Dunszt: eljött a befőzés ideje

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Lehet, hogy nagyanyáink 20 kiló gyümölcs alatt nem is álltak neki lekvárt főzni, de mi attól még 1-2 kiló gyümölccsel is próbálkozhatunk. Sőt merész párosításokat is üvegbe zárhatunk.
Írta: Tánya2012. 07. 06. Gasztro rovat 
Dunszt: eljött a befőzés ideje


Lekvárt csak akkor főzzünk, ha az adott gyümölcsnek szezonja van, a melegházi vagy külföldről behozott portékából sosem lesz igazán ízletes lekvár. Most ribizli-, málna-, meggy- és rózsalekvárt érdemes főzni, a barackok szezonja 1-2 hét múlva kezdődik, a fügére augusztus közepéig kell várni, az alma és körte pedig szeptember közepétől lesz lekvárképes állapotban. Nézd meg, hogy mikor miből vehetsz biztosan hazait.

Sütibe és kenyérre

Nekünk az vált be, hogyha nekilátunk, akkor egy adott lekvárból rögtön kétfélét is csinálunk, az egyik a hagyományos nagyiféle, a másik pedig átturmixolt. Az előbbi sokkal finomabb vajas kenyérrel vagy joghurttal, az utóbbi pedig süteményekhez lesz jó. Napjainkban már lehet kapni sütésálló zselésítő cukrot, ami kimondottan keményre főzi a lekvárt, és így nem fog szétfolyni hő hatására.

Dióval vagy simán?

Nemcsak a lekvár alapját kell eldöntened, hanem azt, hogy maradsz-e a hagyományos recepteknél, vagy újítasz. Főzhetsz lekvárt alkohollal (whiskey, pálinka, aperol), de jól bírják a hozzájuk kevert magvakat, vagy akár a csokit is. Isteni párosítás a málnalekvár mandulával, vagy a meggy csokoládéval, de a barack és a dió is jól megfér egymás mellett, a ribizli pedig bazsalikommal isteni. Ezek a felturbózott lekvárok pedig isteniek sajttal vagy csak sima vajas kenyérrel. 

Tartósítás

Évek óta megy a vita arról, hogy károsak-e a tartósítószerek, vagy már úgyis mindegy nekünk, mert annyi adalékot eszünk, hogy már pluszban ennyi igazán nem számít. A befőzők egy része tartósítószert (nátrium-benzoát, vagy szalicil) kever már magába a lekvárba is, mások a középutas megoldást választják, és a tetejére tett két celofánréteg közé szórják a tartósítót. Sokan azonban a teli töltött lekvárosüveget a töltés után azonnal fejre fordítják néhány percre (így vákuum keletkezik) és meleg dunsztba téve hagyják kihűlni. Ennél a megoldásnál viszont számítani kell arra, hogy 1-2 üveg idő előtt megromolhat, főleg akkor, ha az üvegeket nem pucoltuk ki elég alaposan (érdemes leforrázni), vagy a gyümölcsöket nem főztük kellően hosszú ideig. 

Dunszt: eljött a befőzés idejeRózsalekvár

Hozzávalók:

50 dkg rózsaszín rózsaszirom 

2 liter 100 százalékos almalé

opcionálisan 2-3 evőkanál rózsavíz

10 dkg cukor

10 dkg zselésítő

Az almalevet a cukorral és a zselésítővel együtt feltesszük a tűzre, ha elolvadt a cukor, akkor beletesszük a rózsaszirmot és 10-15 percig főzzük, majd mehet bele a rózsavíz is. Kis üvegekbe töltjük, majd néhány percre fejjel lefelé fordítjuk, ezek után pedig mehet a száraz dunsztba, ameddig ki nem hűl. 

Tipp: Mivel elég intenzív íze van, így ne töltsd nagy üvegekbe, mert úgysem fogsz nagy mennyiséget használni belőle. 

Dunszt: eljött a befőzés idejeFügelekvár

Hozzávalók:

2 kg érett, egészséges füge

60 dkg cukor 

1 citrom leve 

A fügét alaposan megmossuk és megszárítjuk, majd cikkelyekre vágjuk, ráöntjük a cukrot és a citrom levét, majd egy egész éjszakára így hagyjuk. Másnap lábasba öntjük és feltesszük főni, gyakori kevergetés mellett 3-4 órán át főzzük. A keletkező levet lemerhetjük róla, ha igazán sűrű lekvárt szeretnénk kapni. Majd üvegekbe töltjük, lefordítjuk és dunsztoljuk. 

Tipp: A fügéhez jól passzol a konyak, ha valaki nem fél az alkoholos lekvároktól, akkor kipróbálhatja. 

Harmath Csaba és a ribizlilekvár

Dunszt: eljött a befőzés ideje„Franciaországban azt láttam, hogy nem is lekvárt, hanem ribizlizselét főznek a mámik otthon, és előfordul, hogy akár már egy kilóból is. Viszont a világ egyik legdrágább termékét tudják produkálni a drága nagyik. Az érdekes az, hogy miért. Nem fogjátok elhinni: egy ferdén levágott libatollal szedik ki egyenként minden ribizliszemből a magot! Ez nem kevés munkát jelent... Innen adódik az egyébként horribilis ár is. Hogy miért nem szűrik inkább le utána? Talán azért, mert annyira szeretnék megőrizni a ribizlizselé tiszta ízeit, hogy még a magot se főzik bele. Ha maga a főzés nem is tart csak úgy húsz percig, az előkészítés órákba is telhet. A végeredmény egy tiszta zselé, amit 350 grammos üvegekben árulnak 3,5-4 euróért. Ismerve a ráfordított időt, az az igazság, hogy ez nem is tűnik olyan drágának. Ha nem hiszik, próbáljanak meg egy kiló ribizlit kimagozni! Bonne chance!” És ha ez nem lenne elég, itt még több különleges ribizlilekvár vár!

 

Címkék: recept, lekvár, befőzés
Ajánlott oldalak: Lekvár, Recept, Befőzés, Gyümölcs
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Danics Dóra erősen tépelődik

Danics Dóra erősen tépelődik

Danics Dóra bevallotta őrlődését.
Facebook lájkok száma
Mind a tízezer tojás egy-egy műalkotás

Mind a tízezer tojás egy-egy műalkotás

Thaiföldtől Amerikáig egyre nagyobb a rajongótábora...
Facebook lájkok száma
Szupercuki videó György hercegről és Katalinékról

Szupercuki videó György hercegről és Katalinékról

Tündéri videó került napvilágra György herceg...
Facebook lájkok száma
Tavaszi nagytakarítás – megújulnak a kárpitok

Tavaszi kárpittisztítás

A tavaszi megújulás egyben a nagytakarítások ideje is....
Facebook lájkok száma
Krasznai Tündébe lett szerelmes VV Teo

Krasznai Tündébe lett szerelmes VV Teo

Krasznai Tünde levette a lábáról a villa bugyitlan...
Facebook lájkok száma
Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma
Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Ismerősei szerint minden jel arra mutat, hogy az...
Facebook lájkok száma
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma
Merészebb, mint a festészet: Nosztalgikus plakátkiállítás az Iparművészetiben

Nosztalgikus plakátkiállítás az Iparművészetiben

Flora szappan, Mondiano szivarpapír, Standard rádió,...
Facebook lájkok száma
Mennyire szereted magad? Teszteld!

Mennyire szereted magad - teszt?

Lehet, hogy alábecsülöd magad, vagy éppen narcisztikus...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma237
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma169
30 elképesztő bevásárlótáska

30 elképesztő bevásárlótáska

Készítőik kreativitásból kitűnőre vizsgáztak.
Facebook lájkok száma134
Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma107
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma66
Itt a szezon: három finomság eperrel

Itt a szezon: három finomság eperrel

Idén tavasszal a szokásosnál hamarabb terem az eper,...
Facebook lájkok száma52

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma49
Rókákkal barátkozik a húszéves természetfotós

Rókákkal barátkozik a húszéves természetfotós

Egy fiatal finn srác könyvtár vagy kocsma helyett az...
Facebook lájkok száma40