régebben nem foglalkoztam ilyesmivel, hidegen hagyott, hogy ki mit gondol, lát, érez stb. ebben a kérdésben, de amióta (lassan egy éve) a zanyaországban élek -tőlem független okok miatt, továbbá személyes indíttatásból-, és kéretlenül kaptam meg- és elítélést az itteiektől, szemet szúrnak az ilyen témák. És egyre jobban várom, hogy lejárjon a letöltendő (idő) és hazamehessek. ;)

Ettől az egyszemélyes kis tragédiától eltekintve: a székelyek nem szokják magyarnak vallani magukat, leszámítva például a népszámlálást, ahol sokan hátrahagyják a mellveregetős székelységüket annak érdekében, hogy minél több legyen az ország magyar ajkú lakossága, ami ugye hozzásegít bizonyos jogok gyakorlásához.

 

teodoravegh 2012-07-17 00:11

akkor csatlakozom! mi tajvantol egy kicsit meg keletebbre, Okinawan, japan legdelebbi szigeten keszitjuk a kurtoskalacsot. Chimney cake helyett Trumpet Cake-nek neveztuk el, mert ezen a szubtropusi helyen a kemeny nem sokat mondana :)
valahogy igy keszul...
http://www.youtube.com/watch?v=D5cGuGE2jSs

gezemici 2012-07-16 21:26

Ilyenkor a székelyek nem magyarok?

felhasználó 2012-07-16 21:08

A kürtőskalácsot (így, egybe) mondjuk inkább transzilvanikumnak... vagy legalább említsük meg, hogy A magyarok a kevésbémagyaroktól, Székelyföldről vették át a receptet.

Torolt_felhasznalo_483454 2012-07-16 13:12

Eddig a cocilizmus tört a világuralomra, de az legalább, nem volt ekkora nagyotmondás! Valami alapja volt.

Kerima 2012-07-16 13:01

mondjuk az eredetéről sem ártana írni....

melind@_SK 2012-07-16 11:28

Felvidéken is nagy sikere van, minden vásárban, szabadtéri rendezvényen megtalálható a kürtőskalács- trdelník. :) A fahéjas a legfinomabb.

Nők Lapja Cafe 2012-07-16 11:10

Nemcsak a matyó hímzés terjed külföldön, a kürtős kalács is egyre újabb területeket hódít meg magának. Az első találkozás nem mindig egyszerű, van, aki az egészet egyben akarja bekapni.

Nők Lapja Café: Barcelonától Tajvanig eszik a kürtőskalácsot

Tévhitek helyett... Facebook lájkok száma8

Tévhitek helyett...

Öntsünk tiszta tejet a pohárba, beszéljünk az ESL dobozos tejről

Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma
Kiderült: Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergő Batizzal

Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergely Batizzal

A műsorvezetőnő kegyeiért küzdöttek meg egykor –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Vekerdy: házi feladat igen vagy nem?

Házi feladat

Mit kell csinálni a „nemszeretem” dolgokkal? Dr....
Facebook lájkok száma
Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Ausztráliai körútjuk során Sydney-ben a hercegi párt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Így még sosem láttad Angela Merkelt! – galéria

Így még sosem láttad Angela Merkelt!

Olaszországban nyaral a világ legbefolyásosabb...
Facebook lájkok száma
Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Sőt új munkahelyeket is létrehozna.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma11
Ideális párosok a számmisztika szerint

Ideális párosok a számmisztika szerint

Lehetséges, hogy két ember azonnal egymásba szeret?...
Facebook lájkok száma
Így húsvétolnak a magyar celebek

Így húsvétolnak a magyar celebek

Tatár Csilla vörös rúzzsal, Vajna Tímea egy...
Facebook lájkok száma
Levetkőzött Zámbó Krisztián

Levetkőzött Zámbó Krisztián

Nincs olyan, amit meg nem tesz szerelméért az egykori...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

„Lelki beteg lett, megplasztikáztatta az arcát...” –...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma212 Hozzászólások száma7
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma100
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma46
Rolling Stonest is játszik a margitszigeti szökőkút

Mától újra zenél a margitszigeti szökőkút

Az újjáépített és kibővített formájában tavaly nyáron...
Facebook lájkok száma38
Palya Bea: „A lányom születése helyrehozta a kapcsolatomat anyámmal”

Palya Bea-interjú

Mezítláb pörög-forog, dobbant, talpa alatt az...
Facebook lájkok száma24 Hozzászólások száma3

Szeles, esős húsvét vár ránk

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz...
Facebook lájkok száma20
Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Radics Jani az egykori X-Faktor-győztes, Oláh Gergő...
Facebook lájkok száma18 Hozzászólások száma3

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem