Gasztro

Dunszt: eljött a befőzés ideje

Lehet, hogy nagyanyáink 20 kiló gyümölcs alatt nem is álltak neki lekvárt főzni, de mi attól még 1-2 kiló gyümölccsel is próbálkozhatunk. Sőt merész párosításokat is üvegbe zárhatunk.
Dunszt: eljött a befőzés ideje

Lekvárt csak akkor főzzünk, ha az adott gyümölcsnek szezonja van, a melegházi vagy külföldről behozott portékából sosem lesz igazán ízletes lekvár. Most ribizli-, málna-, meggy- és rózsalekvárt érdemes főzni, a barackok szezonja 1-2 hét múlva kezdődik, a fügére augusztus közepéig kell várni, az alma és körte pedig szeptember közepétől lesz lekvárképes állapotban. Nézd meg, hogy mikor miből vehetsz biztosan hazait.

Sütibe és kenyérre

Nekünk az vált be, hogyha nekilátunk, akkor egy adott lekvárból rögtön kétfélét is csinálunk, az egyik a hagyományos nagyiféle, a másik pedig átturmixolt. Az előbbi sokkal finomabb vajas kenyérrel vagy joghurttal, az utóbbi pedig süteményekhez lesz jó. Napjainkban már lehet kapni sütésálló zselésítő cukrot, ami kimondottan keményre főzi a lekvárt, és így nem fog szétfolyni hő hatására.

Dióval vagy simán?

Nemcsak a lekvár alapját kell eldöntened, hanem azt, hogy maradsz-e a hagyományos recepteknél, vagy újítasz. Főzhetsz lekvárt alkohollal (whiskey, pálinka, aperol), de jól bírják a hozzájuk kevert magvakat, vagy akár a csokit is. Isteni párosítás a málnalekvár mandulával, vagy a meggy csokoládéval, de a barack és a dió is jól megfér egymás mellett, a ribizli pedig bazsalikommal isteni. Ezek a felturbózott lekvárok pedig isteniek sajttal vagy csak sima vajas kenyérrel. 

Tartósítás

Évek óta megy a vita arról, hogy károsak-e a tartósítószerek, vagy már úgyis mindegy nekünk, mert annyi adalékot eszünk, hogy már pluszban ennyi igazán nem számít. A befőzők egy része tartósítószert (nátrium-benzoát, vagy szalicil) kever már magába a lekvárba is, mások a középutas megoldást választják, és a tetejére tett két celofánréteg közé szórják a tartósítót. Sokan azonban a teli töltött lekvárosüveget a töltés után azonnal fejre fordítják néhány percre (így vákuum keletkezik) és meleg dunsztba téve hagyják kihűlni. Ennél a megoldásnál viszont számítani kell arra, hogy 1-2 üveg idő előtt megromolhat, főleg akkor, ha az üvegeket nem pucoltuk ki elég alaposan (érdemes leforrázni), vagy a gyümölcsöket nem főztük kellően hosszú ideig. 

Dunszt: eljött a befőzés idejeRózsalekvár

Hozzávalók:

50 dkg rózsaszín rózsaszirom 

2 liter 100 százalékos almalé

opcionálisan 2-3 evőkanál rózsavíz

10 dkg cukor

10 dkg zselésítő

Az almalevet a cukorral és a zselésítővel együtt feltesszük a tűzre, ha elolvadt a cukor, akkor beletesszük a rózsaszirmot és 10-15 percig főzzük, majd mehet bele a rózsavíz is. Kis üvegekbe töltjük, majd néhány percre fejjel lefelé fordítjuk, ezek után pedig mehet a száraz dunsztba, ameddig ki nem hűl. 

Tipp: Mivel elég intenzív íze van, így ne töltsd nagy üvegekbe, mert úgysem fogsz nagy mennyiséget használni belőle. 

Dunszt: eljött a befőzés idejeFügelekvár

Hozzávalók:

2 kg érett, egészséges füge

60 dkg cukor 

1 citrom leve 

A fügét alaposan megmossuk és megszárítjuk, majd cikkelyekre vágjuk, ráöntjük a cukrot és a citrom levét, majd egy egész éjszakára így hagyjuk. Másnap lábasba öntjük és feltesszük főni, gyakori kevergetés mellett 3-4 órán át főzzük. A keletkező levet lemerhetjük róla, ha igazán sűrű lekvárt szeretnénk kapni. Majd üvegekbe töltjük, lefordítjuk és dunsztoljuk. 

Tipp: A fügéhez jól passzol a konyak, ha valaki nem fél az alkoholos lekvároktól, akkor kipróbálhatja. 

Harmath Csaba és a ribizlilekvár

Dunszt: eljött a befőzés ideje„Franciaországban azt láttam, hogy nem is lekvárt, hanem ribizlizselét főznek a mámik otthon, és előfordul, hogy akár már egy kilóból is. Viszont a világ egyik legdrágább termékét tudják produkálni a drága nagyik. Az érdekes az, hogy miért. Nem fogjátok elhinni: egy ferdén levágott libatollal szedik ki egyenként minden ribizliszemből a magot! Ez nem kevés munkát jelent… Innen adódik az egyébként horribilis ár is. Hogy miért nem szűrik inkább le utána? Talán azért, mert annyira szeretnék megőrizni a ribizlizselé tiszta ízeit, hogy még a magot se főzik bele. Ha maga a főzés nem is tart csak úgy húsz percig, az előkészítés órákba is telhet. A végeredmény egy tiszta zselé, amit 350 grammos üvegekben árulnak 3,5-4 euróért. Ismerve a ráfordított időt, az az igazság, hogy ez nem is tűnik olyan drágának. Ha nem hiszik, próbáljanak meg egy kiló ribizlit kimagozni! Bonne chance!” És ha ez nem lenne elég, itt még több különleges ribizlilekvár vár!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top