Afrikai kecskeleves helyett nigériai udvarlót kaptunk

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Ráuntunk a gyrososra és a kínai kifőzdére, ezért kipróbáltunk egy étkezdét, ahová csak afrikaiak járnak. Egy dimenziókapun átjutottunk Nigériába.
Írta: SN2012. 07. 07. Gasztro rovat 
A Rákóczi téri piactól egy saroknyira áll egy kifőzde, ami kívülről nagyjából úgy néz ki, mint egy kínai gyorskajálda, viszont kizárólag afrikaiakat látni benne. Ennek megfelelően az étel sem a hazai kifőzdékben szokásos szezámmagos csirke, borsófőzelék feltéttel, vagy falafeltál, hanem például afrikai kecskeleves. Évek óta tervezem, hogy egyszer kipróbálom, eljött az idő.

Kis Afrika a Bérkocsis utcában
Kis Afrika a Bérkocsis utcában - Kattints a képre a galériáért!

Az afrikai konyhához eddig egyszer volt szerencsém Franciaországban, egy kis cseréptálban hoztak ki pár szenesre sült csirkecombot. Külsőre ijesztőnek tűnt, de azóta is csak egyetlen ember sütött nekem finomabb csirkét. Az élmény másik részét a feltűnően kerek, ennivaló afrikai asszonyok adták, akik felszolgáltak. Abban a percben megértettem, hogyan lehetett szexi a Willendorfi Vénusz.

Állítólag magyarok is betévednek


A társaság a Bérkocsi utcai kifőzdében sem múlta alul a

Afrikai kecskeleves helyett fekete udvarlót kaptunk

várakozásaimat, amint beléptem, minden asztaltársaság odaköszönt, és itt is dolgozik egy középkorú, teltebb hölgy, aki a hely tyúkanyójának tűnt. A magyart jobban beszélték, mint bármelyik kínai, és kiderült, hogy Zanzibárból jöttek.

A magyar vendégek kedvence állítólag az afrikai harcsából készült leves, ami távol áll a halászlétől, paradicsom sincsen benne. Rájárnak még a csípős kecskelevesre is, de ezekből pont kifogytak, mire odaértem. Végül mindenből kikértem egy kicsikét. Így a zanzibári fűszeres rizs és a sima rizs mellé kaptam spenótos okrát, tökmagos szárított halat, csípős marhahúsragut, egy kis főtt tarkababot és egy sült banánt. Nyugat- és kelet-afrikai ételeket vegyesen.

Kitört a perpatvar


A zsákmánnyal letelepedtem a három foglalt asztalból ahhoz, ahol csak egy szem nigériai srác üldögélt. Ajánlották a légkondis felső szintet is, ahol csak üres asztalok álltak, de inkább izzadtam lenn a többiekkel az afrikai tánczenére. Ezzel pont kifogtam egy megállíthatatlanul udvarló fiatalembert, aki aztán megsértődött, mert nem akartam meghívni a bekamuzott esküvőmre.

Amikor a szemem sarkából jeleztem a hely tyúkanyójának, hogy nem hagynak enni, rögtön kiosztotta a fiút, amiből csodálatos perpatvar támadt. Beszállt a mi oldalunkon egy vállasabb srác is izomtrikóban. Csak a magyar sörökről kellett volna letakarni a címkét, és senki sem mondta volna meg, hogy ez a jelenet Magyarországon játszódik. A zűrzavarban végre elkezdhettem az étellel foglalkozni.

Mennyei marha és horror nyálka


A marharagu olyan omlósra sikerült, hogy sok magyaros kifőzde példát vehetne róla és a felszolgáló srác azt magyarázta, hogy ez a keserűlevél-leves, de itt már angol-afrikai-mutogatós kommunikációra váltottunk át. Kiderült, hogy itt minden főételt levesnek hívnak, csak bő lé híján néztem őket második fogásnak. Keserű ízt nem éreztem a marha mellett, viszont a ragunak nézett levest nem paradicsom tette pirossá, ahogy először gondoltam, hanem a vöröses színű pálmaolaj.

A galériáért kattints a képre!
A pultban a hely tyúkanyója

Az okrára nagyon kíváncsi voltam, mert a törököknél már kóstoltam mindenféle húsos ragukban, de használják Malajziától Tunézián át az Egyesült Államok déli részéig rengeteg helyen. Ez egy zöldség, ami egészben úgy néz ki, mint egy hosszúkás, barázdált paprika, de az ízét inkább a sült cukkinihez lehetne hasonlítani. A tányéromon található spenótos okrát viszont nyúlós nyálka borította, ami felett nem tudtam napirendre térni, és innentől hősi küzdelemmé vált a vacsora. Később kinyomoztam, hogy a nyálka az okrából jön, a megjelenése az elkészítési módjától függ. Van, aki nyálkásan szereti.

Öblítés is jár


Közben irigykedve néztem az asztaltársamra, aki egy nagy tál vizet kapott, hogy abban öblögesse le a kezét. A levese mellé ugyanis egy nagy fehér masszát tettek le elé lapostányéron, és úgy ette, mint mi a fehér kenyeret, csak még gyurmázgatta kicsit az ujjaival. Ez a massza a fufu, ami jamgyökérből készül, és az íze teljesen semleges, mint a mi levestésztánké.

Áttértem közben az egusi levesre, ami egy szárított halat takart paradicsomos-hagymás őrölt tökmagban. Ezt is sokat öblítettem a malátás üdítőmmel, mivel a halnak erőteljes, szardíniás íze volt. Elszégyelltem magam, hogy hiába tartottam magam lelkiismeretes halevőnek, igazából a tonhal, a hekk, a pisztráng, a fogas, a lazac, a ruszli és a halászlé az, ami megy. A szardínia csak ízesítésnek. A végén a számban tomboló ízorgiát a sült banánnal csitítottam.

Az afrikai nap azután sem ért véget, hogy hazamentem. A házunk liftjében lecsapott rám az egyik ott lakó nigériai srác, érdeklődött, hogy egyedül lakom-e itt, vagy a férjemmel. Vele az esküvői vendéglistáig nem jutottunk el, csak álltam döbbenten, hogy bár évek óta laknak itt afrikaiak, pont ma szólítottak le először.

A vacsora ára itallal: 1500 forint
A hely hangulata: 10/10
A kiszolgálás: 10/10
Az étel: 4/10

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

kyushuben 2012-07-07 21:38

:) tetszett a beszámoló!!

kyushuben 2012-07-07 21:36

:) tetszik a beszámoló!!

gerdamama 2012-07-07 20:31

"Rajtunk kívül is csak feketék voltak a helyiségben"

 

A hosztesz kislányon kívül természetesen, aki a fesztivál pólójában várta és regisztrálta a vendégeket. Csak azért egészítem ki gyorsan a beszámolót, nehogy azt higgyék a megbízói, hogy elhagyta az őrhelyét! :D

 

Kaptunk tőle egy erre az alkalomra készített könyvet is, amely a résztvevő étkezdék közül mutat be néhányat, a tulajdonosok életrajzával és 1-1 recepttel. Nagyon érdekes olvasmány, érdekes sorsok. Ki mivel foglalkozott a hazájában, mielőtt nyakába vette a világot, és végül Pesten nyitott étkezdét.

gerdamama 2012-07-07 20:11

"Évek óta tervezem, hogy egyszer kipróbálom, eljött az idő."

 

Azért ez aligha volt véletlen. Bevallhatta volna "SN", hogy a két héttel ezelőtt rendezett  Világbüfé Fesztivál adta az ötletet. (Még jobb lett volna, ha előre szól.) A rendezvény célja az volt, hogy az egyre ismertebb és népszerűbb külföldi éttermek mellett az egyszerű, autentikus kifőzdékre is felhívják a figyelmet. A résztvevők listáján első volt az említett Afrikai Büfé. (A tulaj mellesleg Zanzibárból települt Magyarországra, nem Nigériából, bár tök mindegy. Csak ha már "tudósít" az ember, legyen precíz...) 

 

Mi is ezt a kajáldát választottuk, mert szeretünk mindent kipróbálni, és az afrikai konyha eddig kimaradt az életünkből.

Az étellel nem volt olyan szerencsénk, mint SN-nek. Bár rendkívül ízletes volt minden, de csak marhából és tyúkból készült fogásokat kínáltak, én pedig valami egzotikusabbra vágytam. Zsiráfragura, vizilópörköltre, mit tudom én.

 

A  légkör viszont nagyon kellemes volt, bár ez nézőpont kérdése. Én bizony dupla 00-ra értékeltem volna (húszéves koromban is!), ha egy levakarhatatlan idegen nem hagy nyugodtan enni. De hát mindenki mástól boldog...

Rajtunk kívül is csak feketék voltak a helyiségben, vagy hatan, és nagyon kedvesen segítettek választani, magyarázták, hogy melyik étel micsoda, mert a szakácsnő nagyon rosszul beszélt magyarul. Készségesek voltak, csöppet sem tolakodóak. Tőlem ezért kapnak 10 pontot.

 

U.i.: Esküszöm, hogy a mi házunkban is lakik két afrikai srác! Most leltározom fejben a szomszéd csajszikat, vajon melyikük lehet SN.

lustadög 2012-07-07 18:56

Hát nem tudom, nekem a kedvencem ő volt, pár éve:

 

http://wangfolyo.blogspot.hu/2008/08/legjobb-kinai -vendeglo.html

 

Nyitottság és kellő bátorság kell hozzá, tényleg. Viszont kedvet is kaptam hozzá most így hirtelen.. jövő héten mindenképp felkeresem. Másoknak is ajánlanám.. de nem tudom tiszta szívvel, mert volt olyan ismerősöm, aki nem mert bejönni velem oda. Aztán persze mindenből csomagoltatott magának:))

receptgyujto2 2012-07-07 18:47

En nem tudom, hogy milyen lehet a hely, de az iras nagyon tetszett! Foleg a bekamuzott eskuvo resz :)))

castaic 2012-07-07 18:07

ToNight Menu? Rice+Salata? Dontsuk el hogy magyar vagy angol- vagy magyangol vagy mi....? Ez nem aranyos es feluletes. Tyukanyo pedig nagyon lengen oltozok azzoh hogy a etelt talaljon. HACCP. Az kifozde egy kaosz, nem talalok benne semmi jo hangulatot. Foleg a tolakodo udvalok sem viccesek.

Nők Lapja Cafe 2012-07-07 18:07

Ráuntunk a gyrososra és a kínai kifőzdére, ezért kipróbáltunk egy étkezdét, ahová csak afrikaiak járnak. Egy dimenziókapun átjutottunk Nigériába.

Nők Lapja Café: Afrikai kecskeleves helyett nigériai udvarlót kaptunk

Tévhitek helyett... Facebook lájkok száma8

Tévhitek helyett...

Öntsünk tiszta tejet a pohárba, beszéljünk az ESL dobozos tejről

Címlapon

Legjobbak

Merészebb, mint a festészet: Nosztalgikus plakátkiállítás az Iparművészetiben

Nosztalgikus plakátkiállítás az Iparművészetiben

Flora szappan, Mondiano szivarpapír, Standard rádió,...
Facebook lájkok száma

Hatalmas vihar, marad a rossz idő

Hiába volt hetek óta meleg, most újra inkább az ősz,...
Facebook lájkok száma
Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Állítja, ma sem csinálná másképp, ha újra kezdhetné.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Tradíció dizájnba zárva

Tradíció dizájnba zárva

A húsvét a vidámság és a hagyományaink felélesztésének...
Facebook lájkok száma
VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát – videó

VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát

Bevodkázott a cuki lány.
Facebook lájkok száma
Együk, vagy ne együk?  10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma
Sztárénekesek vintage reklámokban

Sztárénekesek vintage reklámokban

A napjainkban egyre divatosabb stílusból a hírességek...
Facebook lájkok száma
Babát vár Tila Tequila

Babát vár Tila Tequila

Megmutatta kismamapocakját a biszex valóságshow-sztár.
Facebook lájkok száma
Rókákkal barátkozik a húszéves természetfotós

Rókákkal barátkozik a húszéves természetfotós

Egy fiatal finn srác könyvtár vagy kocsma helyett az...
Facebook lájkok száma
3 generáció, 1 kérdés: Mit jelent számodra a húsvét?

3 generáció, 1 kérdés: Húsvét

Anya, lány és unoka
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma191
3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma91
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma87
30 elképesztő bevásárlótáska

30 elképesztő bevásárlótáska

Készítőik kreativitásból kitűnőre vizsgáztak.
Facebook lájkok száma67
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma45

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma40
Itt a szezon: három finomság eperrel

Itt a szezon: három finomság eperrel

Idén tavasszal a szokásosnál hamarabb terem az eper,...
Facebook lájkok száma36
Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Egyedi módon oldották meg az oslói lakásban a...
Facebook lájkok száma19

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem