Gasztro

Összehozták a világ legegészségesebb pizzáját

Pirospaprikával turbózták fel a C-vitamin-tartalmát, a cél, hogy egészséges készételt is lehessen kapni. Te is készíthetsz egészséges pizzát otthon, segítünk, hogyan.

A gyorskajákon és készételeken élők táplálkozását akarja megreformálni egy skót dietetikus és egy egyetemi professzor, írja a BBC. A két szakember azt állítja, hogy megalkották a világ első tökéletesen egészséges pizzáját.

Az új étel lényege, hogy pontosan harmadát tartalmazza annak a tápanyagmennyiségnek, amit egy nap be kellene vinnünk a szervezetünkbe. A skótok nemcsak a szénhidrát, a fehérje és a kalóriák mennyiségét dekázták ki, de gondoskodtak arról is, hogy vitaminokból és ásványi anyagokból is az ideális mennyiséget tartalmazza a pizza.

Összehozták a világ legegészségesebb pizzáját

Pirospaprika és alga

A paradicsomszószba például pirospaprikát kevertek, hogy több C-vitamin kerüljön az ételbe, a sómennyiséget úgy csökkentették, hogy tengeri algát is tettek bele, ami sok más egészséges összetevőt is tartalmaz.

A kísérletezésre azután szánták el magukat, hogy tanulmányozták az angol szupermarketekben kapható fagyasztott pizzákat, és elborzadtak. Annyi sót és telített zsírsavat találtak bennük, ami az egész napos igényünket fedezi, vitaminokat és ásványi anyagokat viszont nyomokban sem. A kis csapat pizzájára az egyik szupermarketlánc már felfigyelt, úgyhogy remélhetőleg legalább tőlünk nyugatra elindulnak ebbe az irányba.

Így készítsd el!

Amíg nálunk nem adnak a boltban szuperegészséges pizzát, addig magunknak is készíthetünk hasonlót. A legfontosabb, hogy fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használjunk, a tésztát aztán alaposan pakoljuk meg zöldségekkel, a hússal és a sajttal viszont legyünk óvatosak.

Hozzávalók a tésztához

1 kg  teljes kiőrlésű búzaliszt (rozsliszttel túl nehéz lenne)

kb. 2-3 dl víz 

1 evőkanál méz vagy agavészirup

1,5 teáskanál só

0,5 dl olívaolaj 

2,5 dkg élesztő

ízlés szerint mehet bele reszelt fokhagyma, bors, oregánó.

Az élesztőt kevés meleg vízzel és a mézzel felfuttatjuk, közben a lisztet kimérjük és egy tálba tesszük. Amikor az élesztő felfutott, hozzáöntjük a liszthez, majd sózzuk, fűszerezzük, hozzáöntjük az olajat és a víz nagy részét. Elkezdjük dagasztani, addig dagasztjuk, ameddig a tészta el nem válik az edénytől, ha túl száraz, egy kevés vízzel javíthatunk a helyzetünkön. Legalább 10-15 percig érdemes gyúrni, minél tovább gyúrjuk, annál finomabb tésztát kapunk. Mi robotgéppel szoktuk dagasztani, de a kenyérsütő is jó lehet rá. 

Legalább 40-50 percig kelesztjük, legalább a duplájára. Majd átgyúrjuk és süthetjük a pizzát. Aki egyszerre nagyobb adagot csinál, az tegye be hűtőbe és 2-3 óránként gyúrja át a tésztát. 3-4 milliméter vastagságúra érdemes kinyújtani, mert a sülés során még kelni fog. 

Mi sütőpapíron nyújtjuk, azon pakoljuk rá a feltéteket, és dobjuk is be a sütőbe (230-250 fokra érdemes előmelegíteni), lehetőleg a legaljára. Akinek túl forró a sütője, az vehet pizzasütő követ is, amit a sütő aljára kell tenni. De két tégla is tökéletesen megfelel a célnak. 5-8 perc alatt készre sül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top