2017. 04. 30. Katalin, Kitti

Csináld magad: fűszervajas bagett

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
400 forint, ennyibe került az a fűszervajas bagett, amelyre valamelyik nap elcsábultunk. Finom volt, de nem kell mesterszakácsnak lenni ahhoz, hogy legyártsuk otthon.
2012. 07. 14. |

Kövess minket!

f Ajánlom
Csináld magad: fűszervajas bagett


Előre is szeretnénk elnézést kérni mindenkitől, hogy nem házibagettel próbálkoztunk, de 30 fokos hőségben dagasztani nem egy leányálom. De előre is ígérjük, hogy néhány héten belül lesz házi bagett a Nők Lapja Cafén.

Mi az egyszerűség kedvéért elősütött bagettet vettünk, de a többnapos is simán megteszi. Ott annyit érdemes kipróbálni, hogy miután megtöltöttük a vajjal, néhány órára a mélyhűtőbe tesszük, és úgy sütjük meg.


A titok a fűszervaj

Mi három különféle fűszervajat csináltuk, amelyeket 4 perc alatt gyártottunk le: zöldfűszeres (vaj, fokhagyma, só, bors, petrezselyem), szárított paradicsomos (olívabogyó, szárított paradicsom, bors), füstölt sportnis (sprotni, mustár, fokhagyma) készült.

A háromféle fűszervajhoz 25 dkg vajat használtunk el, és 6 db 12 centis bagett 250 forintba került, a vajért 350 forintot fizettünk, a többi hozzávalót pedig a szekrényben találtuk. Pont ezért jó műfaj a fűszervaj: ha van jó minőségű vaj otthon, akkor bármit fel lehet dobni vele 1-2 perc alatt, és még a legízetlenebb húst is feldobja. (Nekünk a hétvégén grillezett natúr csirkemell lesz a maradék fűszervajakkal.)

Fűszervajat mindig szoba-hőmérsékletű, kenhető állapotú vajból csináljunk! A hozzávalókat aprítógéppel vagy botmixerrel keverjük össze, és vagy felhasználjuk azonnal, vagy frissen tartó fóliába tekerve a hűtőben tároljuk.

Így csináld!

A bagettet 1 centinként vagdosd be, majd kicsit feszítsd szét, és jó vastagon kenj a résbe fűszervajat. Ha megvagy, 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt süsd meg! Ennyi.

Csináld magad: fűszervajas bagett

Édes fűszervajak

Ha szeretnéd egy kicsit cifrázni a dolgot, akkor csinálhatsz édes fűszervajat is, mézzel, eperrel, narancshéjjal, fahéjjal, vaníliával, ezek kaláccsal lesznek a legfinomabbak. Különösen fontos, hogy ne sózott vajat vegyél, ugyanis azzal nem lesz az igazi. És az sem árt, ha az epret és a narancsot kicsit felfőzöd a felhasználás előtt. 

Mi szikkadt kalácsot vagdostunk be, kentünk meg vajjal és tettük egy éjszakára hűtőbe, másnap isteni reggeli lett belőle. De palacsintával is isteni.

 

 

Címkék: bagett fűszervaj
Olvass tovább

Hozzászólások